Shutterstock

Achtergrond Stikstofstemming

Collectief en wederzijds trauma na Rutte IV

14 Juli 2023 - Klaas van der Horst - 25 reacties

De week na de val van het kabinet Rutte IV is in alle opzichten bijzonder voor Nederland. Zelden, of misschien wel nooit, hebben na de val van een kabinet zoveel bewindspersonen en politici hun vertrek aangekondigd als ditmaal. De premier plus alle vice-premiers, alsook drie van de vier politiek leiders van de regeringspartijen, geven er de brui aan, terwijl er wellicht nog meer politici volgen. De uittocht overtreft die in de landbouw, om maar een zijstraat te noemen.

Ieder van hen zal (deels) eigen redenen hebben, maar een oppervlakkig toeschouwer zal in ieder geval constateren dat hiermee wat loos is. En zeggen dat het verharde klimaat daar de schuld van is, is te gemakkelijk. Verharding is niet goed, maar ook degenen die hierover klagen hebben vaak boter op hun hoofd, zo niet met woorden, dan met gedrag. Wat nu te zien is, oogt als een collectief trauma, wat veel partijen in de samenleving (en dus niet alleen de boeren) ook zo voelen. Getuige hiervan de enorme hoeveelheid klachten over het overheidsbeleid.

Herstel wordt groot punt
Het zoeken naar herstel belooft een groot punt te worden in de nieuwe verkiezingscampagne, die na de zomer zal losbarsten en waarin veel nieuwe gezichten hun plannen en goede voornemens aan de kiezer proberen te verkopen. Voor de niet met het kabinetsbeleid besmette partijen schept deze campagne mogelijk nieuwe kansen.

Op LNV moest het fout gaan
Het grote pijnpunt in de landbouw is en blijft het stikstofbeleid en alles wat daarmee samenhangt. Oud-topambtenaar Tjibbe Joustra analyseerde deze week in een tv-interview trefzeker wat er daarbij beleidsmatig fout is gegaan aan de kant van de overheid. Een ministerie van LNV waarin twee ministers elkaar in de houdgreep houden, dat moest wel fout gaan. Ook de aanpak met voor elk probleem een bewindspersoon heeft niet geholpen. Over de inhoud liet Joustra zich wijselijk niet uit.

Op het eerste gezicht leek Piet Adema na het klappen van het overleg over een landbouwakkoord eindelijk de handen vrij te hebben om iets concreets neer te zetten. Toen kwam evenwel de val van het kabinet en kon hij weer niet iets tastbaars neerzetten. Christianne van der Wal verging het net zo. Zij moest garanderen dat het afgesproken stikstofbeleid voortgang vond, maar zag ook die inzet geblokkeerd.

Hoe ver ging de uitruil?
Hoewel de meesten in de landbouw het niet eens waren met waar Adema heen wilde, hadden veel boeren van hem de indruk dat hij, meer dan zijn voorganger, hen toch zoveel mogelijk wilde helpen. De vraag blijft of hij die ruimte had. Kwade tongen beweren dat de ChristenUnie het stikstofdossier wellicht al van tevoren had uitgeruild bij de formatie. Wie daar allemaal van op de hoogte waren, is punt twee. Er zijn meer zaken uitgeruild bij het regeerakkoord, maar de uitvoering van die afspraken verliep moeizaam.

Het is nu nog even wachten op besluitvorming vanuit de Tweede Kamer, welke dossiers nog wel afgehandeld mogen worden en welke controversieel worden verklaard. Daar wordt naar verwachting in september over gestemd. Organisaties als Greenpeace zetten druk om – vanwege de urgentie – het stikstofbeleid toch gewoon door te zetten, maar dit lijkt lastig. Het is te omstreden. Toch is het niet helemaal kansloos, want ook demissionair premier Rutte sprak uit dat hij nog kansen zoekt.

Oplossingsgericht beleid
Of er straks na de verkiezingen van november een heel ander beleid komt, zal afwachten zijn. Veel hangt ervan af welke coalities kunnen worden gesmeed, en van de vraag of partijen bereid zijn om met een frisse, oplossingsgerichte blik naar de bestaande problemen te kijken. Het is vrijwel ondenkbaar dat het nu ingezette beleid onverkort doorgaat, maar helemaal van tafel gaan, zal het waarschijnlijk ook niet.

Intussen zijn ook de provincies lekker gemaakt met de tientallen miljarden waar minister Van der Wal mee zwaaide. Haar budget van €45 miljard voor het platteland is inmiddels al meerdere malen overtekend met wensenlijstjes van de verschillende  provincies. Een nieuw kabinet zal evenwel ook moeten bezuinigen, gezien de sterk veranderde economische situatie.

Apocalyptische geluiden
Vanuit Brussel zal er anderzijds druk blijven bestaan om door te gaan op de onder Rutte IV ingeslagen weg. Eurocommissaris Frans Timmermans wil bovendien nog veel verder. Hij wil ook de gezondheid van de bodems in Europa sterk verbeteren en vol gas doorgaan met zijn natuurherstelplannen. Timmermans en zijn medestander Virginius Sinkevicius schilderen, om de boel in beweging te krijgen, de huidige situatie daarom soms in bijna apocalyptische termen af. Zo zou tussen de 60% en 70% van alle bodems in Europa ongezond zijn en 83% van de bodems vervuild zijn met residu van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens hen staat dit wetenschappelijk vast.

Korreltje zout erbij
Navraag leert dat er toch een korreltje zout bij moet. De 60% tot 70% ongezonde bodems komt uit een bloemlezing van de Mission Board for Soil Health and Food, die mag de Europese Commissie adviseren en wordt voorgezeten door oud-minister Cees Veerman. De 83% vervuiling met pesticideresidu is een grove versimpeling en slaat op de geschatte aanwezigheid van één of meer soorten residu (niet gekwantificeerd) in bodems. In dit rapport wordt ook de wilde bewering aangehaald dat minder dan 0,1% van de gewasbeschermingsmiddelen zijn doel bereikt. Dit komt uit een Franse studie uit 1986. Dat niveau dus.

Beleidswetenschap
Gelukkig is de kwaliteit van de wetenschap in Nederland beter, al moet stikstofprofessor en kabinetsadviseur Jan Willem Erisman ook nog steeds verklaren waarom de stikstofuitstoot op Schiermonnikoog toeneemt terwijl de koeien weg zijn. Hij had het heel anders voorzien. Het zou zomaar kunnen dat met een nieuw kabinet de beleidsmatig-wetenschappelijke inzichten onder het hele stikstofbeleid worden herzien.

Minder vraag naar duurzaam
Veel boeren zien in de val van het kabinet vooral een adempauze. De tegenstanders van de landbouw zullen blijven, maar de druk vanuit het beleid neemt af. Bij Lely Industries zijn ze er minder blij mee, hoewel daar de hoop vooral was op zekerheid over beleid voor de langere termijn. Bij Lely hadden ze gehoopt aardig wat Spheres aan de man te kunnen brengen, maar inmiddels zijn de verkoopdoelen naar beneden bijgesteld. Ook bij Rabobank zullen waarschijnlijk minder duurzame kredieten worden uitgezet. Boeren wachten af, ook nog wel lamgeslagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
Abonnee
SjefO 14 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905098/collectief-en-wederzijds-trauma-na-rutte-iv]Collectief en wederzijds trauma na Rutte IV[/url]
Die commissie die voorgezeten wordt door die Nederlandse kwakzalver (Veerman)is ook nog in de markt om dat uilskuiken Timmermans van onbestaanbare onderzoeken en geframede cijfers te voorzien, het is één grote smeerlapperij wat er met de boeren uitgehaald wordt.
Abonnee
CM 14 Juli 2023
