Sieta van Keimpema (56) verbetert de interviewer meteen als ze voor veteraan dreigt te worden uitgemaakt. "Ik ben een langeafstandschaatsster," reageert ze, "en iemand met een groot agrarisch netwerk - nationaal en internationaal." Mede met behulp daarvan wil ze oplossingen aandragen voor de situatie waar landbouw en platteland zich nu bevinden. "En alles wetenschappelijk onderbouwd", vult ze aan.
Van Keimpema strijdt na een lange bestuurlijke carrière nu voor een zetel in de Tweede Kamer, via het Belang van Nederland (BVNL).
Hoe kwamen jullie bij elkaar. BVNL lijkt op het eerste gezicht niet de meest landbouwgerichte partij?
"Er was al langer contact met – toen nog – Van Haga. Dat was in de tijd van de boerenprotesten. Vanuit de FDF hebben we, vanuit onze standpunten, ook goed gekeken wat bij ons past. Daarbij klikte het goed met BVNL, vanwege de hele nuchtere manier van kijken, hoe je problemen wilt oplossen."
Waar staat BVNL?
"De partij is ondernemend, staat aan de rechterkant, maar is ook sociaal."
Kunt u dat toelichten?
"Wij nemen het op voor de belangen van de landbouw en het MKB, de grootste banenmotor van Nederland. Die motor krijgt het ondertussen wel steeds meer voor de kiezen, omdat andere belangen steeds uit de wind worden gehouden. Dat willen wij recht trekken."
En het sociale?
"Wij verdedigen de pensioenen, nemen het op voor de zorg en vinden dat werk moet lonen. Dat is ook sociaal."
Wat willen jullie veranderen in de landbouw?
"Diverse zaken, maar vooral ook ophouden met het Haagse gebabbel over problemen, zonder concrete oplossingen. Een voorbeeld is de impasse door de stikstofproblematiek. Wij hebben ideeën hoe we de vergunningverlening weer op gang kunnen krijgen, binnen de huidige wetgeving, terwijl we ook stikstof terugdringen. We hebben daar ook over gesproken met juristen van LNV, en die hebben bevestigd dat het juridisch kan. Er is alleen politieke wil nodig."
Wat moet er concreet gebeuren?
"We moeten alle sectoren in de landbouw stikstofruimte toedelen op basis van de referentie vóór 1 juli 2015 (start PAS). Daarbij moeten we overstappen van de huidige Kritische Depositiewaarde (KDW) naar een realistische KDW, zoals Farmers Defence Force die voorstelt. De Tweede Kamer heeft daar zelfs een motie over aangenomen."
"Wij stellen ook voor om met concrete verdienmodellen te gaan werken. Dit is iets anders dan het verdienvermogen stimuleren. Het laatste komt erop neer dat boeren door meer hoepeltjes moeten springen voor hetzelfde geld. Het verdienmodel van ons – FarmerFriendly, opgezet door de FDF – kan echt een bijdrage leveren. Hierbij worden boeren vrijwillig lid van een coöperatie via welke ze leveren aan de retail. Vervolgens wordt daar aan de kassa, over elke aankoop, een heffing geïnd die alle aangesloten boeren ten goede komt. Dit model is mededingingsproof. "
Hoe kijken jullie aan tegen de huidige klimaat- en milieudiscussie?
"De paniekverhalen doen het goed in de media. Zelfs gerenommeerde instituties doen daaraan mee. Neem het IPCC, waar een reeks toekomstscenario's is gemaakt voor het klimaat, inclusief een aantal niet-realistische. Die zouden niet worden opgenomen, maar op een vreemde manier werd het meest onrealistische doemscenario toch opgenomen en zelfs naar voren geschoven als het meest waarschijnlijke. Het KNMI heeft dat vervolgens overgenomen en gaat dan uit van een temperatuurstijging van 4,5 tot 5 graden Celsius tot 2100. Terwijl het scenario van 1 tot 1,5 graden temperatuurstijging logischer en wetenschappelijk breder geaccepteerd is. Wij houden ons daar liever aan. Het IPCC zat trouwens ook achter die rare gelijkstelling qua uitstoot van koeien en Hummers."
