23 co-vergisters in het noorden van Nederland kunnen na vier maanden weer van het slot af. Na uitgebreid onderzoek na de vondst van amfetamine blijkt dat de stof ontstaat tijdens het biochemische proces en geen link heeft met drugsafval. De schade bij de vergisters loopt ondertussen in de tientallen miljoenen euro's.
Met het onderzoek is er een einde gekomen aan de stop die de vergisters in oktober vorig jaar werd opgelegd na de vondst van zeer minimale gehaltes amfetamine in het digestaat, het restproduct van de vergisters. Het ministerie van LNV suggereerde dat de Opiumwet op de bevindingen van toepassing waren en het digestaat daarom niet mocht worden afgevoerd als meststof en de installaties werden tot stilstand gebracht.
De link met het dumpen van drugsafval werd toen al snel gelegd. Uit nader onderzoek van omgevingsdiensten en de branche zelf, is gebleken dat amfetamine ontstaat tijdens het biochemische proces en daarom hebben de provincies de vergisters weer vrijgegeven. De schade bij de vergisters is echter opgelopen tot tientallen miljoenen euro's. Zij overwegen een schadeclaim in te dienen.
Besluit was ongegrond
Platform Groen Gas stelt in een persbericht dat de verdenking van dumping van drugsafval ongegrond was. Het was al opvallend dat de minimale aangetroffen waardes tussen het eerste en het tweede onderzoek vrijwel gelijk waren. Daarnaast werden er geen enkele andere sporen van drugsgerelateerde afval aangetroffen. "Op basis van de huidige inzichten kunnen we nu stellen dat de omgevingsdiensten de uitkomsten verkeerd hebben geïnterpreteerd. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van twee onafhankelijke advocatenkantoren dat de Opiumwet niet van toepassing is en dat er geen sprake is van overtreding van de meststoffenwet."
De branche had het onderzoek naar de mogelijke herkomst van de aangetroffen amfetamine in het digestaat zelf ter hand genomen vanwege gebrek aan informatie over de verrichte onderzoeken. Enerzijds om antwoord te vinden op alle vragen, anderzijds omdat de branche zich niet herkende in de vermoedens van illegale dumping van drugsafval via mest en/of co-producten. Uit het onderzoek bleek dat de input geen enkele sporen van amfetamine betrof. Ook bij andere vergisters buiten de 23 in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe werd vervolgens amfetamine in het digestaat gevonden, wat er nog meer op duidt dat het productieproces de oorzaak is. Ook bij co-vergisters die géén dierlijke mest gebruiken en bij monovergisters (zonder co-producten) is amfetamine in het digestaat aangetroffen. Hoe deze afvalstof precies ontstaat, is nog onbekend, maar de conclusie is dat het meest waarschijnlijke is dat de vorming van amfetamine resultaat is van een biochemisch proces.
Slecht Imago
Robert Goevaers, directeur van het Platform Groen Gas, is verheugd over de beslissing van de noordelijke provincies: "Het is fijn voor de bedrijven en voor de branche dat deze gedeputeerden het eerder genomen besluit terugtrekken en een punt zetten achter deze zaak. Nu is het zaak dat de productie bij de betrokken bedrijven weer op gang komt. Als sector zullen we met de overheid in overleg gaan wat er nu nog gedaan kan worden aan de inbreuk op het imago dat is ontstaan. Als sector zullen we keihard doorwerken om Nederland elke dag een stukje groener te maken."
Onderzoek naar schadelijkheid amfetamine in digestaat
Echter moet er wel verder onderzoek gedaan worden naar de aanwezigheid van de amfetamine in het digestaat en de schadelijkheid voor mens in milieu. De overheid onderzoekt dit verder, meldt de brancheorganisatie. Platform Groen Gas meldt zelf dat uit onderzoek is gebleken dat amfetamine door water en daglicht snel biologisch wordt afgebroken. Ook zijn er bij bodemonderzoek op akkers waar digestaat is uitgereden in 2023 en de jaren daarvoor, geen sporen van amfetamine in de bodem aangetroffen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907780/amfetamine-in-vergisters-blijkt-biochemisch-proces]Amfetamine in vergisters blijkt biochemisch proces[/url]