Alsjeblieft zeg laten we nou stoppen met die Veerman serieus te nemen. Zakkenvuller eerste klas maar anderen de maat nemen met schijnheilige christelijke gezicht.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 14 Juli 2023
Tja, wanneer de bodem als iets inerts en ook nog eens als lijdend voorwerp wordt beschouwd, moet je volgens mij terug naar school om iets over een levende bodem te leren. ELKE boer, zonder één uitzondering weet dat wanneer er problemen in de bodem zijn, de oogsten zullen tegenvallen, maar het kan zijn dat nog niet alle boeren weten hoe een bodem levend en gezond te krijgen en te houden. Natuurlijk willen ALLE boeren een gezonde bodem hebben want dat is het grootste kapitaal dat zij hebben.
Natuurlijk wil ook GEEN ENKELE boer een klimaatverslechtering zien. Vanuit deze gedachten kan je heel veel bruggen slaan zolang de informatie DE JUISTE is, en DÀÀR zet ik vraagtekens bij.
Het plastic probleem op zeeën en oceanen zou wel eens de belangrijkste reden kunnen zijn voor de temperatuursverhoging die er daar plaatsvindt, met alle gevolgen van dien, die nu volgens velen zouden worden veroorzaakt door stikstof en koolzuur en methaan. Zou zeggen allemaal de denktank in en letterlijk uithuilen en opnieuw beginnen!
Abonnee
Zeewind 16 Juli 2023
Verstandig dat de malversatie verantwoordelijken zijn vertrokken. Alleen Tjeerd het leug3n peerd zit nog op zijn post? Vooraf , denk ik, was er een deal: Rutte mag premier worden, Van derWal zorgt voor N beleid uitvoering van Tjeerd D66 en LNV wordt voor de m@lverserende communicatie met de sectoren ,verantwoordelijk zonder geld voor beleid. Dusvooraf drama scenario en gericht , nog steeds op landroof. Voor natuur, voir huizen, voor vlieguren Schiphol! Wat een gelul om niets van maffe slimmerikken. Vragen aan Brussel voor aanscherpen beleid, intrekken van derogatie, brieven zgn niet goed lezen,foutieve gemanipuleerderapporten over waterkwaliteit naar EU enz. enz. ……Sector moet nu eigen beleid voeren, keihard opstellen, burgers informeren wat aanpak is naar de gestelde doelen, vraag hulp van BBB en anderen oa CBL en eis dat import voedsel volgens dezelfde standaard geproduceerd wordt en anders niet in de super-schappen komt of de burgers mogen het er gratis uithalen. Ik verzeker u dat burgers dat graag doen als naam en locatie en datum genoemd worden. “ weet u nog…” waar is het feestje “ zeker weten dat het massaal werkt!
Abonnee
Bezorgde burger 17 Juli 2023
Let wel goed op: dit kabinet mag dan wel opgestapt zijn, er worden op dit moment in allerijl wetsvoorstellen doorgedrukt die niets met de toestand van Nederland te maken hebben op dit moment. Er staan een hele hoop internetconsultaties uit die er in de komende maanden als het kabinet 'demissionair' doorregeert, er gewoon doorheen worden gedrukt. Deze wetsvoorstellen schaden de vrijheid van burgers en boeren en mogen geen doorgang vinden!

