Shutterstock

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

18 September 2023 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Terwijl een meerderheid in de Tweede Kamer plus het kabinet door willen gaan met het ingezette stikstofbeleid - want niet controversieel - neemt de wetenschappelijke twijfel toe. Het RIVM voelt zich er ook toenemend ongemakkelijk bij.

Amper drie dagen nadat de Universiteit van Amsterdam nieuwe onderzoeksresultaten publiceerde over stikstofemissies van boerderijen en de depositie daarvan in de directe omgeving, kwam naar buiten dat het RIVM af wil van de rekenkern (Aerius) waar alles op is gebaseerd. Voor de buitenwereld heel verrassend. Het nieuws werd op vrijdagmiddag via het NRC naar buiten gebracht. 

In een nadere toelichting schrijft het RIVM dat het vorig jaar al tegenover het ministerie van LNV heeft aangegeven dat het het beheer van Aerius wil overdragen, omdat het als wetenschappelijk instituut niet betrokken is bij de vergunningsverlening en de keuzes die de overheid daarvoor maakt.

Al langer van plan
Een woordvoerder van het RIVM vertelt dat hetgeen afgelopen weekeinde naar buiten kwam dus eigenlijk helemaal niet nieuw is. Het RIVM onderschrijft naar eigen zeggen nog wel dat data en modellen in Aerius  worden ingezet voor beleidsuitvoering. Door Aerius over te dragen zou het RIVM zich weer kunnen gaan richten op de kerntaken van meten, berekenen en monitoren van stikstofbelasting op natuur (over landbouw geen woord).

Het instituut laat zich opvallend genoeg niet uit over eventuele twijfel aan tot nu toe geproduceerde data, maar opvallend is dat er eerder dit jaar opeens wel een acht jaar oud onderzoek van RIVM en TNO is gepubliceerd. In de voorbije jaren is daar regelmatig naar verwezen, maar het werd niet openbaar. Het is een onderzoek waarin tot op zekere hoogte vergelijkbare conclusies worden getrokken als nu door de UvA, maar waarvoor al in 2014 en 2015 metingen werden verricht. 

Ondertussen deed verantwoordelijk stikstofminister Christianne van der Wal op tv nog of er niets is veranderd in de inzichten. Wel nam ze bij WNL op Zondag weer meer afstand van het verplicht opkopen van bedrijven.

Van UvA naar KLW en Wageningen
Het UvA-onderzoek zal nog meer reuring geven en op allerlei andere terreinen in de landbouw tot verschuivingen en nieuwe inzichten leiden. Wat te denken van de Kringloopwijzer? Deze rekent met tientallen kilo's stikstofemissies per hectare landbouwgrond, terwijl het UvA-onderzoek rekent met 12 kilo per hectare.

ZuivelNL geeft door
Worden de UvA-uitkomsten serieus genomen, dan moeten Wageningse onderzoekers heel veel herberekeningen uitvoeren. Zij krijgen namelijk de reguliere kringloopgegevens vanuit ZuivelNL doorgestuurd en interpreteren die verder, zowel voor eigen onderzoek, als ook voor overheidsbeleid. Net als het RIVM dus doet met Aerius.
De kans bestaat dat onderzoekers en vooral beleidsmakers eerst nog allerlei data beter willen verifiëren, want het betekent nogal wat, maar de verschillen tussen wat nu gemeten is door de UvA en de oude uit modellen verkregen data zijn zo groot dat aanpassingen onvermijdelijk zijn geworden.

Realitycheck tegengehouden
Voor het RIVM lijkt de kous overigens ook nog niet af, want als men intern al veel langer wist van twijfel over de juistheid van het eigen model, waarom is die twijfel dan zo lang binnenskamers gehouden, en waarom is een hoognodige 'reality-check' van het model via metingen dan zo lang tegengehouden?

Tenslotte, terugkomend op de politiek: gezien de binnen enkele dagen hoog opgelaaide controverse, was het wellicht verstandig geweest om het stikstofbeleid toch even 'on hold' te zetten. Politieke belangen dicteren soms evenwel een andere keuze.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Louis Pascal de Geer 18 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905991/controverse-bevangt-beleid-rondom-stikstof]Controverse bevangt beleid rondom stikstof[/url]
De Stikstofbom wordt met de dag groter en gevaarlijker omdat er kennelijk sinds 2014-2015 al indicaties en zelfs metingen zijn gedaan die in grote lijnen het recente UvA onderzoek al min of meer bevestigden maar die door RIVM en TNO blijkbaar binnenkamers zijn gehouden. De vraag is of dat met medeweten van de regering heeft plaatsgevonden. Het heeft alles om een megaschandaal te worden, en of dat alleen maar met excuses aanbieden kan worden vergeten lijkt mij een reële vraag te worden.
Abonnee
Zeeuw 19 September 2023
TOPPY Klaas! Ga zo door. Het is de top van de ijsberg, we gaan naar beneden om af tepellen. Ik weet zeker dat de politici, zeker Tjeerdhet leugenpeerd vanuit zijn functie destijds bij LNV, op de hoogte waren. Nu is ook duidelijk waarom hij Emeritus Professoren Han Lindeboom en Johan Sanders uit zijn team heeft geknikkerd. Nu doorpakken en vooral voor 22 november de burgers informeren met begrijpelijke taal!
Mijn dag is al weer goed met dit bericht met achtergrond waarheid!!!
Abonnee
Tijdbom 19 September 2023
Parlementair oplossen?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden