De inflatie in Nederland is in november gedaald, van 16,8% in oktober naar 11,2%. De Nederlandse inflatie maakt van de euro-landen de grootste sprong naar beneden, maar de inflatie in eurozone is met 10% nog steeds lager. Opvallend is dat zowel in Nederland als de eurozone de voedselprijzen wel verder stijgen.
De inflatie was volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) in oktober nog 16,8% in Nederland. Die van de eurozone was vorige maand 10,6%. Met 11,2% is de inflatie in Nederland in november nog steeds hoog. De lagere inflatie in Nederland is vooral te danken aan lagere energieprijzen, blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groep voedingsmiddelen, dranken en tabak is de enige categorie waarin de geldontwaarding toenam.
De inflatie wordt in vier groepen ingedeeld: industriële goederen exclusief energie en motorbrandstoffen, energie inclusief motorbrandstoffen, voedingsmiddelen, dranken en tabak, en diensten.
Energie was in oktober nog 99,7% duurder dan een jaar eerder. Deze maand november kost energie 41,6% meer dan in dezelfde maand van 2021. De prijzen voor industriële goederen werden op jaarbasis in november 7,1% hoger. In oktober was dit 7,8%. De inflatie bij diensten was in november 5,4%, tegenover 6,1% in oktober. Waar de inflatie in de andere groepen vergeleken met vorige maand daalden, stijgt die voor voedingsmiddelen, dranken en tabak. In oktober waren de prijzen daarvan op jaarbasis 11,5% hoger, deze maand is dat 12,5%.
In de eurozone is een zelfde beweging te zien. Vorige maand waren de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak in de eurozone 13,1% hoger, deze maand op jaarbasis 13,6%. Energie laat in de eurozone als geheel niet zo'n groot verschil zien als in Nederland: 34,9% in november, vergeleken met 41,5% in oktober.
Tegemoetkoming telt niet mee, energieplafond wel
De tegemoetkoming voor de energiekosten van €190, die in november en december van dit jaar wordt uitgekeerd, wordt gezien als inkomenssteun en heeft daarom geen invloed op de inflatiecijfers, meldt het CBS. Het prijsplafond dat vanaf 1 januari 2023 gaat gelden, heeft wel een directe invloed op de prijs van geleverde elektriciteit of gas. Dit plafond wordt daarom wel meegenomen in de inflatiecijfers.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.