Het overleg tussen het kabinet en de landbouw over de stikstofproblematiek heeft een hoog déjà vu gehalte. De aanloopjes verschillen, maar het doel blijft hetzelfde. De landbouw moet inleveren, het liefst via overleg. Overige partijen worden anders behandeld.
Ondertussen zijn er weinig of geen handreikingen van het kabinet om het overleg soepeler te laten verlopen, ook al zou een kleine handreiking in bijvoorbeeld de vorm van een realistischere KDW veel kunnen helpen.
Van der Wal maakt meer 'kwetsbaar'
De stelling is ook te verdedigen dat stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zelfs escaleert, want terwijl er met de landbouw wordt overlegd over een uitweg, wijst ze ook nieuwe kwetsbare habitats aan, waar de landbouw nog meer gevolgen van ondervindt. Recent besloot ze op nagenoeg administratieve wijze de bescherming van 101 Natura 2000-gebieden te verhogen.
Het was evenwel niet hiertegen dat boeren deze week weer de straat op gingen om te protesteren. Dat deden ze meer om hun ongenoegen kenbaar te maken over de aanloop naar een nieuw landbouwakkoord dat landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) graag wil, en om hun boosheid te uiten over de bizarre regelgeving in Noord-Brabant.
Ieder z'n partijgenoot erbij
Anders dan stikstofverkenner Johan Remkes adviseerde bij de presentatie van zijn tweede rapport, wordt in het overleg ten behoeve van een breed landbouwakkoord niet met de hele sector, of met de hele G8 overlegd, maar met een aantal kennelijk op gewicht of meegaandheid geselecteerde partijen. Dat gebeurt onder regie van een nieuwe gespreksleider, Wouter de Jong. Dat is een oud-burgemeester en partijgenoot van Adema, die in een adviesbureau zit. Wat Rutte kan met Remkes, moet Adema kennelijk kunnen met De Jong. Volgende week mag die naar verluidt weer een tafelgesprek voorzitten.
In overleg, of anders...
Adema heeft gezegd naar iedereen te willen luisteren, maar beging onlangs de fout om toch te gaan dreigen. Zonder akkoord zou ook worden besloten, zei hij op een bijeenkomst in het land. Het bevestigt veel boeren in hun gevoel dat er toch niet wordt geluisterd. Dat was vrijdag ook terug te horen van boeren die naar het provinciehuis in Den Bosch trokken. Want wat heb je aan meer tijd voor een vergunningaanvraag als je niet weet wat je precies moet aanvragen en de einddatum niet meeschuift? De provinciale VVD adviseerde dan maar om hulp te vragen in Den Haag. Landbouwgedeputeerde Elies Lemkes zei in het debat dat ze geen andere keuze heeft.
Latent antwoord
Ook wil ze in de jacht naar stikstofruimte latente ruimte gaan afpakken van boeren en bedrijven, maar of ze dat ook gaat doen bij bijvoorbeeld de Amercentrale wilde ze niet zeggen. Een latent antwoord, zeg maar. Een werkend instrumentarium om die latente ruimte af te pakken is er overigens nog niet. Toegekende ruimte is ook een vorm van bezit. Het vorige kabinet werd daar nog fijntjes op gewezen toen de Europese Commissie erop wees dat het toekennen van fosfaatrechten wordt gezien als staatssteun.
Hoewel coalitiepartij D66 zich in het stikstofdebat het felst tegen de landbouw keert, gebeurt dat ook niet zonder kleerscheuren voor die partij zelf. Eerder al bedankt landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot een aantal D66 welgezinde wetenschappers voor hun ongewenste adviezen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902113/andere-stikstofloopjes-naar-steeds-hetzelfde-doel]Andere stikstofloopjes naar steeds hetzelfde doel[/url]