Shutterstock

Nieuws Stikstofstemming

Stikstofuitverkoop wacht niet op kabinet

9 December 2022 - Linda van Eekeres - 4 reacties

Schiphol Group blijkt al voor €16 miljoen uitgegeven te hebben aan het opkopen van boerderijen en stikstofruimte. De stikstofminister vindt het stikstofshoppen ook niet wenselijk, maar lijkt geen haast te maken met de aanpak daarvan. Ondertussen slaan ministeries en bedrijven hun slag in de stikstofuitverkoop, terwijl PAS-melders in de kou blijven staan. 

"Verschrikkelijk", vindt minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) de situatie van de PAS-melders, zo maakte ze woensdag 7 december duidelijk tijdens een emotioneel betoog tijdens het tweede deel van het Kamerdebat over de begroting van LNV. "Vanuit de piekbelastersaanpak zetten we PAS-melders echt alleen maar op één", zei ze ook.

Krokodillentranen
"Krokodillentranen", noemde Caroline van der Plas (BBB) het. Verschillende Kamerleden uitten kritiek op het feit dat terwijl de PAS-melders niet gelegaliseerd (kunnen) worden, terwijl onder meer Schiphol – waarvan het ministerie van Financiën de grootse aandeelhouder is - wel stikstofruimte opkoopt. Iets dat in november nog door minister Van der Wal werd ontkend, maar ondertussen aan alle kanten wordt bevestigd.

Actiegroep Schipholwatch wijst er op dat de directie van de luchthaven met de aankoop ook een belofte breekt. Vorig jaar december beloofde directeur Carsouw nog tegenover boeren geen rechten aan te zullen kopen.

Zolang NOx en NH3 kunnen worden uitgewisseld en er ook geen paal en perk wordt gesteld aan het opkopen van boerderijen, zoals door Rijkswaterstaat voor de verbreding van de A27 en door Schiphol Group voor opening van Lelystad Airport, is het aannemelijk dat er meer boerderijen voor grote vervuilende praktijken opgekocht (gaan) worden. Voor boeren is dat wellicht ook lucratiever dan te wachten op de 'woest aantrekkelijke' opkoopregeling van Van der Wal, zeker als straks de melkprijzen gaan dalen. Private opkopers zijn eigenlijk altijd in het voordeel tegenover de staat. Stikstofruimte op dezelfde manier opkopen voor PAS-melders kan niet vanwege staatssteunregels. 

Vorige maand nam de Kamer een motie aan over het inwisselen van NH3 (ammoniak) en NOx (stikstofoxiden) bij extern salderen (waar Remkes ook op heeft gehamerd) en stikstofruimte voortaan transparant beschikbaar te stellen via een stikstofbank. Gisteren vroeg Pieter Grinwis (ChristenUnie) 'om er in ieder geval beter voor te waken dat de ene sector de energieleverancier gaat worden voor allerlei andere sectoren, in dit geval dus de landbouw voor Schiphol of Rijkswaterstaat'. Wat hem betreft wordt het extern salderen tijdelijk on hold gezet.

Betere spelregels
"We moeten ook regie voeren op extern salderen en het inzetten op betere spelregels tussen de overheden onderling", reageerde Van der Wal instemmend. "Het gaat dan om de regionale overheden, de provincies, het recht van eerste koop, het feit dat we een vergunningplicht voor intern salderen willen en dat we willen actualiseren. We pakken hier vol de regie en dat is ook echt ontzettend nodig." Maar ze wijst er tegelijkertijd op 'dat wij van partijen vragen om te mitigeren in het kader van een Wm-vergunning en dat dat ook op minnelijke wijze kan'. Met andere woorden: volgens de wet mag het. Ook gaf Van der Wal in november al aan dat het rijk nog wel minstens een half jaar nodig heeft om schotten te zetten tussen ammoniak en stikstofoxiden.

Volgens Van der Wal is het regisseren van de emissie-transacties ook 'een ingewikkeld dilemma' en heeft het de aandacht van het kabinet. Als het kabinet maar lang genoeg op dit ingewikkelde dilemma kauwt, kunnen bedrijven, onder meer die waar de overheid aandelen in heeft, projectontwikkelaars en wie dan ook hun stikstofinkopen afronden. Die hebben genoeg aan een half jaar speelruimte. De natuur wordt er ondertussen niet beter van en de kans dat er nog ruimte komt om PAS-melders te vergunnen wordt zo steeds kleiner.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
fokker 9 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901962/stikstofuitverkoop-wacht-niet-op-kabinet]Stikstofuitverkoop wacht niet op kabinet[/url]
Wat mag de prijs van stikstof nu dan zijn?
Abonnee
Zeeuw 10 December 2022
Voordeel is dat je het bedrijf kunt behouden en een deel van de N productie kunt verkopen. Misschien wel een gedeelte cash betaling!
Abonnee
Krokodillen 11 December 2022
Ik denk dat Van der Wal tranen van vreugde had dat de andere ministeries ook N opkpen en boeren uitkopen Zij is van het kaliber: linksom of rechtsom maar uitkopen gaat door met groot geld. Ach de PAS melders ,dat kwam door de Raad van State niet door mij, sneu hoor!
Abonnee
marcel 17 December 2022
Ik zie het probleem niet als je wil stoppen lekker direct en snel zakendoen via een stikstofmakelaar is beter als wachten op een onbetrouwbare en tergend langzame overheid. Dan hou je de touwtjes zelf in handen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden