In het vierde kwartaal van 2023 groeide de economie voor het eerst na drie kwartalen van krimp weer, maar in het eerste kwartaal van 2024 is de economie opnieuw (licht) gekrompen. Het CBS meldt dat het bruto binnenlands product (bbp) 0,1% is gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023.
De daling van het bbp is vooral te wijten aan een kleinere export door een krimp van de industrie en een grotere onttrekking aan voorraden. De laatste cijfers over de uitvoer van het CBS laten zien dat de export in maart op jaarbasis behoorlijk is gedaald.
Na een dieptepunt van het bbp medio 2020 is de economie tot 2023 onafgebroken gegroeid. Sindsdien daalde het bbp in vier van de vijf kwartalen. In het eerste kwartaal 2024 was het bbp per saldo 0,9% lager dan in het vierde kwartaal 2022, aldus het CBS.
De consumptie van goederen en diensten door huishoudens is in het eerste kwartaal met 0,7% gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. Er werd vooral meer uitgegeven aan kleding, schoenen en vliegvakanties. De industrie krimpt. De toegevoegde waarde (verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten) van de industrie daalde in het eerste kwartaal met 3,8%. De krimp zat vooral bij de machine- en vervoersmiddelenindustrie. De toegevoegde waarde van de landbouwsector kromp met -1,2% in het eerste kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder. Het vierde kwartaal van 2024 groeide de toegevoegde waarde van de sector nog met 2%.
Minder export in maart
De daling van de export is een belangrijke oorzaak voor de economische krimp. Het CBS heeft ook nieuwe cijfers over de export in maart. Het volume was in maart 5,9% kleiner dan in maart 2023. Het ging daarbij vooral om voedings- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische producten en machines. Het volume van de import was in maart 0,3% kleiner dan in maart 2023. Er werden vooral minder olie en gas, voeding- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische apparaten en machines ingevoerd.
Consumptie huishoudens groeit
Waar de export in maart daalde, groeide de consumptie van huishoudens, met 0,4% (gecorrigeerd voor prijsveranderingen en koopdagen). Ze namen meer diensten af, maar kochten iets minder goederen, aldus het CBS. Er zijn nog geen cijfers over april, maar uit de CBS-Consumptieradar van april blijkt dat de omstandigheden voor consumptie in april gunstiger waren dan in maart.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.