De inflatie is in mei verder opgelopen, naar 6,1%. Dit meldt het CBS op basis van een eerste snelle raming. In april was de inflatie 5,2%. Energie is op jaarbasis fors goedkoper geworden. Voeding is momenteel de grootste drijver achter de inflatie. De voedingsinflatie neemt wel iets af, van 13,2% in april, naar 12,8% afgelopen maand.
Na een forse daling in maart van 8% naar 4,4%, loopt de inflatie de afgelopen twee maanden dus weer verder op. De voedselinflatie laat in april en mei juist een daling zien (van 15% in maart, naar 13,2% in april en 12,8% in mei), maar is nog steeds hoog. Energie was afgelopen maand 18,5% goedkoper dan in mei 2022.
Inflatie volgens HICP 6,8 procent
Er zijn twee methodes om de inflatie te meten. Naast de consumentenprijsindex (CPI), waar bovengenoemde inflatiecijfers uit komen, is er ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP), waarmee inflatie tussen de EU-landen vergeleken kan worden. De snelle raming volgens de HICP komt in mei uit op 6,8%. Dat is ook een stijging ten opzichte van april (5,8%).
Volgende maand nieuwe rekenmethode
Vanaf deze maand (juni) zal het CBS een nieuwe methode gebruiken om de energieprijzen te meten in de consumentenprijsindex (CPI). Tot nu toe werd er altijd vanuit gegaan dat iedereen een nieuw contract had. Toen de energieprijzen enorm opliepen, terwijl er nog wel veel oude contracten doorliepen, klopte dat niet meer. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.