Shutterstock

Analyse gas

Gasprijs stijgt na mogelijke sabotage

11 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week onverwachts hard gestegen naar de hoogste prijs in zeven maanden. De belangrijkste reden voor de hogere prijs is een mogelijk sabotage-incident aan een pijplijn tussen Finland en Estland. Daarnaast blijkt de situatie rond de Australische LNG-markt toch niet op orde en heeft valt ook de Israëlische gasproductie door de oorlog hoger uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week daalde de gasprijs nadat verschillende verstoringen verholpen bleken, maar inmiddels is de situatie volledig gekeerd. Op donderdag 5 oktober stond de gasprijs op het laagste punt van de week, bij een stand van €36,21. Op dinsdag 19 oktober stond de gasprijs 33,77% hoger, bij een stand van €49,45.

De voornaamste reden voor de grote stijging is een lek in de Balticconnector-pijplijn tussen Finland en Estland. De schade kwam behoorlijk onverwachts, aangezien de pijplijn pas sinds 2020 actief is. Zondag werd in beide landen vastgesteld dat pijplijn flink wat druk verloren was. In eerste instantie leek het om gewone gebruiksschade te gaan. Aangezien de leveringszekerheid van energie van beide landen niet in het geding lijkt te komen, leek de impact beperkt.

Dinsdag sloeg de situatie echter om nadat Finse president Sauli Niinistö naar buiten bracht dat er vermoedens van sabotage zijn. Na onderzoek aan het lek, bleek namelijk dat sporen erop wijzen dat de schade van buitenaf is ontstaan. Daarnaast is een vergelijkbare schade gevonden aan een communicatiekabel tussen de twee landen. Opmerkelijk is dat de schade aan de pijplijn in Finse wateren is ontstaan, terwijl de schade aan de communicatiekabel in de Estse wateren is gevonden.

Daarnaast lijkt de situatie bij Chevron toch niet onder controle. Sinds begin augustus was er constante stakingsdreiging die 7% van de wereldwijde LNG-productie in gevaar bracht. Eind september escaleerde de situatie en besloten de Australische vakbonden tot staking over te gaan, tot twee weken geleden. Na een mediation-traject kwamen beide partijen tot een akkoord. Sinds vrijdag lijkt het akkoord echter toch niet zo hard als verwacht. In de praktijk is het beide partijen namelijk niet gelukt om het eens te worden over de laatste details. Daarom kondigde de Australische vakbonden aangekondigd om de stakingen te hervatten. Wel gaan de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden nog altijd door.

Israël
Overigens laat de situatie in Israël de internationale gasmarkten niet ongemoeid. In verband met de oorlog in het land heeft Chevron besloten om de gasproductie en toevoer op verschillende plekken stil te leggen. Het bedrijf heeft het besluit in overleg met de overheid gemaakt, nadat er flink wat raketten rond het boorplatform neerkwam. Ten eerste heeft het grote energiebedrijf de productie bij het Tamar-gasveld stilgelegd, zo maakte de Israëlische minister van energie Kobi Blitshtein bekend. Daarnaast hebben de overheid en het bedrijf besloten de gasexport door de Jordaanse EMG-pijplijn stil te leggen. De situatie in Israël lijkt de Europese gasmarkt weinig te beïnvloeden, aangezien er vrijwel geen gas tussen Israël en de lidstaten van de EU wordt verhandeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden