Shutterstock

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

29 September 2023 - Linda van Eekeres - 6 reacties

Het kabinet verklaarde stikstof niet controversieel, want het wil de vaart houden in het stikstofbeleid. De Eerste Kamer wil echter het Stikstoffonds van 24 miljard niet meer behandelen, bleek deze week. En Schiphol heeft haar natuurvergunning bij elkaar geshopt. In onze rubriek Stikstofstemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.

41 van de 75 senatoren zijn voor het controversieel verklaren van het Stikstoffonds, meldde persbureau ANP. Drie oktober wordt hierover gestemd. Overigens is er op de rijksbegroting voor 2024 die op Prinsjesdag werd gepresenteerd wel al geld gereserveerd voor opkoop, zoals €170 miljoen voor de uitkoop van piekbelasters (de LVB-Plus).

Schiphol heeft genoeg geshopt
Hoewel de Tweede Kamer het onderwerp controversieel had verklaard, heeft Schiphol ondertussen deze week haar natuurvergunning gekregen van stikstofminister Christianne van der Wal. Vergunningverlening staat los van politieke besluitvorming, schreef zij aan de Kamer. Schiphol heeft dus naast een aantal stikstofbeperkende maatregelen genoeg stikstofruimte van boerenbedrijven, dat zouden er negen zijn, geshopt. Eind van dit jaar was er al zeker 16 miljoen uitgegeven door Schiphol om boerderijen op te kopen. "Het toont aan waar de prioriteiten van deze minister liggen. Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageerde Agractie-voorman Bart Kemp.

Wat blijkt nu: Schiphol is een beetje overijverig geweest met het opkopen van stikstofruimte en wil volgens de provincie Noord-Holland (waarbinnen vijf agrarische bedrijven zijn opgekocht) de overgebleven stikstofruimte aan de provincie schenken. Die wil deze ruimte in een nog op te richten stikstofbank voor PAS-melders zetten. Hoeveel stikstofruimte Schiphol overheeft en hoeveel PAS-melders daarmee geholpen zijn, is nog onbekend. 

Van de Wal verklaarde eind vorig jaar trouwens dat stikstofshoppen niet wenselijk te vinden, maar het is nog steeds mogelijk. Bovendien worden hier twee soorten stikstofverbindingen - NOx (stikstofoxiden) en NH3 (ammoniak) - tegen elkaar uitgewisseld. Verschillende milieuorganisaties hebben al aangeven het er niet bij te laten zitten.

Omtzigt presenteert lijst
Dan was er nog de langverwachte kandidatenlijst van Pieter Omtzigt. Er staan veertig mensen op de lijst en Nieuw Sociaal Contract (NSC) gaat in alle kiesdistricten meedoen. Geen klinkende namen binnen de landbouw hoog op de lijst van NSC, maar op nummer 20 vinden we Harm Holman, voormalig melkveehouder en oud-Statenlid voor het CDA in Drenthe en oud-commissaris bij Friesland Foods en oud-voorzitter van de Nederlandse afdeling van de European Dairy Farmers. Op 30 staat nog iemand met een landbouwlink: Marco Schouten, de CEO van Agriterra, een organisatie die internationaal boerencoöperaties ondersteunt. Het is nog niet duidelijk of Omtzigt zelf premier wil worden. Ook heeft NSC nog geen verkiezingsprogramma gepresenteerd. Het is dus nog even wachten welke plannen de partij heeft op gebied van landbouw en stikstof. Wel liet de politicus weten nog erg te moeten wennen aan het feit dat hij niet meer in zijn eentje is. Dat is hem geraden ook, want NSC lijkt in november af te stevenen op een enorme verkiezingswinst. Wel moest de partij in de jonge peiling van Ipsos de VVD  weer voor laten gaan als grootste. Net als NSC verloor ook de BBB twee zetels in deze peiling. Voor wat het waard is. 

Tenslotte nog klein stikstofleed in Hoek van Holland. Daar zijn hondenbezitters in rep en roer. Vanaf 2024 wil de gemeente namelijk een aanlijn- en opruimplicht invoeren voor honden in het duingebied tussen Hoek van Holland en Den Haag dat Natura 2000-gebied is. Hondendrollen zouden voor te veel stikstof zorgen. Nu maar afwachten of er politieke partijen zijn die hun handen durven te branden aan het inperken van de hondenpopulatie in ons land, van wie niemand weet hoe groot die eigenlijk is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Frans 1 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10906160/stikstoffonds-nu-on-hold-en-schiphol-is-uitgeshopt]Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt[/url]
De Tweede Kamer heeft het onderwerp juist niet-controversieel verklaard
Abonnee
Zeeuw 5 Oktober 2023
Ik ben nu ouder dan 70 jaar. Heb veel onderwijs genoten en veel belang gehecht aan een gezonde groene sector. Eerlijk zijn naar burgers, tijden veranderen en aanpassing is noodzakelijk. Schokjend is vast te stellen hoe politici met wetenschappers de N malafide hebben opgetuigd en d3nken de boeren te kunnen bedonderen want dat gebeurt echt. Hiermee helpen de woord3n van de bestuursvoorzitster van de WUR gisteren ook niet meer. Wel heeft ze gelijk: we hebben een leider nodig met ballen EN kennis van zaken. Vervolgens EU beleid en koppeling naar Mondiaal beleid. Let op WUR : dat betekent voor jullie een eerlijke opstelling en niet alleen doorgeslagen rapporteren naar bio- landbouw en kringloop landbouw en rapporten die RiVM aan de wand nagelen onder tafel houden. Durf tegen polici in te gaan! Praktijken als cie Hordijk= is liegen in tienvoud achterwege laten. Eerlijke onderzoeken presenteren en geen struisvogel politiek in de uitgangspunten. Watjes kopen we bij de drogist !!!
Abonnee
Henk 5 Oktober 2023
Luctor et Emergo
Abonnee
Tijdbom 5 Oktober 2023
Wat een heibel en angst heeft v/d Wal en consorten toch teweeg gebracht met hun stikstof ,vergeef me de uirspraak, gedonder. Als men de mindering van uitstoot leest,enkele procenten,van de hoeveelheid piekbelasters,dan zijn dat toch pinuts. Hopelijk zal de wal het schip doen keren.
Jos 5 Oktober 2023
Tactiek van politiek zal nu zijn om verwarring over dit rapport te zaaien ( Rusland hanteert die strategie al decennia)zodat de buitewacht rapport niet meer vertrouwd. Vervolgens trekt politiek de ingezette lijn gewoon door.
Abonnee
Zeeuw 6 Oktober 2023
Politici vergissen zich in de kracht van de sector. Als na de verkiezingen geen NIEUW beleid op natuurherstel wordt ingezet is het wat ik zou doen : oorlog!
Alle ambtenaren van het erf af.
Al het overleg met overheidsinstanties opschorten behalve de uitkoopkandidaten!
PASmelders netjes regelen door Overheid wat beloofd is.
Pas daarna nieuw beleid overeenkomen met ELKAAR!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden