Shutterstock

Achtergrond GLB

LNV spekt met het nieuwe GLB vooral adviseurs

17 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 22 reacties

Met de invoering van het nieuwe GLB en het daar parallel aan lopende 7e actieprogramma nitraatrichtlijn in 2023, staan er grote veranderingen op stapel voor de agrarische sector. Over de precieze uitwerking is echter nog veel onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het systeem dat nu opgetuigd is zeer complex is.

Het invullen van de gecombineerde opgave staat bij weinig boeren hoog op het lijstje van leuke klussen. Maar ja, het hoort er nu eenmaal bij en er staat met de directe betalingen een leuke vergoeding tegenover. Het invullen van de gecombineerde opgave was al dan niet met hulp van een adviseur voor de meeste boeren goed te doen. Het huidige stelsel gaat helemaal op de schop. Hoe dat in de praktijk uitpakt moet blijken, maar een weinig bemoedigend voorproefje hebben we afgelopen zomer gehad met de BTG-check (controle van de perceelsgrenzen).

Heel erg beknopt gezegd wordt in het nieuwe stelsel de vaste hectarepremie aangevuld met een vergroeningspremie, losgelaten. Het idee in het nieuwe GLB is dat boeren beloond gaan worden voor maatschappelijke diensten die ze leveren. Daar is best wat voor te zeggen, maar een adder onder het gras is dat boeren meer zullen moeten gaan doen voor een kleinere vergoeding. Zonder te veel op de details in te gaan heeft Nederland dat effect nog eens versterkt door geld bedoeld voor directe betalingen aan de boer (eerste pijler), over te hevelen naar het plattelandsfonds (tweede pijler).

Chaotisch
De lagere vergoeding heeft het enthousiasme voor het nieuwe GLB bij boeren niet geholpen. Daar komt nog bij dat de aanloop naar het nieuwe GLB en het 7e actieprogramma op zijn zachtst gezegd rommelig is verlopen. Voor de zomer zou er duidelijkheid zijn zodat boeren voldoende tijd zouden hebben om zich voor te bereiden op de veranderingen in 2023. Die planning is losgelaten en besluiten en definitieve beslissingen zijn uitgesteld. Tot 18 november staat bijvoorbeeld de consultatie voor de vanggewassen en winterteelten in het kader van het 7e actieprogramma nog open. Met het nieuwe GLB is het al niet veel beter gesteld. De Nederlandse uitwerking in het Nationaal Strategisch Plan is begin oktober goedgekeurd door Brussel en het uitvoeringsbesluit is pas op 10 november in de Staatscourant gepubliceerd.

Dat de aanloop allesbehalve soepel is verlopen is ook minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) niet ontgaan. "De late afronding van het NSP zorgt voor een beperkte tijd in de voorbereiding naar deze transitie die het GLB beoogt", schrijft Adema in een kamerbrief van 14 november. "Ik besef me dat hierdoor onzekerheid en zorg bij boeren en collectieven ontstaat. Er zijn mogelijk reeds wintergewassen ingezaaid en bestellingen voor pootgoed geplaatst. Daarom wil ik voor dit nieuwe stelsel het jaar 2023 zien als leerperiode. Waar het kan wil ik meedenken met de boeren en oplossingen zoeken ingeval de aanpassingen in het GLB-stelsel of de late voorbereiding erop voor problemen zorgt. Ik streef hierbij naar maximale flexibiliteit."

Verdienmodel
Dat de minister flexibiliteit nastreeft en mee wil denken met de sector is lovenswaardig. Waar de minister, maar ook de RVO, aan voorbij dreigen te gaan is dat de huidige regels voor mensen buiten het ministerie bijna niet meer te volgen zijn. Conditionaliteiten, eco-activiteiten met punten en drempelwaardes en eco-premies brons, zilver en goud, je moet je er heel goed in verdiepen, wil je er iets van begrijpen. Er is een simulatietool voor het nieuwe GLB zodat boeren vast kunnen zien hoe het voor het eigen bedrijf uitpakt. Hiervan zijn de mogelijkheden erg beperkt. Een verbeterde versie komt pas op zijn vroegst in februari online. Ook de webinars die RVO de afgelopen maanden organiseerde gaven weinig antwoorden op praktische vragen. "Dat moet nog nader uitgewerkt worden", of woorden van gelijke strekking kwamen nogal eens voorbij. Zelfs adviseurs, al dan niet van grotere organisaties, lijken nog niet helder te hebben hoe (delen van) het nieuwe beleid moeten worden geïnterpreteerd. Voor de gewone (hoogopgeleide) boer dreigt het een crime te worden om in de eerste plaats aan de regeltjes te voldoen en dat vervolgens ook nog eens correct aan de RVO door te geven. Perspectief en een verdienmodel voor de boer schetsen is een moeilijk verhaal bij LNV. Met een (extra) verdienmodel voor adviseurs lijkt het ministerie veel minder moeite te hebben gezien het complexe systeem met nog erg veel open eindjes dat nu over de sector wordt uitgestort.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Abonnee
JD 17 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901654/lnv-spekt-met-het-nieuwe-glb-vooral-adviseurs]LNV spekt met het nieuwe GLB vooral adviseurs[/url]
Ik heb wel een tip naar aanleiding van het artikel...
Abonnee
JD 17 November 2022
Ik heb wel een tip naar aanleiding van het artikel...
Abonnee
miin 17 November 2022
vertel
Abonnee
Kjol 17 November 2022
Basispremie en klaar
Abonnee
futere farmer 17 November 2022
Eens, ik heb me er in verdiept met mijn compagnon en onze conclusie was ook basis premie en klaar. Verder doorgaan met ontwikkelen van het bedrijf en vol gas met ondernemen .

