Shutterstock

Nieuws CBS

Economie krimpt 0,7 procent in eerste kwartaal

16 Mei 2023 - Linda van Eekeres

In tegenstelling tot de buurlanden kromp in Nederland de economie in het eerste kwartaal. Het volume van het bbp daalde 0,7% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In dat kwartaal was er juist sprake van een lichte groei van 0,4%. De krimp in het eerste kwartaal komt vooral door een lager handelssaldo en afgenomen voorraden.

"Na de coronadip groeide de economie in een hoog tempo, maar sinds het voorjaar van 2022 is die groei gestagneerd", aldus Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS in een videoboodschap.

Het handelssaldo droeg negatief bij aan de economische ontwikkeling in het eerste kwartaal. De uitvoer van goederen daalde met 1,8% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. De uitvoer van diensten groeide iets. Ook de invoer van goederen en diensten daalde, maar minder hard. De onttrekking van gas aan de voorraden droeg ook bij aan de krimp.

In meer dan de helft van de bedrijfstakken daalde in het eerste kwartaal van 2023 de toegevoegde waarde (het verschil tussen productie en verbruik van energie, materialen en diensten) ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Maar niet in de landbouwsector, daar nam de toegevoegde waarde iets toe, terwijl die in het laatste kwartaal van 2022 nog iets afnam.

EU kent lichte economische groei
In onze buurlanden was geen sprake van een krimp. Gemiddeld kwam de groei in de EU uit op 0,3%. In België groeide de economie 0,4% en in Frankrijk 0,2%. De Britse economie groeide met 0,1% en de Duitse economie stagneerde. Ook in de VS groeide de economie 0,3%. Wanneer je het volume van het bbp vergelijkt met het vierde kwartaal van 2019, is het herstel van de Nederlandse economie wel sterker dan dat van de naburige landen en de EU, aldus het CBS.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 (toen er nog coronamaatregelen golden) groeide de Nederlandse economie 1,9%. 

Minder voedingsmiddelen gekocht in maart
Het CBS heeft ook consumptiecijfers gepubliceerd over maart. Huishoudens hebben die maand 0,8% meer gekocht (gecorrigeerd voor prijsveranderingen), dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werden meer diensten gekocht, maar minder goederen. In maart hebben consumenten 5,8% minder voedingsmiddelen, dranken en tabak gekocht. Onlangs meldde het CBS dat het verkoopvolume van food in de detailhandel in maart 5,7% kromp ten opzichte van een jaar eerder (voor de hele detailhandel was dit -7%).

Arbeidsmarkt onverminderd krap
De arbeidsmarkt blijft onverminderd krap. "Zowel het aantal werklozen als het aantal vacatures bleef vrijwel gelijk. Voor iedere 100 werkelozen zijn er nu 122 vacatures. Tegelijk kwamen er weer meer banen bij, namelijk 63.000", aldus Van Mulligen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden