Duitsland heeft een miljoenenboete van Brussel afgewend door tijdig met een nieuw nitraatbeleid op de proppen te komen. Dit betekent wel dat de omvang van nitraatgevoelig gebied fors wordt uitgebreid en boeren in dat gebied het (kunst)mest gebruik fors moeten reduceren.
Begin juli heeft het Duitse parlement ingestemd met nieuwe mestwetgeving van landbouwminister Özdemir. Het heeft tien jaar geduurd om de zestien bondslanden op één lijn te krijgen, tot groot ongenoegen van de Europese Commissie. Die dreigden met een boete ter hoogte van €11 miljoen - plus een dwangsom van 800.000 euro per dag - wanneer het land niet snel het nitraatniveau in grondwater terugdringt. Die boete, die begin juni werd aangekondigd, is nu afgewend.
Derde minder mest
Knelpunt zijn de zogenaamde 'rode gebieden' waar consequent de EU-limiet van 50 milligram nitraat per liter water wordt overschreden, of een limiet van 37,5 milligram met een sterk stijgende lijn. Özdemir heeft de omvang van deze kritische gebieden flink vergroot, van 2 tot 2,9 miljoen hectare. Boeren die in zo'n gebied vallen moesten eerder al 20% snijden in hun mestgebruik. Dat is nu verhoogd tot een derde.
Vooral in Saksen-Anhalt en Noordrijn-Westfalen resulteerde de maatregel in flink wat weerstand, waardoor sinds begin juni is geschaafd aan de wetgeving en op technische punten aangepast. De belangrijkste wijziging is dat er fors meer meetpunten komen om de rode gebieden beter te definiëren. Iets waar de EU ook op aandringt. De deelstaten zijn bang dat ze hierdoor met fors hogere kosten worden opgezadeld.
DBV is tevreden
DBV-secretaris generaal Bernhard Krüsken is tevreden met deze oplossing. "Door precies te meten waar teveel waterverontreiniging plaatsvindt worden boeren die zich wel aan de regels houden niet nadelig beïnvloed. Hierbij wordt het principe 'de vervuiler betaalt' in de praktijk gebracht."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904806/duitse-nitraatwetgeving-snijdt-fors-in-mestgebruik]Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik[/url]