Een groep van 6 melkveehouderij-organisaties heeft onder aanvoering van NMV-voorzitter Henk Bleker op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met minister Piet Adema over een deelakkoord melkveehouderij. Dit als onderdeel van een groter Landbouwakkoord.
Stukken hierover kwamen in handen van Boerenbusiness. De inhoud daarvan en van het donderdagmorgen gevoerde gesprek met de minister worden door Bleker bevestigd.
In het concept-akkoord wordt ingezet op een daling van de melkveestapel met 15-20% in 2035, wat ook 2,5 tot 3 miljard kilo melk zal kosten. Vervolgens zal de omvang van de melkveestapel nauwkeurig gemonitord blijven worden en waar nodig beperkt. Er komt evenwel geen GVE-norm per hectare, stelt de NMV-voorzitter.
De melkveehouderij moet verder een wel vrijwillig, maar ook onomkeerbaar traject ingaan om bedrijf en gronden periodiek te laten certificeren en daarmee ook laten doorlichten op het voldoen aan bepaalde waterkwaliteitsnormen. Hiervoor moet een meet- en monitoringssysteem worden opgetuigd. Ook komt er een soort stoffenbalans. Wie niet meedoet, loopt een 20% korting op de gebruiksnormen mis, komt niet in aanmerking voor ruimer gebruik van kunstmestvervangers en dergelijke en doet niet mee aan de BES-pilot.
De insteek is dat boerengrond de bestemming agrarisch houdt, met uitzondering van nog 34.000 hectare voor het Nationaal Natuur Netwerk en een onbekend areaal voor wonen, bedrijventerrein en infrastructuur. Grond die wordt opgekocht via opkoopregelingen en dergelijke moeten de landbouwstructuur en gebiedsplannen versterken. Gebiedscommissies geven bindend advies over de inzet van vrijkomende gronden. Deze commissies hebben ook de regie bij eventuele andere inrichtingsprocessen. Het plan is ook de tenminste 200.000 hectare van het nationaal Natuur Netwerk in agrarisch medegebruik komt en dat langjarig voor het beheer wordt vergoed. Er komen geen gronden met verplichte beperkingen of iets dergelijks.
Bij het gesprek tussen Bleker en Adema waren ook NMV-bestuurder Gerrit van Schaick en Landbouwtafel-voorzitter Chris Kalden aanwezig. Bleker en Van Schaick overlegden namens LTO, de NMV, het Biohuis, Grondig, het NAJK en volgens hen ook Agractie, maar Agractie-voorzitter Bart Kemp ontkent dat laatste. De NZO is er vanuit de verwerkende industrie niet bij betrokken.
In het principe-akkoord zitten nog wel een aantal 'losse eindjes'. Die betroffen onder meer de inzet van kunstmest-vervangers, waar Brussel nog goedkeuring aan moet geven, de mestafzet en een aantal juridische zaken die nader moeten worden uitgewerkt rond landbouwgrond en zeggenschap. Ook het hele krimp-idee voor de melkveestapel zal nog de nodige discussie vergen. Voor de biologische melkveehouderij zijn geen nadere regels afgesproken.
Het plan is om volgende week verder te werken aan een definitieve tekst voor het deelakkoord, vertelt Bleker.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903550/deelakkoord-melkveehouderij-in-beginsel-rond]Deelakkoord melkveehouderij in beginsel rond[/url]