Zie https://www.internetconsultatie.nl
Abonnee
Louis Pascal de Geer 17 Juli 2023
Gisteren 16/07, heb ik bijna 4 uur lang gesproken over wát er op het ogenblik hier in Brazilië op het gebied van duurzame akker en weide bouw aan het gebeuren is op een oppervlakte van meer dan 3,5 miljoen hectares omdat dit ook weleens interessant kan zijn voor Nederland en Europa. Naast zoveel mogelijk groen te werken doen alle betrokken bedrijven mee and "NKG-No till" en gebruiken basaltpoeder, met als gevolg een drastische kostenbesparing per hectare en ook nog een betere productie en een geweldig verschil in beworteling zonder dat er nog een verdiende méér prijs is voor de productie van deze bedrijven. De overgangsperiode van gangbaar naar duurzaam is 3-5 jaar. Studies over dit onderwerp zijn gedaan in China en in de "Cornbelt" in de VS. Zou dit geen veel betere en haalbare doelstellingen zijn dan die wij nú in Nederland en Europa hebben?
Abonnee
Louis Pascal de Geer 17 Juli 2023
Heb gesproken met een lid van het transitieteam van de huidige regering die de duurzame landbouw bekeek.
Abonnee
Zuidwesten 17 Juli 2023
Louis Pascal de Geer schreef:
Heb gesproken met een lid van het transitieteam van de huidige regering die de duurzame landbouw bekeek.
Stop daar toch mee, die waanzin bij die ambtenaren inpraten. Nkg werkt hier niet, veel te wisselvallig en vaak te natte ondergrond. No till is iets voor droge gebieden, landklimaat. hier ook geen winter, dus totaal ongeschikt.
Abonnee
Louis Pascal de Geer 17 Juli 2023
Wat jammer dat U dat waanzin vindt, wat ik er misschien bij had moeten zeggen is dat het verschil tussen bedrijven die de basaltpoeder gebruiken en die dat niet doen groot is hier, in China en de VS, misschien waanzin? Ik denk van niet.
Het heeft jaren geduurd voordat" No Till" van Frankie Dijkstra werd erkend als een geweldige ontwikkeling.
Moeilijk in Nederland ja, zoals ook duurzaam zijn moeilijk is.
Abonnee
Tijdbom 17 Juli 2023
Louis Pascal de Geer schreef:
Wat jammer dat U dat waanzin vindt, wat ik er misschien bij had moeten zeggen is dat het verschil tussen bedrijven die de basaltpoeder gebruiken en die dat niet doen groot is hier, in China en de VS, misschien waanzin? Ik denk van niet.
Het heeft jaren geduurd voordat" No Till" van Frankie Dijkstra werd erkend als een geweldige ontwikkeling.
Moeilijk in Nederland ja, zoals ook duurzaam zijn moeilijk is.
Er worden hier dan toch wel proeven meegedaan ,zo niet,accuut beginnen.
Abonnee
Vrij grof 17 Juli 2023
Zuidwesten schreef:
Louis Pascal de Geer schreef:
Heb gesproken met een lid van het transitieteam van de huidige regering die de duurzame landbouw bekeek.
Stop daar toch mee, die waanzin bij die ambtenaren inpraten. Nkg werkt hier niet, veel te wisselvallig en vaak te natte ondergrond. No till is iets voor droge gebieden, landklimaat. hier ook geen winter, dus totaal ongeschikt.
Toch zie ik bij heel veel collega's voorzetwoelers gebruikt worden zeker ook in het zuidwesten.
Abonnee
jan 17 Juli 2023
wel goede voorlichting nodig/ teelt begeleiding
Abonnee
Tijdbom 17 Juli 2023
Vrij grof schreef:
Zuidwesten schreef:
Louis Pascal de Geer schreef:
Heb gesproken met een lid van het transitieteam van de huidige regering die de duurzame landbouw bekeek.
Stop daar toch mee, die waanzin bij die ambtenaren inpraten. Nkg werkt hier niet, veel te wisselvallig en vaak te natte ondergrond. No till is iets voor droge gebieden, landklimaat. hier ook geen winter, dus totaal ongeschikt.
Toch zie ik bij heel veel collega's voorzetwoelers gebruikt worden zeker ook in het zuidwesten.
Hierin zuid-westen op redelijk zware grond nkg voor pootgoed,en k moet eerlijk zijn:vond het maar niets,maar ze staan prachtig.
schoenmakers 18 Juli 2023
Goede begeleiding, moet je niet bij czav zijn, tenminste niet hier tussen eindhoven en Tilburg
Abonnee
Louis Pascal de Geer 26 Juli 2023
Nog even terug naar die waanzin, ik sprak met een lid van het transitieteam van Braziliaanse President Luiz Inácio LULA da Silva, die de duurzame landbouw hier in Brazilië bekeek en bekijkt. Inmiddels heb ik een kopie van deze presentatie gekregen over dit onderwerp die is gepresenteerd aan de Vice-President Geraldo Alckmin waarin veel zaken staan die ook heel interessant voor landen buiten Brazilië kunnen zijn.
De grondslagen:
Beweging om de omstandigheden van de boer te verbeteren...
Wij verdedigen het recht om vrij te zijn in de keus van principiële middelen en de vrijheid te hebben om deze te verkrijgen binnen onze regio's..
Wij zoeken oplossingen in alle vormen van "landbouw" zonder vooroordelen..
Wij begrijpen "kennis" als een bron van welvaart waarin het delen van deze kennis belangrijker is dan de onderlinge competitie.
Resultaten.:
60 - 80% reductie van kunstmest en schadelijke gewasbeschermingsmiddelen..
30% minder productiekosten..
Aantal verenigde leden die duurzame landbouw bedrijven = 3.800
Aantal hectaren betrokken in het proces = 3.500.000
Allen NKG-No Till
Ondanks het feit dat er beter en gezonder wordt geproduceerd, is er nog geen aparte prijsstructuur, maar alleen al de kostenreductie blijkt enorm de moeite waard.
Goed om eens te overdenken!


Abonnee
Zuidwesten 26 Juli 2023
Beter n goede buur dan n verre vriend zou ik zeggen.
teler 26 Juli 2023
pacal de geer word bijzonder irritant.
we hoeven helemaal niks te overwegen.
wij moeten naar een ruimer bemestingsruimte norm omdat het gewoon weg veel te krap is moeten veel ruimer dierlijke mest(vast) toe kunnen passen en niet elke kg hoeven te nijpen om over de norm te gaan.

middelen zijn er nu al veel te weinig zet het uit je hoofd dat we dit wel mechanische kunnen want dat word hem niet met bv natte jaren is het trekken aan een dood paard veel werk nul resultaat. hand wieden hoeven we het ook niet over te hebben te duur/ kunt niemand krijgen iedereen voelt zijn eigen te goed. conclusie terug naar bv gewoon gebruik van gecoat zaad bieten/boon/ui enz enz. en middellen die werken in het gewas en veld voor plaag/ziekte.
alle verboden is het alleen maar slechter op geworden zie bv aardappel kiem behandeling beste en kortste klap is gewoon chloor ipc ook goedkoopst!
het word/ is een wereld waar alles maar groen word klinkt mooi werkt totaal aver rechts....laat een boer boeren 9 van de tien gevallen weet hij zelf het best.
iedere keer dat gezever over nkg till enz
meeste gevallen is ploegen nog steeds beste keus nieuwe begin/mooi zuiver zaaibed vooral voor fijne gewassen kun je er niet buiten en zeker niet op zandgrond. vroeger waren ze niet gek!! niet proberen het wiel opnieuw uit willen vinden
Abonnee
Zwiebel 26 Juli 2023
Eens.
Abonnee
CM 26 Juli 2023
Helemaal juist ,zo is het en niet anders.
Abonnee
drent 26 Juli 2023
precies
Abonnee
Louis Pascal de Geer 27 Juli 2023
Beste Teler, Dank voor uw reactie waarop ik het volgende commentaar geef.
1. Het is helemaal mijn bedoeling NIET om irritant te zijn
2. NKG-Notill hier is "uitgevonden" door een Hollandse boer Frankie Dijkstra die daarvoor een hoge Braziliaanse onderscheiding heeft gekregen.
3. In 2017 waren er 550.000 bedrijven hier in Brazilië die deze methode uitvoeren en dat getal zal veel hoger zijn vandaag.;
4. Landbouwmachines vooral de zaaimachines zijn over de jaren heen aangepast aan de vraag om goed in een zware stoppel te kunnen zaaien.
5. In dit systeem wordt de bodem bewerkt door het bodemleven wat je een soort biologische grondbewerking kan noemen.
6. Er is een betere drainage. we kunnen eerder het land op na zware regenval zonder dichtslemping te veroorzaken en kunnen ook langer zaaien/planten omdat er langer vocht in de bodem wordt vastgehouden.
7. Verliezen door water en winde erosie zijn voor het grootste deel tot stilstand gebracht en DEZE verliezen zijn de hoofdredenen geweest waarom Dijkstra aan NKG-NoTill begon.
8. De bodemtemperatuur tijdens het zaaien kan bij traditionele grondbewerking tot 55º C oplopen terwijl deze in een bedekte bodem wel 20º graden lager kan zijn!
9. Betere en diepere beworteling van de gewassen
10. Met dit systeem is het mogelijk om een rotatie van 2 teelten per jaar te hebben sojabonen-mais; In sommige delen van Brazilië zijn zelfs 3 teelten mogelijk.
11. Ik denk dat in Nederland de voordelen kunnen zijn om beter gebruik te kunnen maken van het groeiseizoen en ook beter winterteelten uit te kunnen voeren. Méér weidedagen, méér zaaidagen en méér oogstdagen lijken mij aantrekkelijk.
12. Hier heeft de wetenschap na jaren NKG-NoTill omarmd, maar helaas lopen zij vaak achter de boeren aan in plaats van boeren de weg te wijzen. Jammer, maar waar bij ons en in Nederland????

Abonnee
Enorm rund 27 Juli 2023
laat een boer boeren 9 van de tien gevallen weet hij zelf het best.
iedere keer dat gezever over nkg till enz
.....vroeger waren ze niet gek!! niet proberen het wiel opnieuw uit willen vinden.
Beste teler, volgens mij ben je blijven hangen in een tijdperk enkele decennia terug. Daarmee wil ik niet zeggen dat je ongelijk hebt, maar helaas is het verleden voorgoed voorbij. Dat alle maatregels terug gedraaid worden gaat dus ook niet gebeuren. Van de 3 mogelijkheden - A alles wordt weer zoals in de goede oude tijd, B iedereen moet zich bij de nieuwe tijd aanpassen of C anders helaas wegwezen - zijn alleen opties B en C nog aanwezig.
Abonnee
onderduiker 27 Juli 2023
Laat iedere teler rond zich heen blijven kijken .
Dan ziet hij zelf de resultaten van verschillende vormen van bewerken.
En dan is hij vrij om te doen wat hij wil.
Elk jaar en elk gewas reageert op de omstandigheden van het moment.
Maar probeer niet iemand iets op te dringen.
Abonnee
CM 27 Juli 2023
Brazilië en Nederland is niet vergelijkbaar qua grondsoort, klimaat en teelten .No Till gaat hier geen grote vlucht krijgen :opbrengsten gaan onderuit en kwaliteitsproblemen met rooi rechten. Dit is een prim systeem vanwege erosie, kleine teeltlaag en kosten aspect maar hier hebben we zoals gezegd andere bodem en klimaatomstandigheden. Nkg is wat anders,sommigen passen het toe ,maar het neemt nog geen grote vlucht als je veel fijne zaaigewassen teelt.
Abonnee
CM 27 Juli 2023
moet zijn rooivruchten ipv rooirechten.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden