Agrifoto

Achtergrond Kunstmest

Kunstmestindustrie ziet kansen voor de landbouw

19 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Minder verkopen en vooral lagere prijzen. Dat is het beeld dat naar voren komt uit de jaarrekeningen over 2023 van verschillende kunstmestfabrikanten. Dat was ook wel een beetje te verwachten na de gekte op kunstmestmarkt in 2022.

Exacte cijfers zijn natuurlijk voor elke fabrikant anders maar de trend in 2023 is dat de omzet veel harder is gedaald dan het verkocht volume kunstmest afgelopen jaar. OCI zag bijvoorbeeld de omzet bijna halveren van $9,7 miljard in 2022 naar $5 miljard in 2023. Het bedrijf verkocht 11% minder kunstmest, namelijk 14,5 miljoen ton in 2022 om 9,4 miljoen ton in 2023. Bij Yara liep de omzet terug van $24,1 miljard in 2022 naar $15,5 miljard in 2023. Het volume aan producten dat werd verkocht bleef nagenoeg gelijk op 30,1 miljoen ton in 2023, afgezet tegen 31,6 miljoen ton in 2022. Een andere grote spelers op de Europese markt K+S zag het verkochte volume zelfs groeien met 2,9% tot €7,3 miljoen ton. Desondanks liep de omzet vergeleken met 2022 terug met 39% naar €2,7 miljard. De traditioneel meer op Amerika gerichte bedrijven als Nutrien, Mosaic en CF laten redelijk vergelijkbare cijfers zien. Prijzen voor kunstmest en marges staan zwaar onder druk terwijl verkocht volumes aardig overeind blijven.

Over de reden van de lagere kunstmestprijzen is de industrie redelijk eenduidig. Boeren hebben in een markt met dalende graanprijzen de aankoop van kunstmest uitgesteld. Daardoor ontstond prijsdruk. Met dalende kunstmestprijzen hadden kopers nog minder haast om meststoffen vast te leggen. De zorgen over beschikbaarheid van kunstmest die na de coronajaren de kop opstaken, zijn nu definitief verdwenen.

Energie blijft duur in Europa
Waar wel een trendbreuk in te bespeuren valt zijn de hogere energieprijzen in Europa. Aardgas is de belangrijkste grondstof voor stikstofmeststoffen en hoewel de Europese gasprijs fors is gedaald zitten we niet op het niveau van voor 2022. OCI is daarover het meest uitgesproken. Voor de productie van ammonia ligt het zwaartepunt in de VS. Voor Europa ziet het bedrijf meer brood in uitbreiding van de importterminal in Rotterdam. CF Industries verwacht dat een relatief hoge gasprijs Europese stikstoffabrieken in de wielen blijft rijden. Volgens CF blijft de stikstofproductie in Europa de komende tijd achter op het langjarige gemiddelde en zal er meer worden geïmporteerd.

Naast de cijfers over 2023 werpen de bedrijven ook een blik op de toekomst. Over de verkoopverwachtingen voor 2024 zijn de fabrikanten over het algemeen redelijk optimistisch. De mondiale graanvoorraden zijn relatief klein en prijzen liggen op redelijk hoog niveau, al zullen veel telers daar na de extremen in 2022 anders over denken. Mosaic schrijft: "De gewasproductie die wordt bedreigd door geopolitiek onrust, weersextremen en verminderde bemesting, heeft moeite om gelijke tred te houden met de sterke vraag, aangejaagd door demografische veranderingen en een groeiende consumptie van hernieuwbare brandstoffen. Als gevolg hiervan zijn de mondiale voorraad-gebruiksratio's voor granen en oliezaden krap. De gezonde economische perspectieven voor de landbouw zullen telers stimuleren om de opbrengsten te maximaliseren door onder andere kunstmest toe te passen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden