Half Nederland lijkt haast wel vakantie te vieren en dat is tot op zekere hoogte ook terug te zien op de elektriciteitsmarkt. De vraag, en daarmee ook de prijs, ligt op een relatief laag niveau als we het afzetten tegen de laatste weken. Waar in Nederland de zomer deze week pas weer voorzichtig terugkeert, heeft Zuid-Europa er al verschillende zeer warme weken opzitten. Dat stelt het Europese energienet voor grote uitdagingen.
De elektriciteitsmarkt blijft zeer bewegelijk. Afgelopen vrijdag (4 augustus) steeg de notering op de Epex Spot naar het hoogst niveau in ruim veertien dagen op €94,64 per MWh. In het weekend zette de prijs rasse schreden naar beneden. Het dal lag echter niet zoals gebruikelijk op zondag maar op maandag met €34,63 per MWh. Wat meer aanbod van windenergie en een wat mindere vraag door de vakanties dragen er volgens experts aan bij dat de stroomprijs relatief laag is voor doordeweekse dagen op het moment.
Van een hittegolf is bij ons bepaald geen sprake getuige afgelopen weekend met de koudste 6 augustus ooit gemeten, maar dat is in Zuid-Europa wel anders. Het kwik kwam in Italië, Spanje en Griekenland al voorbij de 40 graden. Het gebruik van airco's zorgde voor grote vraagpieken op de Europese elektriciteitsmarkt. Die uitschieters konden echter redelijk makkelijk opgevangen worden. Na de invasie van Rusland in Oekraïne die bijna anderhalf jaar geleden startte steeg vooral de prijs van aardgas naar extreme hoogte. In Nederland maar ook in Spanje en Griekenland zijn mede daardoor veel extra zonnepanelen geplaatst. En die zonnepanelen zijn bij uitstek een goede combinatie met airco's. Piekt de opbrengst van de zonnepanelen, dan zit ook de energievraag van de koelunits op een hoog punt. Door de forse uitbreiding van het aantal zonnepanelen in Zuid-Europa kunnen de fluctuaties in de stroomvraag beter opgevangen worden volgens sommige experts.
Koelen en verwarmen
Op het gebied van koelen en verwarmen kunnen we in Europa nog flinke stappen zetten, vinden experts. In de zomer als het warm wordt, staan energieslurpende airco's aan en in de winter verwarmen we huizen en gebouwen met aardgas, propaan, huisbrandolie en in sommige delen van Europa is het gebruik van kolen ook nog gangbaar. Warmtepompen kunnen een energiezuinig alternatief zijn om op een efficiëntie te verwarmen en te koelen.
Op de particuliere markt neemt de belangstelling toe, al is het nog een niche. 15 op de 1.000 Nederlandse huishoudens investeerde in 2022 in een warmtepomp volgens de Europese branchevereniging Ehpa. Niet alleen voor particulieren is de warmtepomp interessant, ook voor het verwarmen of koelen van bedrijfsruimtes kan omschakelen lonen. Te denken valt bijvoorbeeld aan het verwarmen van een sorteerruimte met restwarmte uit de koeling. Naast een directe besparing op de energiekosten zijn er ook fiscaal gunstige regelingen en subsidies, al dan niet in combinatie met een kleine windmolen of zonnepanelen.