Shutterstock

Analyse Olie

Russische olie heeft weinig hinder van prijsplafond

30 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oliemarkt heeft de afgelopen week een relatief stabiel prijsverloop laten zien. De verwachte groei in de olievraag uit China en de gevolgen van het prijsplafond voor de Russische olie hielden elkaar in evenwicht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is aan het stabiliseren. Begin deze maand zakte de notering van Brent ruwe olie naar het laagste niveau in een jaar op $76,59 per vat. Deze vrij rustige handelsweek tussen kerst en oud en nieuw schommelt Brent rond de $84 per vat.

De ontwikkeling van de vraag naar olie in China drukt een stevig stempel op de oliemarkt. Het land heeft heel lang vast gehouden aan een zeer streng anti-corona beleid. Onder druk van protesten heeft China dit beleid losgelaten en nu grijpt het virus om zich heen. Veruit de meeste andere landen hebben deze stap al eerder gezet. Met het versoepelen nam de vraag naar olie vooral in 2022 weer snel toe, niet zelden op een hoger niveau dan voor de coronacrisis. Als de vraag naar olie in China hetzelfde patroon laat zien is onderwerp van discussie. De ene groep analisten verwacht van wel. Als de Chinese economie weer gaat groeien volgt de vraag naar olie vanzelf stellen zij. Andere analisten zijn daar minder zeker van. De Chinese economie is uiteindelijk een centraal geleide economie. De Chinese economie kiest daarom nog weleens een andere route dan de markteconomieën. Bij een in de ogen van de overheid te hoge olieprijs zou de Chinese overheid nog wel eens een konijn uit de hoge hoed kunnen toveren om een rem op de vraag naar olie te zetten.

Ondoordacht prijsplafond
Een andere factor die veel onzekerheid op de oliemarkt veroorzaakt is het prijsplafond voor Russische olie dat is ingesteld door de G7 en Australië. Die maatregel is ingesteld, heel kort door de bocht gezegd, om te voorkomen dat Rusland te veel oliegeld binnen haalt om de oorlog in Oekraïne te financieren. Het plan voor het prijsplafond heeft volgens sommige analisten vooral een marktverstorend effect en is te weinig doordacht. Anders dan bijvoorbeeld de ban op olie uit Iran kan Rusland de olie nog redelijk makkelijk kwijt op de wereldmarkt. De Oeral-olie notering schommelt nu al een week of drie rond de $55 per vat. Dat is onder het plafond dat op $60 per vat staat. Door de ban zijn de bestemmingen voor de Russische olie wel verschoven. De VS en de EU hebben een ban op de Russische olie en China, India en Turkije zijn nu de belangrijkste kopers, maar wel tegen een forse korting ten opzichte van de internationale benchmark Brent. Over de wederuitvoer als ruwe olie of als destillaat is echter weinig geregeld, zeggen sommige analisten.

De dieselprijs heeft in navolging van de ruwe olie prijs ook een stapje omhoog gedaan. Woensdag 28 december steeg de prijs naar €136,34 per 100 liter. Dat is ruim €6 hoger dan drie weken geleden. Ruwe olie is in die periode met circa 10% gestegen terwijl diesel 'maar' 7% duurder is geworden. Dat is best opmerkelijk want vaak volgt de dieselprijs de olieprijs op de voet.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden