In de rechtszaal is stikstofgoeroe Johan Vollenbroek sterker en overtuigender dan in een gewone discussie. Dat bleek in ieder geval tijdens een debat in Eemnes voor een zaal gevuld met boeren, bestuurders en politici.
Het sprak vóór Vollenbroek dat hij kwam, en hij werd netjes behandeld, maar tot echt debatteren kwam het niet. Vollenbroek deelde zijn visie op stikstofgebied en klimaat, gebaseerd op modellen en projecties, maar deed dat op een manier die geen tegenspraak duldt. Vollenbroeks woord is de enige waarheid.
Hoorbaar gesnuif
Beviel er iets niet in het verhaal van een andere spreker, dan volgde hoorbaar gesnuif vanaf zijn stoel. Werd hij in het debat met een onwelgevallig voorbeeld geconfronteerd, dan bracht hij een ander voorbeeld te berde.
De voorzitter van Mobilisation en Vereniging Leefmilieu trok wel verreweg de meeste aandacht en vragen, maar weinig van 'medegelovigen'. Hij praatte de zaal bepaald niet naar de mond, noemde Nederland qua stikstofuitstoot het smerigste land van Europa en de veehouderij in Nederland een sector die geen winst oplevert, maar die slechts een kostenpost is, deels bestaat bij gratie van 'spookhectares' elders op de wereld (voor soja en dergelijke) en die de rest van Nederland met de rotzooi laat zitten. Dat zorgde hier en daar voor woedende kreten, maar van Vollenbroek is de landbouw wel wat gewend.
Uitsluitend Aerius
Toen zijn opponent John Spithoven van Stichting Stikstofclaim met hem in gesprek wilde over stikstofdeposities in plaats van modelmatige emissieberekeningen kwam er geen antwoord. Vollenbroek erkent alleen Aerius. Ook in andere situaties gebeurde dat. Vollenbroek vertelde begrip te hebben voor de moeilijke (vergunnings)situatie waarin PAS-melders en veel andere boeren zitten, maar zei ook dat hij niet bereid is hen de helpende hand uit te steken. De enige rol van zijn organisaties en verbonden clubs is die van de overheid aan de wet houden, zo stelde hij. Tot zover de compassie.
Latente ruimte wil hij in beginsel ook niet erkennen. Op de vraag van Spithoven of passend beoordeelde latente ruimte toch stand zou kunnen houden, stemde hij met zichtbare tegenzin toe.
Grappige inconsistentie
Een grappig moment volgde toen Spithoven zijn opponent en diens metgezel Max van der Sleen betrapte op een tegenstrijdigheid. Vollenbroek c.s. willen een omslag naar een meer plantaardige landbouw en 75% minder vee, maar dat moet wel gebeuren binnen de Europese context, zei Vollenbroek. "Zonder de EU zijn we kansloos." Van der Sleen betoogde ondertussen dat de omschakeling en beperking van de veestapel de boeren toch een beter inkomen kan opleveren, omdat er veel lagere maatschappelijke kosten zijn en omdat Nederland eenzijdig minimumverkoopprijzen mag vaststellen.
Wij van Aerius
Vollenbroek en de zijnen houden, zoals genoemd, vast aan de huidige stikstofregels, op basis van Aerius en de strenge Nederlandse Kritische Depositiewaarde (KDW). De producent van Aerius deed er deze week nog weer een schepje bij op. Het RIVM maakte bekend dat het op basis van het eigen model moest constateren dat de stikstofreductie op natuur nog veel te langzaam verloopt.
Dan liever Duits
Zeker tot de verkiezingen zal er weinig veranderen aan deze situatie. Er worden evenwel steeds meer suggesties gedaan om de strenge Nederlandse stikstofregelgeving aan te passen. De Nieuwe Denktank, een onafhankelijke organisatie waar bij NSC veel sympathie voor bestaat, publiceerde afgelopen week een rapport waarin wordt gepleit voor het overnemen van de Duitse methodiek, met ook een veel minder strakke KDW.
NSC zelf geeft in het ook deze week gepubliceerde verkiezingsprogramma wel aan dat het een kleinere veestapel wil, met name in de intensieve veehouderij. Met modellen heeft de partij evenwel niet zo veel, zo valt te lezen.
Niet-coöperatieve omgeving
Vanwege de voortdurende stikstofimpasse speelt er in de landbouw nog iets. Dat is de al even lang aanhoudende onzekerheid bij veel bedrijven over de financieringsmogelijheden. Veel banken zeggen: geen vergunning, dan ook geen financiering. Maar dat niet alleen. Sommige banken zijn ook los daarvan nog extra voorzichtig. Misschien bepaalde redenen begrijpelijk, maar het helpt boeren niet verder. Wrang genoeg soms juist in een coöperatieve omgeving. In dat verband spreekt de overstap van de voorzitter van LTO Melkveehouderij Erwin Wunnekink boekdelen. Er is veel gesproken over de naam, misschien is korter stilgestaan bij wat de overstap zegt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906560/de-modellenman-preekt-de-stikstofpassie]De modellenman preekt de stikstofpassie[/url]