De regering moet van de Tweede Kamer spoed maken bij 'de inzet van een landelijk dekkend meetsysteem voor emissie en depositie van NH3 en NOx, het realtime meten op bedrijfsniveau, het bevorderen en borgen van succesvolle innovaties met een grote potentie om stikstofemissies sterk te verminderen en het verbeteren van de Rav-systematiek'.
Dat staat in één van de voorstellen voor wijzigingen van het wetsvoorstel voor het transitiefonds die vandaag zijn aangenomen. In dit geval ging het om een motie die was ingediend door Kamerleden van alle vier de coalitiepartijen, maar ook veel andere partijen stemden voor. Er werden ook een aantal moties aangenomen. De Kamer wil pas later over de 'Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur' zelf stemmen. Dat wordt waarschijnlijk volgende week.
Meerdere voorstellen die op een meerderheid konden rekenen zijn gericht op de verantwoording van de middelen, oftewel wordt het geld goed besteed. Zo werd een amendement om de doeltreffendheid en doelmatigheid van de bestede gelden te laten toetsen door adviseurs door een meerderheid gesteund. Ook wil een Kamermeerderheid dat het Planbureau voor de Leefomgeving elke twee jaar een wetenschappelijk rapport maakt over de genomen en voorgenomen maatregelen en het effect daarvan. Een ander amendement dat werd aangenomen stelt voor om vast te leggen dat in het jaarlijkse meerjarenprogramma wordt verantwoord hoe en hoeveel de te financieren maatregelen naar verwachting zullen bijdragen aan de doelen.
Onderzoek naar natuurschade andere factoren dan stikstof
De Kamer wil (aan de hand van een motie van BBB en JA21) dat de regering onderzoekt in welke Natura 2000-gebieden en op welke plekken daarin er onherstelbare schade is die is veroorzaakt door bijvoorbeeld droogte of wateroverlast in plaats van stikstof. Dit met de achtergrond dat de Europese Commissie ruimte geeft om Natura 2000-gebieden te verkleinen of te verplaatsen als deze onherstelbaar zijn beschadigd, terwijl de overheid niet kan worden verweten het gebied niet beschermd te hebben.
Ook vindt de Kamer dat de regering de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen zo snel mogelijk moet openstellen. Een meerderheid vindt ook dat voorkomen moet worden dat de focus te eenzijdige op vergaande reductie van stikstofdepositie komt te liggen.
Geen zonering 2 kilometer rond Natura 2000
In een motie van de SGP die ook brede steun kreeg wordt aangegeven dat er concrete signalen zijn vanuit het Rijk dat er bij aanvragen van het Groenfonds en fieldlabs een zonering van 2 kilometer om stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden wordt gehanteerd. De Kamer verzoekt de regering om investeringen in duurzame bedrijfsontwikkeling rond stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden niet tegen te houden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904233/kamer-wil-spoed-achter-realtime-meten-stikstof]Kamer wil spoed achter realtime meten stikstof[/url]