Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stijgt door nieuwe versoepeling China

13 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Na de stevige prijsdaling van vorige week, veerde de olieprijs deze week weer op. Een nieuwe stap in de heropening van China duwde de olieprijs omhoog. Daarnaast drijven zorgen over de EU-boycot van Russische olieproducten die op 5 februari ingaat de olieprijs op. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs zit de hele week in de lift. Op vrijdag 6 januari stond de olieprijs op het laagste punt van de week. De koers van Brent-olie noteerde op die dag $78,57 per vat. Daarna steeg de prijs constant. Op donderdag 12 januari was de prijs van een vat Brent-olie $83,93.

Optimisme over de heropening van China was deze week de belangrijkste reden voor de stijgende olieprijs. Tot december 2022 had China het strengste covidbeleid ter wereld. Zo mochten Chinezen tijdens lockdowns hun huis in zijn geheel niet verlaten en moesten besmette personen hun quarantaines in speciale covidhotels uitzitten. Omdat veel Chinezen niet naar hun werk konden, draaide de chinese economie bijzonder stroef. In 2022 groeide het Chinese bbp met slecht 2,8%, zo blijkt uit een analyse van Reuters. Dit is een stuk minder groei dan de voorgaande jaren. Toen covid in 2021 in China uitgeroeid leek, groeide het bbp nog met 8,4%. Omdat China 's werelds grootste olieverbruiker is, bleef de wereldwijde vraag naar olie achter. 

Sinds december faseert China dit strenge covidbeleid uit. De nieuwe versoepeling voedt het optimisme dat China snel nieuwe stappen blijft zetten om het land verder te openen. Volgens verschillende analisten is het zeer waarschijnlijk dat China in 2023 al zijn coronamaatregelen afbouwt, met economisch herstel als gevolg. De verwachting is dat het Chinese bbp dit jaar met 4,9% groeit, zo schrijft Reuters. Dit heeft grote gevolgen voor de olieprijs. Zo schatte hedge fund manager Pierre Andurand in een interview met Bloomburg dat de opening van Azië wel eens tot een olieprijs van $140 zou kunnen leiden.

Zorgen over EU olieboycot hangen boven de mark
Naast de voortvarende opening van China drijft ook naderende tweede fase van het EU-embargo op Russische olie de olieprijs op. Sinds december 2022 kopen de lidstaten van de Europese Unie geen Russische olie die per schip geleverd wordt meer in. Tot nu toe heeft de boycot de Europese olieprijs amper beïnvloed. Vanaf 5 februari 2023 komt daar echter een verbod op de import van geraffineerde olieproducten bovenop. Westerse landen importeren met name veel diesel uit Rusland. Deze importen ondervangen zou voor Europese landen nog een flinke uitdaging kunnen worden. In november 2022 importeerde de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog 1,34 miljoen vaten diesel uit Rusland. De angst bestaat dat het wegvallen van deze importen wel eens tot een dieseltekort zou kunnen leiden. 

De prijs van diesel steeg deze week met de olieprijs mee. Op vrijdag 6 december stond de dieselprijs op €131,33 per 100 liter. Op donderdag 12 januari was de dieselprijs gestegen tot €133,15. Daarmee blijft de stijging van de dieselprijs ondanks de angst voor tekorten beperkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden