Het kabinet verklaarde stikstof niet controversieel, want het wil de vaart houden in het stikstofbeleid. De Eerste Kamer wil echter het Stikstoffonds van 24 miljard niet meer behandelen, bleek deze week. En Schiphol heeft haar natuurvergunning bij elkaar geshopt. In onze rubriek Stikstofstemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.
41 van de 75 senatoren zijn voor het controversieel verklaren van het Stikstoffonds, meldde persbureau ANP. Drie oktober wordt hierover gestemd. Overigens is er op de rijksbegroting voor 2024 die op Prinsjesdag werd gepresenteerd wel al geld gereserveerd voor opkoop, zoals €170 miljoen voor de uitkoop van piekbelasters (de LVB-Plus).
Schiphol heeft genoeg geshopt
Hoewel de Tweede Kamer het onderwerp controversieel had verklaard, heeft Schiphol ondertussen deze week haar natuurvergunning gekregen van stikstofminister Christianne van der Wal. Vergunningverlening staat los van politieke besluitvorming, schreef zij aan de Kamer. Schiphol heeft dus naast een aantal stikstofbeperkende maatregelen genoeg stikstofruimte van boerenbedrijven, dat zouden er negen zijn, geshopt. Eind van dit jaar was er al zeker 16 miljoen uitgegeven door Schiphol om boerderijen op te kopen. "Het toont aan waar de prioriteiten van deze minister liggen. Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageerde Agractie-voorman Bart Kemp.
Wat blijkt nu: Schiphol is een beetje overijverig geweest met het opkopen van stikstofruimte en wil volgens de provincie Noord-Holland (waarbinnen vijf agrarische bedrijven zijn opgekocht) de overgebleven stikstofruimte aan de provincie schenken. Die wil deze ruimte in een nog op te richten stikstofbank voor PAS-melders zetten. Hoeveel stikstofruimte Schiphol overheeft en hoeveel PAS-melders daarmee geholpen zijn, is nog onbekend.
Van de Wal verklaarde eind vorig jaar trouwens dat stikstofshoppen niet wenselijk te vinden, maar het is nog steeds mogelijk. Bovendien worden hier twee soorten stikstofverbindingen - NOx (stikstofoxiden) en NH3 (ammoniak) - tegen elkaar uitgewisseld. Verschillende milieuorganisaties hebben al aangeven het er niet bij te laten zitten.
Omtzigt presenteert lijst
Dan was er nog de langverwachte kandidatenlijst van Pieter Omtzigt. Er staan veertig mensen op de lijst en Nieuw Sociaal Contract (NSC) gaat in alle kiesdistricten meedoen. Geen klinkende namen binnen de landbouw hoog op de lijst van NSC, maar op nummer 20 vinden we Harm Holman, voormalig melkveehouder en oud-Statenlid voor het CDA in Drenthe en oud-commissaris bij Friesland Foods en oud-voorzitter van de Nederlandse afdeling van de European Dairy Farmers. Op 30 staat nog iemand met een landbouwlink: Marco Schouten, de CEO van Agriterra, een organisatie die internationaal boerencoöperaties ondersteunt. Het is nog niet duidelijk of Omtzigt zelf premier wil worden. Ook heeft NSC nog geen verkiezingsprogramma gepresenteerd. Het is dus nog even wachten welke plannen de partij heeft op gebied van landbouw en stikstof. Wel liet de politicus weten nog erg te moeten wennen aan het feit dat hij niet meer in zijn eentje is. Dat is hem geraden ook, want NSC lijkt in november af te stevenen op een enorme verkiezingswinst. Wel moest de partij in de jonge peiling van Ipsos de VVD weer voor laten gaan als grootste. Net als NSC verloor ook de BBB twee zetels in deze peiling. Voor wat het waard is.
Tenslotte nog klein stikstofleed in Hoek van Holland. Daar zijn hondenbezitters in rep en roer. Vanaf 2024 wil de gemeente namelijk een aanlijn- en opruimplicht invoeren voor honden in het duingebied tussen Hoek van Holland en Den Haag dat Natura 2000-gebied is. Hondendrollen zouden voor te veel stikstof zorgen. Nu maar afwachten of er politieke partijen zijn die hun handen durven te branden aan het inperken van de hondenpopulatie in ons land, van wie niemand weet hoe groot die eigenlijk is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906160/stikstoffonds-nu-on-hold-en-schiphol-is-uitgeshopt]Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt[/url]