De olieprijs is deze week licht gedaald. De lagere notering volgde op zwakke economische cijfers van verschillende grote economieën. Ook nieuws op de aanbodkant van de markt stuurt de olieprijs naar beneden, al is hier op de oliemarkt nog weinig van te merken.
De beweging naar beneden op de oliemarkt zet door. Op donderdag 17 augustus werd olie voor $84,12 per vat verhandeld. Even werd Brent-olie nog wat duurder. Vrijdag 18 augustus stond de olieprijs op het hoogste niveau van de week, bij een stand van $84,80. Daarna bleef de olieprijs dalen. Op het moment van schrijven (donderdag 24 augustus) werd olie voor $82,94 verhandeld.
De notering reageert op nieuwe wereldwijde economische data. Verschillende grote economieën schrijven rode cijfers en de krimp blijkt vrijwel overal groter dan verwacht. Uit een recent rapport van kredietbeoordelaar Standard and Poor's (S&P) blijkt dat de Amerikaanse economie langzaam maar zeker begint te stagneren. Het PMI van de Verenigde Staten is gedaald tot 50,4. Wanneer een PMI hoger is dan 50, dan groeit de economie. Is het cijfer lager, dan is er sprake van krimp. Hoe lager het cijfer, hoe sterker de economie achteruit rolt. De verwachting heerst dat de krimp van de Japanse industrie zijn dieptepunt nog niet heeft bereikt. Naast de productie valt ook het aantal bestellingen sterk terug. In juli werd nog een PMI gemeten van 52.
Ook de cijfers in de eurozone vallen lager uit dan de verwachtingen van de markt. Het PMI van de eurozone is gedaald tot 47, het laagste niveau sinds het hoogtepunt van de coronacrisis. De economie van de eurozone daalt een stuk harder dan de verwachtingen van de markt. Een maand eerder was het PMI volgens S&P nog 48,6. De verwachting van de markt was een daling tot 48,5. Het tegenvallende resultaat is het gevolg van een sterke daling van de dienstensector. De Europese economie heeft het zelf zo moeilijk dat er twijfels zijn ontstaan of de ECB de rente in september verhoogt. Nadat het nieuws naar buiten kwam, daalde de waarde van de euro met 0,3% ten opzichte van de euro.
Aanbod groeit
Ook het nieuws aan de aanbodkant van de markt zet de olieprijs onder druk. Volgens de Iraanse minister van Olie loopt de Iraanse olieproductie in september op tot 3,4 miljoen vaten per dag, een lichte stijging. Op de lange termijn is het nieuws echter niet zonder betekenis. Nog geen twee jaar geleden produceerde Iran slechts 2,4 miljoen vaten olie. Daarnaast bereidt de Amerikaanse president Joe Biden een voorstel voor om de sancties op Venezolaanse olie te verlichten. Het is maar de vraag of Venezuela het voorstel accepteert. De Verenigde Staten eist namelijk dat het Venezolaanse kiessysteem wordt hervormd tot 'een vrije en open democratie'.
De dieselprijs lijkt niet op de olieprijs te reageren en stijgt week-op-week juist. Op donderdag 17 augustus werd diesel voor €134,40 per honderd liter verhandeld. Daarna steeg de dieselprijs. Op donderdag 21 augustus stond diesel op het hoogste punt van de week, bij een stand van €137,96. Sindsdien is de dieselprijs licht gedaald en gelet op de ontwikkelingen op de oliemarkt moet deze lijn zich de komende dagen doorzetten.