Shutterstock

Nieuws Stikstof

Akkoord melkveehouderij in beginsel rond

30 Maart 2023 - Klaas van der Horst - 8 reacties

Een groep van 6 melkveehouderij-organisaties heeft onder aanvoering van NMV-voorzitter Henk Bleker op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met minister Piet Adema over een deelakkoord melkveehouderij. Dit als onderdeel van een groter Landbouwakkoord.

Stukken hierover kwamen in handen van Boerenbusiness. De inhoud daarvan en van het donderdagmorgen gevoerde gesprek met de minister worden door Bleker bevestigd.

In het concept-akkoord wordt ingezet op een daling van de melkveestapel met 15-20% in 2035, wat ook 2,5 tot 3 miljard kilo melk zal kosten. Vervolgens zal de omvang van de melkveestapel nauwkeurig gemonitord blijven worden en waar nodig beperkt. Er komt evenwel geen GVE-norm per hectare, stelt de NMV-voorzitter.  

De melkveehouderij moet verder een wel vrijwillig, maar ook onomkeerbaar traject ingaan om bedrijf en gronden periodiek te laten certificeren en daarmee ook laten doorlichten op het voldoen aan bepaalde waterkwaliteitsnormen. Hiervoor moet een meet- en monitoringssysteem worden opgetuigd. Ook komt er een soort stoffenbalans. Wie niet meedoet, loopt een 20% korting op de gebruiksnormen mis, komt niet in aanmerking voor ruimer gebruik van kunstmestvervangers en dergelijke en doet niet mee aan de BES-pilot.
De insteek is dat boerengrond de bestemming agrarisch houdt, met uitzondering van nog 34.000 hectare voor het Nationaal Natuur Netwerk en een onbekend areaal voor wonen, bedrijventerrein en infrastructuur. Grond die wordt opgekocht via opkoopregelingen en dergelijke moeten de landbouwstructuur en gebiedsplannen versterken. Gebiedscommissies geven bindend advies over de inzet van vrijkomende gronden. Deze commissies hebben ook de regie bij eventuele andere inrichtingsprocessen. Het plan is ook de tenminste 200.000 hectare van het nationaal Natuur Netwerk in agrarisch medegebruik komt en dat langjarig voor het beheer wordt vergoed. Er komen geen gronden met verplichte beperkingen of iets dergelijks.

Bij het gesprek tussen Bleker en Adema waren ook NMV-bestuurder Gerrit van Schaick en Landbouwtafel-voorzitter Chris Kalden aanwezig. Bleker en Van Schaick overlegden namens LTO, de NMV, het Biohuis, Grondig, het NAJK en volgens hen ook Agractie, maar Agractie-voorzitter Bart Kemp ontkent dat laatste. De NZO is er vanuit de verwerkende industrie niet bij betrokken.

In het principe-akkoord zitten nog wel een aantal 'losse eindjes'. Die betroffen onder meer de inzet van kunstmest-vervangers, waar Brussel nog goedkeuring aan moet geven, de mestafzet en een aantal juridische zaken die nader moeten worden uitgewerkt rond landbouwgrond en zeggenschap. Ook het hele krimp-idee voor de melkveestapel zal nog de nodige discussie vergen. Voor de biologische melkveehouderij zijn geen nadere regels afgesproken.

Het plan is om volgende week verder te werken aan een definitieve tekst voor het deelakkoord, vertelt Bleker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
jan 30 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903550/deelakkoord-melkveehouderij-in-beginsel-rond]Deelakkoord melkveehouderij in beginsel rond[/url]
ze zijn knettergek, 15 tot 20% minder over 2 jaar
wie dat tekent is gek
Abonnee
Roodbont 30 Maart 2023
Gewoon terug naar 2gve per ha en verder geen gedoe.
Abonnee
leeuw 31 Maart 2023
Pfff,ziet er weer behoorlijk ingewikkeld uit.
Meting zus en meting zo.
Monitoren en afwegen enz.
Als het moeilijk kan,waarom zou je het dan makkelijk doen?
Gewoon grondgebonden worden en je mag 250 kg stikstof per ha
geven.
En dan mag een boer zelf weten of dat in de vorm van kunstmest of
dierlijke mest is.
Simpel dus.
Met een druk op de knop te zien en te handhaven.
Abonnee
Kraai 31 Maart 2023
Leuker kunnen we het niet maken wel moeilijker. Wat een getob is dit zeg
Maarten 31 Maart 2023
Zeer slecht geslapen vannacht. Ben me kapot geschrokken van dit artikel. Is Herman Bleker alles aan het weggeven aan de Landbouwtafel???? De melkveehouders worden weer gestraft en opgezadeld met allerlei extra regels. Stoppen met het landbouwakkoord. Gewoon beginnen met boeren vrijwillig opkopen en daarna pas verder kijken.
Abonnee
jan 31 Maart 2023
waar zijn Sieta van Keimpena en Jeroen van Maanen? zaten of zitten toch ook bij Bleker zijn club
Abonnee
Zeeuw 31 Maart 2023
Eens met Leeuw! Houd die ambtenaren van het erf die moeten allemaal betaald worden. Steek dat geld en een protocol van betrouwbare meting natuurherstel ipv blatende ecologen en biologen. Zo4g dat KDW uit de wet gaat, Aerius niet meer toegepast wordt, NH3 max 500 depositie kan leveren en daana algemene neerslag inclusief buitenland, vliegverkeer vollebak wordt meegenomen in reductie van landelijke emissie, Nederland nooit hogere eisen mag stellen dan EU of bij import productie teeltwijze. Water controle prima maar dan ook door extern laboratorium bij steden en RWZI’s en bedrijven
Abonnee
Maarten 2 April 2023
Wat is nu de waarheid???
Bovenstaand artikel of
https://www.melkvee.nl/artikel/696930-er-is-geen-deelakkoord-melkveehouderij/
Op dit moment is de verwarring groot.
'Boerenbusiness' geef a.u.b. duidelijkheid.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden