30 Januari 2024 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie
Naar aanleiding van het interview afgelopen week op deze site over het mestoverschot heb ik enorm veel 'positief-zorgelijke' reacties vanuit de agrarische sector ontvangen, waarin iedereen aangaf zich in het artikel te vinden. Ik kreeg van een aantal zelfs datasets en onderzoeken gemaild wat afwijkt van de data dat nu voor wetgeving wordt gebruikt. Ook kreeg ik telkens dezelfde vraag, hoe nu verder? Met daarbij de opmerking: we zijn als sectoren veel te veel verdeeld en vormen niet één front.
Na het bezinken van alle reacties besefte ik dat ik in het interview vooral de context van de problemen geschetst heb, zonder een visie te geven wat zou kunnen bijdragen aan vooruitgang die nodig is. Graag wil ik in deze open brief middels een vijfpuntenplan mijn visie aangeven, in de hoop dat dit iets zou kunnen bijdragen.
Zorg ervoor dat je als belangenbehartigers met elkaar om tafel gaat, om samen op te trekken en één front te vormen. Nu is het zo dat de ene belangenbehartiger wel om tafel zit en de ander niet (en geloof me dat de overheid een voorkeur heeft voor wie wel en wie niet). De ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel, dus zorg ervoor dat de ketting heel blijft en trek samen op. Op het moment dat er verdeeldheid komt, is de kracht weg en word je - als je niet oppast - uitgespeeld tegen elkaar. Iedere belangenbehartiger probeert zijn eigen koninkrijk te beschermen, maar kijk over deze grenzen heen. Als dit niet lukt en men verdeeld blijft, ga dan over op een andere vorm van belangenbehartiging.
Verval niet in de 'slachtofferrol'. Er zijn meerder bedrijfssectoren waar het op dit moment door regelgeving van de overheid niet goed gaat en ook grote problemen spelen. Ook bij de burgers is er veel onvrede. Ik denk dat het niet nodig is om deze hier nogmaals te benoemen. Deze burgers zijn jullie klanten. Communiceer goed naar buiten wat je doet en onderbouw ook waarom je iets doet. Het merendeel heeft hier begrip voor en staat achter jullie. Probeer zoveel mogelijk met acties de burger te ontzien en hen mee te nemen in je verhaal. Als de kostprijs van een product stijgt, word het uiteindelijk aan de burger (in dat geval consument) doorberekend.
Als er belangrijke dossiers spelen in Brussel, zoals met derogatie, wees er dan bij tijdens de onderhandelingen. Nu komen ambtenaren terug met kaders vanuit Brussel, waarop de Nederlandse politiek er soms nog een schepje extra regelgeving bovenop doet. Zorg ervoor dat de agrarische sector in Brussel goed vertegenwoordigd wordt door mensen met dossierkennis en met goede vaardigheden in onderhandelingen en lobbywerk (en ja, die zijn er zeker). Nederland wordt en is nu slecht vertegenwoordigd, terwijl we een sterke agrarische sector hebben waar de gehele wereld naar kijkt. Weet wat er speelt en geef niet je portemonnee zomaar aan een ander mee.
Schiet tijdens onderhandelingen niet in de emotie. Blijf gefocust op de inhoud en zorg ervoor dat je de werkelijke data hanteert. En mocht de juiste info niet voorhanden zijn, zorg er dan voor dat die eerst boven tafel komt. Dit voordat er weer wetgeving komt waar in de praktijk niet mee te werken is, dan wel kostprijsverhogend werkt.
Stop als sector 'terughoudend' te zijn. Geluiden als: "het zal mijn tijd wel duren" en "het heeft allemaal geen zin", hoor ik regelmatig. Hier kom je echter niet verder mee. Mijn mening is dat we nog steeds een mooie vooruitstrevende agrarische sector hebben met toekomstperspectief. Echter moet er gewaakt worden dat dit niet door de overheid om zeep geholpen wordt. Gebruik de kracht die je als sector hebt. En als men zich verenigd, is die kracht vele malen groter dan eenieder zou kunnen denken.
Het is NU tijd voor actie! Verenig u als sectoren (zowel veehouderij als akkerbouw, we hebben elkaar nodig.) Uw Duitse en Franse collega's zijn al begonnen en boeken succes. Hoewel ik niet direct voorstander ben van actievoeren, ben ik me ervan bewust dat het soms niet anders kan. Maar als je het dan doet, doe het dan goed. Dus met impact. En als er dan collega's zijn die financieel hier de dupe van worden, steun die dan ook met zijn allen. Neem eigen verantwoording en laat het niet van de politiek afhangen, want of die nu links of rechts gaat, jullie zullen het zelf moeten doen.
Ik wil bij deze iedereen bedanken voor de reacties van afgelopen dagen en wens iedere ondernemer in de agrarische sector veel wijsheid en kracht toe. Jullie belang is ook ons belang. Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig.
Johan Mostert
(Voorzitter Sectie Meststoffen Cumela)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10907672/samen-vooruit-in-de-landbouwsector]Samen vooruit in de landbouwsector [/url]
Je analyse is zilver waard en de actie omdatwaarte maken is goud! Kom mensen in de benen nu het nog kan. Sluit je aan bij de cplkega’s in het buitenland en voer de druk op .Zet zo hier en daar alvast wat trekkers met de kop in de Wind!