Het overleg over een breed landbouwakkoord (dat eigenlijk een verkapt stikstofoverleg is), gaat de komende weken weer volop draaien. Minister Adema heeft in de afgelopen weken wel eens gezegd dat er niet per se vóór de Provinciale Statenverkiezingen overeenstemming nodig is. Een deal voor die tijd komt het kabinet wel heel goed uit.
Rekken of stoppen? De huidige regeringscoalitie wil graag voor 15 maart een soort daad stellen. In een periode van nog tien weken kan er heel wat af worden overlegd. Rekken of stoppen? De agrarische partijen die bij Wouter de Jong mogen aanschuiven aan hoofd- of bijzettafel, dubben over de vraag wat verstandig is om te doen: blijven overleggen, kijken wat er nog te halen valt en eventueel ondertussen 'rekken' tot na de statenverkiezingen of binnenkort afhaken. De meningen zijn verdeeld. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft al aangegeven dat hij in ieder geval verder wil praten. Ook partijen als het Biohuis en Netwerk Grondig zitten op die lijn. Organisaties als Agractie en ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond zijn kritischer.
Van der Wal-achtig
In de overleglijn tussen Den Haag en Agractie deed zich in de voorbije weken overigens een opmerkelijk, al zij het klein, hobbeltje voor. Een voormalige ingehuurde medewerker aan het grote Malieveld-protest van Agractie op 1 oktober 2019, ook SGP-lid, stapte kort daarna over naar het departement als woordvoerder van minister Christianne van der Wal. Dat was nog tot daaraantoe, maar toen hij zich eind november vorig jaar vervolgens in een interview ook nogal 'Van der Wal-achtig' uitliet over de natuur- en waterkwaliteit, stond de SGP en ook de Agractie-achterban te klapperen met de oren. Het hielp niet voor een goede sfeer rond het overleg.
Provincies moeten het doen
Veel boerenorganisaties, en zeker hun achterbannen, wachten het liefst de statenverkiezingen af, om vervolgens zaken te doen - of proberen te doen - met de nieuwe colleges. Verwacht mag worden dat die een behoorlijk gewijzigde samenstelling hebben. Sommigen zien in het recente 'ultimatum' van Overijssel aan Den Haag (€5 miljard extra voor herinrichting provincie) al als een hoopgevende eerste stap. De provincies gaan tenslotte over de inrichting van het landelijk gebied. Den Haag maakt wel plannen en in coalitieverband mogen voornemens worden uitgesproken, maar het kabinet heeft niet zelf het instrumentarium om zaken af te dwingen. Het wetgevende instrumentarium daarvoor is al lang geleden uit handen gegeven. Den Haag heeft het geld, maar dat alleen is niet genoeg.
Aanwijzing nieuwe gebieden
Christianne van der Wal, de minister van Stikstof en Natuur, beschikt ondertussen nog wel over iets van een eigen instrumentarium. Het is haar bevoegdheid om extra natuurgebieden aan te wijzen en de beschermingsstatus daarvan te verhogen. Bijzonder bij haar laatste aanwijzing van 101 natuurgebieden als terreinen met een hogere beschermingsstatus, is dat ze die aanwijzing eerst in Brussel heeft gedaan en vervolgens in Nederland zelf bekend heeft gemaakt. Daar is overigens niet veel ruchtbaarheid aan gegeven. Er is een bekendmaking geweest in de Staatscourant en dat was het. Wel is er nog de mogelijkheid tot bezwaar, waarvan onder meer de Provincie Friesland gebruik heeft gemaakt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902380/doortafelen-of-wachten-op-statenverkiezingen]Doortafelen of wachten op statenverkiezingen?[/url]