Het stikstofloket is vanochtend (12 juni) opengegaan. Op deze website kunnen boeren zien of zij piekbelaster zijn en voor welke maatregelen (verduurzamen, verplaatsen of uitkoop) zij in aanmerking komen. Het ministerie benadrukt dat de aanpak 'volledig vrijwillig' is. Nog niet alle regelingen zijn overigens rond.
Agrarisch ondernemers die boven de drempelwaarde van stikstofuitstoot komen, kunnen deelnemen aan de aanpak. Dat is bij een uitstoot van 2500 mol stikstofdepositie per jaar op overbelaste stikstofgevoelige natuur binnen 25 kilometer.
Boeren kunnen dit berekenen met de Aerius-tool. Hiervoor zijn gegevens nodig over onder meer het aantal dieren, staltype en locatie. Veel ondernemers zijn bang dat de overheid met deze gegevens aan de haal gaat, maar het ministerie meldt dat deze gegevens niet worden opgeslagen en niet beschikbaar zijn voor de overheid. Voor hulp bij het invullen zijn RVO en BIJ12 vanaf vandaag telefonisch beschikbaar.
Niet alle regelingen zijn rond
Nog niet alle regelingen zijn rond. Er wordt geschetst hoe de regelingen eruit gaan zien en later wordt de informatie aangevuld. Er is een combinatie mogelijk van extensiveren, innoveren, omschakelen en verplaatsen.
Ondernemers kunnen zelf met een voorstel komen als zij dat willen, in de vorm van een ondernemingsplan waarin staat hoe zij de uitstoot in de toekomst willen terugdringen. Er is ruimte voor maatwerk. Agrarisch ondernemers kunnen gebruik maken van persoonlijke ondersteuning. Ook zijn er verschillende verduurzamingsregelingen.
Inschrijving opkoopregelingen opent 3 juli
Vandaag worden de uitkoopregelingen LBV en LBV+ (de 'woest aantrekkelijke' opkoopregeling) in de Staatscourant gepubliceerd. Vanaf 3 juli kan daarop worden ingeschreven. De LVB sluit 1 december dit jaar. De LBV+ op 5 april 2024. 3.000 piekbelasters (boeren en enkele industriële bedrijven) kunnen gebruik maken van de LVB+. Er wordt dan 120% van de marktwaarde uitgekeerd, maar de betreffende ondernemer mag nergens in de EU meer een veehouderij beginnen. De 'gewone' LVB richt zich op 10.000 bedrijven. Zij krijgen 100% van de marktwaarde. De komende week starten er zaakwaarnemers, gefaseerd per provincie, die ondernemers gratis ondersteunen bij de aanvraag.
De eerste ruimte die vrijkomt met deze aanpak is bestemd voor het legaliseren van PAS-melders.
Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal licht vanochtend in Den Haag de plannen voor de piekbelastersaanpak aan de pers toe. Daarover later meer.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904583/stikstofloket-nu-open-nog-niet-alle-regelingen-rond]Stikstofloket nu open, nog niet alle regelingen rond[/url]
Wat een grote flut minister zie ik aan het woord bij Jinek vanavond. Zegt ze : het moet snel , wijwillen vrijwillige keuze en deelname. Komen de aanvullende regelingen over 4 maanden. Komen er ook nog gebiedsprocessen dat ze samen met de boeren en provincies gaan doen, voir droogte, nattigheid CO2 en natuurlijk N. Ze gokt op stoppers ivm ontbreken opvolging: mensen koop de bedrijven van je stoppende collega’s op. Ze vindt ook dat bij de Natura2000 gebieden andere partijen, lees MOB van Vollebroek en Co , de rechtszaken zullen aanspannen. Dwz zorg dat KDW uitde wet gaat en dat NH3 depositie wordt vervangen door N- emissie, dan kan #chiphol ook meegeteld worden!