Ik verwacht dat men gaat schrikken van het beperkte animo voor de eco beloning.

succes iedereen.
Abonnee
drent 17 November 2022
hier idem en dat hoor ik meer
Abonnee
gerard 18 November 2022
zo moeilijk maken dat niemand er iets van snapt dan gaat iedereen naar adviseur toe, en dat is het hem, nieuw werk of wel verdien model
Flevoboer 18 November 2022
Nou, wat een slimme zet, lekker niet mee doen!
Abonnee
Zeeuw 18 November 2022
Het ministerie laten zwemmen. Hierover geen overleg voeren en alleen met de provincie nu overleggen en GLB wat afgesproken was uitvoeren inclusief oud derogatie beleid. Als ze bonje willen dan kunnen ze dat krijgen!
Abonnee
frog 18 November 2022
laag hangend fruit plukken en de rest bekijken ze het maar mee.
Abonnee
meerpeer 18 November 2022
Ik heb 2 avonden waar dit uitgelegd werd bezocht. Nu snap ik beter waarom we toeslagenaffaire, onvrede Groningen en stikstofcrisis niet op kunnen lossen. Het is toch knap hoe we in Nederland eenvoudige problemen ingewikkeld maken en laten mislukken.
Abonnee
Abonnee 19 November 2022
Idee...?
gehele landbouwsector, dus collectief, allemaal de standaard aanvragen, klaar, en geen verdere premie vragen. Dus FDF, LTO en alle andere clubs, neem het voortouw tegen dit gedrocht aan voorwaarden
Abonnee
zuidboertje 19 November 2022
Niet aan meedoen, hooguit basisbetaling, de rest gaat toch naar de belasting en de adviseurs. Maak je ook geen fouten en krijg je geen sancties.
krud 19 November 2022
zuidboertje schreef:
Niet aan meedoen, hooguit basisbetaling, de rest gaat toch naar de belasting en de adviseurs. Maak je ook geen fouten en krijg je geen sancties.
mee eens
krud 19 November 2022
Abonnee schreef:
Idee...?
gehele landbouwsector, dus collectief, allemaal de standaard aanvragen, klaar, en geen verdere premie vragen. Dus FDF, LTO en alle andere clubs, neem het voortouw tegen dit gedrocht aan voorwaarden
mee eens
Abonnee
pokkel 19 November 2022
mee eens
Claas 20 November 2022
Meedoen aan een collectief proces tegen overheid vanwege rechtsongelijkheid tussen de verschillende doelgroepen die steun kunnen ontvangen.
En vanwege steun die verleend wordt op basis van onvoldoende bewezen of aangetoonde methodes en dus aannames over beter beheer van grond.
Abonnee
Mercator 20 November 2022
Het Glb is sturende strooppot van globalistische bestuurders welke groene ideeën tot waarheid verheffen en voedsel voorziening niet als prioriteit zien.
Afbraak beleid en subsidie rondpomp methodiek om hun groene volgers met de strooplepel te smeren.
Abonnee
3 meter bufferstrook 20 November 2022
En wat doen we met de 3 meter bufferstrook?
Het is complete waanzin dat een 'klein' perceel terug mag naar 1 meter en een 'groot' perceel niet. De 3 meter langs de kant wordt immers op dezelfde manier beteeld. Dit is juridisch aan te vechten.
Abonnee
frog 20 November 2022
Net even de zondagmiddag besteed aan het verdiepen in het nieuwe GLB, doe mij de basispremie maar en de rest van de maatregelen voor brons zilver en goud kosten opbrengst zijn onwerkbaar of slaan werkelijk nergens op. Duidelijk weer bedacht door mensen die te veel geld verdienen met een nutteloze functie bij ons ministerie.
Abonnee
erik 20 November 2022
niks nieuws , de meeste boeren vergeten zelf na te denken en hebben kennelijk voldoende geld om de adviseurs te betalen. niet over zeiken dus.
Abonnee
jk 20 November 2022
we zouden natuurlijk ook collectief niveau goud aan kunnen vragen en dan maar zien wat er van die controle terecht gaat komen. gaat ze namelijk nooit lukken om alles te controleren
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws GLB

Natuurclubs dwingen onderzoek naar GLB af

Politiek GLB

Advies: verdeel Europese landbouwsubsidies anders

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden