KvdH

Achtergrond Stikstof

‘Praten zonder akkoord is ook winst'

29 Maart 2023 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Minister Piet Adema van LNV heet nog razend druk te zijn met het bereiken van een landbouwakkoord. Daardoor had hij dinsdag ook amper tijd om even langs te komen op een door LTO Nederland georganiseerde bijeenkomst. Toch hing er ook volop twijfel in de lucht. Er werd misschien wel net een paar keer te vaak gezegd dat met elkaar doorpraten zonder een akkoord ook winst is.

Nu is dat laatste ongetwijfeld waar, want intensieve, landbouwbrede gesprekken met de overheid om daarna samen een reeks afspraken te maken, zijn lange tijd niet gevoerd. Volgens Adema moet wel bijna terug worden gegaan tot het tijdperk Braks.

Herontwerp stikfstofbeleid
Het moet ondertussen wel een keer duidelijk worden wat er allemaal in een eventueel te sluiten landbouwakkoord moet komen. De indruk bestaat dat er nog steeds heen en weer wordt geschoven met dossiers: het ene er wel in, het andere niet. Bovendien is het speelveld sinds de provinciale verkiezingen sterk veranderd, zoals LTO-voorzitter Sjaak van der Tak bijna ten overvloede vermeldde. Voor zijn organisatie is dat aanleiding om de inzet een beetje te verhogen. Hij wil een herontwerp van het hele stikstofbeleid, gaf hij aan. Daarnaast is er nog een reeks andere eisen. Als daaraan wordt voldaan, kan er wat LTO betreft een landbouwakkoord komen. De LTO-voorzitter noemde zo'n akkoord 'achterstallig onderhoud', maar dus niet tegen elke prijs.

Akkoord zonder overheid
Praten over een landbouwakkoord kan evenwel ook averechts werken, zo bleek uit de woorden van voorzitter van de agrarische jongeren Roy Meijer. Hij ziet het liefst dat de agrarische keten zelf afspraken maakt en vervolgens tegen de overheid zegt: 'Zo gaan we het doen'. Dat idee kreeg bijval van anderen, zoals van akkerbouwvoorzitter Tineke de Vries. Het liefst zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis, want dat mondt alleen maar uit in weer meer regelgeving.

Wel gesproken, niets gezegd
Adema en Van der Wal waren te kort aanwezig om ergens op in te gaan en waar er wel een kans was om iets te zeggen, werd die niet gepakt. Adema hield een korte speech, maar benadrukte daarin alleen maar het belang van het onderlinge gesprek.

Ook de Vlaamse minister met verantwoordelijkheid voor het mest- en stikstofbeleid Zuhal Demir was uitgenodigd. Haar verhaal deed, zeker in aanwezigheid van de Nederlandse bewindslieden, de realiteit hier des te triester overkomen. Haar verhaal was over een voortvarende, wel pijnlijke, maar ook nuchtere Vlaamse aanpak. Daar geen vier jaar doormodderen na een rechterlijke uitspraak en ook geen overheid die bijna de hele stikstofproblematiek op het bordje van één sector schuift. Binnen twee jaar na (ook daar) een stevige rechterlijke uitspraak over stikstof, is er een akkoord met iedereen, met de landbouw, transport en industrie. Demir: "Niemand krijgt een uitzondering."  Wat misschien meespeelt is dat er in Vlaanderen wel NGO's pressie uitoefenen, maar dat er in ieder geval geen MOB is die ook nog eens druk op de ketel zet. Landsdeel Wallonië kent opmerkelijk genoeg helemaal geen stikstofprobleem.

Niet zomaar ja tegen Brussel
Demir had ook nog een gratis advies aan politiek Den Haag: "Je moet eerst goed nadenken voor je ja zegt tegen Europa. Druk niet zomaar op het groene knopke." Spontaan applaus was haar loon.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Zeeuw 29 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903509/lsquo-praten-zonder-akkoord-is-ook-winst]‘Praten zonder akkoord is ook winst'[/url]
Beste actie-reactie sinds 1 jaar: stel als sector jep,an van aakpak vast, laatde burgers zien wat wewillen, en ga daarna een overleg in voor een accoord.
TOP NAJK!
Abonnee
Henkjan Otten 29 Maart 2023
Het punt is wel dat nu alléén de meelopers aan de onderhandeltafel zitten, en geen brede vertegenwoordiging meer van de sector.
Da's makkelijk op een akkoordje gooien met Sjaak Cda die de mond vol heeft van transitie en Roy Cda die kiest voor de jonge boeren.
En de rest van de boeren offeren we op?
Beter stoppen, voor het te laat is. Laat Den Haag eerst de plannen maar aanpassen, en dan verder..
Abonnee
Louis Pascal de Geer 29 Maart 2023
Volgens mij is er een duidelijke kiezers waarschuwing om Boeren en Burgers in Beweging te brengen om SAMEN tot de beste oplossingen voor onze samenleving te komen, Als ik zo hoor wat er wordt besproken in Den Haag lijkt het erop alsof er een beweging aan de gang is die niets te maken heeft met de grote BBB-uitgangspunten, maar alles te maken heeft over hoe woorden in de grote dossiers kunnen worden aangepast zonder dat er ook maar iets gaat veranderen, Dit is een trademark van de kabinetten Rutte en dáár moet verandering in komen. Terwijl de agrarische sector in Nederland het moeilijk heeft, wordt er deze dagen in Peking onderhandelt over hóe China Braziliaanse Agro kan financieren om 40.miljoen hectares verwaarloosd grasland in akkerbouw areaal om te zetten zonder te hoeven ontbossen. Een voorbeeld om over na te denken zou ik zeggen,
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden