Veel Nederlanders – zowel particulieren als ondernemers – willen graag verduurzamen. Het is interessant voor de eigen portemonnee, maar we willen ook best ons steentje bijdragen aan een groener Nederland.
De overheid stimuleert op haar beurt ondernemers om te investeren in duurzaamheid. Daarvoor hebben zij belastingvoordelen en subsidies in het leven geroepen, die een investering financieel nóg aantrekkelijker maken. In dit artikel geven we een overzicht van alle belastingvoordelen en subsidies voor zonnepanelen in 2023.
EIA » Energie-investeringsaftrek
De Energie-investeringsaftrek is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Zonnepanelenbezitters mogen eenmalig 45,5% van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst.
KIA » Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Naast EIA mag u de 'gewone' Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.
ISDE » Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing
Een extra Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing voor zakelijke gebruikers, om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van zonnepaneleninstallaties.
SDE++ » Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie
Met de SDE++subsidie stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie voor bedrijven en instellingen.
PVT » SDE++ subsidie voor nieuwe PVT-panelen
Een PVT-paneel is een combinatie van standaard zonnepaneel (PV) met aan de achterkant een thermische collector (T). U kunt dus op hetzelfde dakoppervlak tegelijkertijd duurzame zonne-energie én zonnewarmte opwekken.
Gratis advies
Meer weten over wat mogelijk is op uw dak? Bereken het zelf via de gratis Online Calculator van Energy Shift, of vraag vrijblijvend een offerte aan. Dan neemt een van de adviseurs contact met u op.