De val van het kabinet Rutte IV werd al lang verwacht, maar is toch opeens daar. En dan nog wel door een actie van de premier zelf. Van Rutte die de laatste tijd van vele kanten het verwijt kreeg dat doorregeren bij hem voor alles kwam. Voor de landbouw betekent het op veel punten respijt.
Praktisch gezien betekent het dat veel ingezet beleid nu niet verder kan gaan. Beleid dat al is goedgekeurd gaat door, zoals de opkoop van piekbelasters. Misschien toch ook in afgezwakte vorm. Want hoe roept een vleugellam kabinet bijvoorbeeld onwillige provincies tot de orde?
Wetgeving landbouwakkkoord later
Landbouwminister Adema en collega Christianne Van der Wal zullen dus ook geduld moeten hebben met wetgeving, die zou regelen wat er door een mislukt landbouwakkoord niet kwam. Wellicht dat anderen na nieuwe verkiezingen moeten bezien hoe nu verder te gaan. Ook op veel andere punten, vooral inzake het stikstof-, en klimaatbeleid en bij het anti-zoönosebeleid gericht op de dierhouderij, kan het kabinet moeilijker doorzetten.
Het is wachten tot na nieuwe verkiezingen, die naar verwachting van de kiesraad niet eerder dan half november kunnen plaatsvinden. En vervolgens tot na de komst van een nieuw kabinet. Wat er intussen nog wel kan, hangt ook sterk af van de vraag of er bijvoorbeeld een rompkabinet verder gaat en welke onderwerpen de Tweede Kamer controversieel zal verklaren.
Brussel
Vanuit Brussel zal de Europese Commissie de val van het kabinet ook met lede ogen aanzien, want nu moet men daar nog weer langer wachten op nieuwe, houdbare wetgeving voor klimaat, natuur, water en mestbeleid. Zulk beleid hoeft niet per se altijd strenger te zijn voor boeren. Daar kan de Nederlandse politiek zelf nog vaak veel in bijsturen, al naar gelang de politieke wensen. Het moet wel beleid zijn dat duidelijk vastligt en dat voldoet aan de richtlijnen zoals die in Brussel worden uitgelegd.
Veel vragen
De komende weken en maanden zullen de partijen de messen gaan slijpen voor een nieuwe verkiezingsronde. De BoerBurgerBeweging ruikt ongetwijfeld bloed en wil maar wat graag het kunstje herhalen, wat tijdens de Eerste Kamerverkiezingen in maart lukte. Daarbij rijst de vraag of Mark Rutte doorgaat als lijstrekker van de VVD. En wat gaat Pieter Omtzigt doen; sluit hij zich aan bij de BBB, of gaat hij voor eigen succes? Het zijn vragen die boven de politieke markt hangen en waar de vroeger of later duidelijkheid op zal komen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905005/plotse-val-kabinet-brengt-respijt-voor-landbouw]Plotse val kabinet brengt respijt voor landbouw[/url]