Geloven jullie wel dat het klimaat verandert?
"Dat doet het al heel lang. Kijk naar de ijstijden die de aarde heeft gekend en de opwarmingen tussendoor. Menselijk handelen kan ook op een positieve manier invloed hebben. Met vergroening in Afrika kunnen we iets doen tegen de opwarming. Als neveneffect kan het hebben dat daar minder mensen hoeven weg te trekken en dus de migratiedruk afneemt."
"De politiek moet meer gaan over de grote lijn en waar nodig ook terugkeren van gemaakte fouten, zoals bij het stikstofbeleid. De rol van de landbouw bij de stikstofproblematiek en de depositie van vervuilende stoffen op natuur wordt zwaar overdreven. Voor het Nederlandse beleid op dit gebied wordt verwezen naar Nederlands onderzoek dat de overheid past. Buitenlandse onderzoeksresultaten worden genegeerd, zoals een gezaghebbend Chinees (isotopen)onderzoek dat breed is erkend. Dit concludeert dat de landbouw in de EU voor slechts 16% bijdraagt, terwijl de rest van andere bronnen komt, zoals verbrandingsmotoren."
BVNL heeft met u een landbouwkandidaat. Bijzonder aan de verkiezingscampagne dit jaar is dat veel andere partijen ook landbouwkandidaten hebben. Het is wel eens anders geweest.
"Dat klopt. Ik krijg ook wel eens de vraag waarom ik niet op de lijst van de BBB sta. Daar heb ik wel een antwoord op, maar ik zeg eerst: hoe meer landbouwkandidaten, hoe liever. Het is hoognodig dat er genoeg tegenstem komt tegen datgene wat we de laatste jaren hebben meegemaakt. We moeten zuinig zijn op onze landbouw en ook op onze veehouderij. Mensen zoals Johan Vollenbroek willen het liefst helemaal van de veehouderij af, en over naar de teelt van eiwitgewassen, maar als je dat doet, zelfs als je onder de grens komt van 41% grasland, ontvangt de landbouw geen GLB-steun meer. Dan gaat er nog minder geld naar het platteland."
Stedelingen hebben daar misschien geen boodschap aan.
"Die realiseren zich niet dat je hier niet alle gewassen kunt telen. Grasland hoort bovendien bij Nederland en is belangrijk voor natuur en landschap. En als veganisten zeggen: We willen desondanks af van de veehouderij, dan zeg ik: In dat geval ook geen import meer van tropisch fruit en andere voeding van ver weg!"
"Het is ook goed om eens stil te staan bij de gevolgen van de Green Deal, zoals door Frans Timmermans is opgezet. Als dit programma wordt opgevolgd, is 30% meer voedselimport nodig in de EU, zo is door onderzoekers vastgesteld. De Wereldvoedselorganisatie FAO waarschuwt er dan ook tegen."
Als mensen minder radicale veranderingen willen, hoe kan het dan dat steeds een ander geluid overheerst?
"De media zijn overwegend Randstad-gebaseerd en verdiepen zich niet. In de Tweede Kamer speelt hetzelfde. De regio is daar ook slecht vertegenwoordigd. Kamerleden proberen dat soms te maskeren door vanuit de Randstad weer naar de provincie te trekken. Ik zie dat onder meer in de provincie waar ik woon."
Heeft BVNL een eigen prognose voor het aantal Kamerzetels?
"Hoeveel stemmers we krijgen, ligt ook aan de aandacht die aan ons wordt gegeven. Veel peilers nemen BVNL niet mee in hun peilingen. Dat is heel storend, maar het houdt me niet tegen. Ik zit al heel lang in de belangenbehartiging, met een heel groot netwerk en kan dus heel veel betekenen voor landbouw en platteland."
Hoe voorkom je als Kamerlid dat je ook ingezogen wordt in het Haagse spel?
"Ik heb me voorgenomen het net zo te doen als in Groot-Brittannië en wil minstens eens per maand een inloopavond houden in de provincie. Benaderbaarheid vind ik heel belangrijk. Bovendien houden de FDF-bestuursleden me wel bij de les."
Verwacht u dat na 22 november een heel andere wind gaat waaien in Den Haag?
"Ik zie dat nog niet in de peilingen naar voren komen. Partijen als de VVD krijgen nog veel steun, hoewel juist die VVD alleen maar voor crises heeft gezorgd. Daarbij zit de top 15 van de nieuwe kandidatenlijst al in de Tweede Kamer, terwijl die onderdeel is van het probleem. Blijkbaar wil Nederland geen oplossing. Van de combinatie GroenLinks-PvdA verwacht ik ook weinig goeds. Als zij hun zin krijgen met een zaak als de Natuurherstelwet, mag je hier nog geen bosje madeliefjes uit de berm plukken. In dit verband wil ik nog wel het Europese Handvest noemen. Dit bepaalt dat burgers ongelimiteerd recht op hun bezit mogen genieten. In Nederland wordt dat in allerlei nieuwe wetgeving met voeten getreden. Probleem daarbij is dat we hier geen wetten mogen toetsen aan de Grondwet, wat elders meestal wel kan."
U wilt betrokken blijven bij de FDF en andere organisaties waarmee u bent verbonden. Die dragen vaak wel een sterke mening uit.
"Mensen mogen het niet altijd met ons eens zijn, maar qua visie hebben we wel altijd gelijk gekregen. Onze uitgangspunten kloppen, hebben dat steeds gedaan."
Een nagekomen vraag gaat over een campagnefilmpje dat we zagen, met u in een pantserwagen. Kunt u vertellen waar dat voor staat?
"De oplettende kijker heeft de twee zaken: voertuig en muziek, allang bij elkaar gelegd en gezien dat beide 100% FDF én BVNL is. Het voertuig is een Armoured Repair Vehicle. Een voertuig dat strijders met beschadigde voertuigen te hulp schiet in vijandig gebied en zichzelf daarbij kan verdedigen. Precies de wijze waarop FDF werkt én de reden waarvoor FDF is opgericht: haar strijders te hulp schieten die worden bedreigd. Dit past ook bij BVNL: een verdedigingsvoertuig dat zeker noodzakelijk is om het kapotte land door 13 jaar Rutte beleid, te repareren! De muziek is van Lindemann. Till Lindemann, ook de zanger van Rammstein, werd afgelopen zomer beschuldigd van ernstig ongepast seksueel gedrag, maar nog voor de zaak was onderzocht door justitie, werd hij keihard veroordeeld en uitgekotst door de media! Een ware heksenjacht. Voor de aantijgingen bleek – na onderzoek door justitie - geen enkele rechtsgrond. Niets is er van overgebleven behalve framing en karaktermoord door de media. Precies wat FDF ook ervaart: door de media van, beschuldigd van brandstichting, geweldpleging, bedreiging: in de rechtbank is van alle beschuldigingen aan het adres van FDF is niets overgebleven. BVNL heeft ook met valse media berichten te maken, met framing, met trollen. Wij staan voor herstel van de rechtsstaat en vertrouwen in elkaar: een veilige samenleving met rechtszekerheid in vrijheid. Beide - voertuig en muziek - dus gepast gekozen. Daarbij is zwaar geschut echt nodig om de schade van Rutte 1, 2, 3 en 4 te repareren."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906514/ik-ben-een-agrarische-langeafstandschaatster]'Ik ben een agrarische langeafstandschaatster'[/url]