Een verdubbeling van het rentepercentage op kortdurende leningen betekent voor Amerikaanse boeren dat het voorfinancieren van een nieuw teeltseizoen fors duurder is geworden. Met stijgende inputkosten komen ondernemers voor komend seizoen klem te zitten, zo schrijft persbureau Reuters.
Veel Amerikaanse boeren maken gebruik van seizoensleningen om kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden aan te schaffen voor ze hun oude oogst hebben verkocht. Deze leningen worden meestal aan het einde van het jaar of in januari afgesloten, maar de rentepercentages zijn hard gestegen waardoor het lastig is voor bedrijven om tot overeenstemming te komen met hun bank. Het gaat meestal om rentes met een variabel percentage, hierdoor zijn boeren vatbaar voor tussentijdse stijgingen.
32% meer schuld
Volgens het landbouwministerie USDA bedraagt de totale schuld in de sector dit jaar $26,45 miljard (€25,35 miljard). Dat is 32% meer dan een jaar geleden en de hoogste schuld sinds 1990, na toepassing van een inflatiecorrectie. Vanwege de gestegen teeltkosten – maar ook de kosten voor machines – moeten boeren zich dieper in de schulden steken. Volgens data van de centrale bank van Kansas liggen de rentepercentages op het hoogste niveau sinds 2019. Het gemiddeld rentepercentage bedraagt 4,93%.
In een poging om de inflatie een halt toe te roepen schroeft de Fed ook de rentepercentages van kortlopende leningen op. Deze bedraagt nu 3,75% tot 4% waar dat in maart nog 0% tot 0,25% was. Omdat de inflatie nauwelijks beteugeld kan worden blijft de Fed naar alle waarschijnlijkheid de rentepercentages verder opschroeven.
Eerder verkopen
In de praktijk betalen Amerikaanse boeren nog meer, zo vertellen ze tegen Reuters. Leningen die in mei werden afgesloten met 3,3% rente zijn inmiddels doorgestegen naar 7% of meer en de verwachting is dat het daar niet bij blijft. Dit zorgt ervoor dat akkerbouwers hun gewassen eerder verkopen om seizoensleningen af te kunnen lossen. De hogere productprijzen compenseren de extra rentekosten iets. Volgens het USDA gaat een vijfde van het inkomen naar rentekosten waar dat een jaar eerder nog 23% was.
Ook mechanisatiebedrijven merken dat de hoge rentepercentages erin hakken. De aankoop van nieuwe machines is vaak een van de posten waar ondernemers snel op bezuinigen. De percentages voor financiële lease liggen meestal lager, maar bedrijven als John Deere en CNH hebben hun leasetarieven dit jaar eveneens verdubbeld. Bij Deere betaal je in de VS 7,65% en bij CNH is dat 7,8% schrijft het persbureau. Voor Agco ligt dat zelfs op 8,25%.
In Nederland werken agrarische bedrijven nauwelijks met dergelijke seizoensleningen, maar elders in Europa is dat soms wel het geval, zeker voor grotere bedrijven van enkele duizenden hectares. Toch hebben ook hier de hogere rentepercentages impact op de bedrijven, bijvoorbeeld bij de grondprijzen.