ZuivelNL gaat een nieuwe effectstudie laten maken om alle gevolgen in beeld te brengen van de kabinetsplannen voor de landbouw. Dit stelt bestuurslid Henk Bleeker, tevens interim-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).
De NMV wil eerst een volledig beeld hebben van alle gevolgen, voordat de organisatie mede aanschuift aan de 'hoofdtafel' bij het overleg over een landbouwakkoord. Vice-voorzitter Jeroen van Maanen is heel terughoudend. "Al deze voorstellen dreigen de melkveehouderij te halveren en je gaat niet meepraten als er een sloopkogel voor je raam hangt."
Duidelijkheid kabinet
Farmers Defence Force sluit aan bij de opstelling van de NMV, stelt woordvoerder Sieta van Keimpema. Boerenorganisatie Agractie heeft een ledenraadpleging de deur uit gedaan met de vraag of het verstandig is om aan te schuiven. Voorzitter Bart Kemp is niet heel hoopvol gestemd over de kabinetsplannen. "Het kabinet moet duidelijk maken wat het wil met de landbouw op zand, veen en löss. Heeft die nog toekomst?"
LTO Nederland en het NAJK hebben alvast besloten om wel aan te schuiven aan de hoofdtafel. LTO hoeft daarvoor alleen de ledenraad te raadplegen. De hoofdtafel moet de plek zijn waar de echte onderhandelingen plaatsvinden. Daar doen ook ketenpartijen mee. Van Maanen vindt dit idee van 'hoofdtafel met bijzettafeltjes' niet slim. "Het suggereert verdeel en heers. Je zou bijna tegen de minister zeggen: Doe maar en sluit een akkoord met de halve landbouw. Dan weet je alvast wat er gebeurt."
Ruwe berekening NMV
Hoewel er dus nog een impactanalyse moet plaatsvinden over alle kabinetsplannen voor stikstof, water en andere voorstellen, wordt Bleeker alvast erg somber van de eigen ruwe berekening die de vakbond heeft gemaakt. Een melkproductie die teruggaat van 13,8 miljard kilo nu naar 7,5 tot 8 miljard in 2035. Een veebezetting van 1 tot 1,1 GVE op veenweide, een investeringsopgave voor een gezinsbedrijf met 110 melkkoeien van ruwweg €1 miljoen, wat neerkomt op zo'n €70.000 aan extra lasten per jaar. Daardoor blijven uiteindelijk nog zo'n 3.000 heel grote melkveebedrijven over. "Is dat wat we willen als maatschappij?"
Van Keimpema ziet ook andere sectoren het heel moeilijk krijgen. "Neem de akkerbouw. Het kabinet zegt dat we ons moeten aanpassen aan de klimaatverandering, die een langer groeiseizoen met zich meebrengt. En wat doen ze? Het teeltseizoen inkorten met behulp van schema's die stammen van dertig jaar geleden, zodat alle aardappelen eind september de grond uit moeten." Ook de zuivelindustrie is weinig positief over de voorstellen van het kabinet.
Van der Wal nog niet bewogen
Agractie-voorzitter Bart Kemp meent dat het kabinet ook een gebaar van goede wil moet tonen. Volgende week zijn er vanuit de landbouw gesprekken met onder meer stikstofminister Christianne van der Wal. Hij hoopt dat er dan ook beweging komt in een stikstofregistratiesysteem, zodat geen stikstof uit de landbouw weglekt naar elders. Ook hoopt hij dat het kabinet meer afstand neemt van de kritische depositiewaarde (KDW) als maatgevend instrument. Tot nog toe heeft minister Van der Wal op geen enkel punt bewogen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.