Het is milieutechnisch een foute vergelijking, maar het stikstofdossier heeft alle kenmerken van een veenbrand. Soms slaan de vlammen naar buiten, zoals eind vorige week met de Overijsselse handhaving van PAS-melders. Boeren gaan de straat op, politici en andere betrokken spelers lopen een stapje harder en het vuur gaat weer ondergronds, maar wordt niet gedoofd.
In Overijssel dreigden veehouders op straffe van een hoge dwangsom hun bedrijfsomvang fors te moeten terugbrengen, (meestal) omdat ze te weinig emissierechten hebben, maar buiten hun schuld. De bal ligt bij de rijksoverheid en die blijft in gebreke. Dat lijkt voorlopig nog niet echt te veranderen, maar vanwege alle commotie wordt in Overijssel wellicht toch een oplossing gezocht. Daarvoor is onder meer overleg geweest met minister Van der Wal.
Weinig bereidheid of creativiteit Van der Wal
Zij heeft tot nog toe weinig bereidheid getoond om een beetje in de geest van Remkes te handelen of eigen welwillende creativiteit te tonen, ook al heeft het kabinet het jongste advies van Ruttes toeverlaat (Wat wel kan) 'omarmd'.
En dan is er nog helemaal niets gedaan met de situatie in Noord-Brabant, waar veehouders ook klem zitten tussen de landelijke en provinciale overheden. Daar wringt het meer vanwege de verplichte emissiearme stallen.
Ook in de Tweede Kamer is geprobeerd minister Van der Wal in beweging te krijgen. Een grote meerderheid daar stemde in met moties om voortaan even niet meer met allerlei kaartjes en zoneringen te gaan strooien in de discussie over het beschermen van kwetsbare natuur en om bij het berekenen van de veehouderij-emissie niet meer uit te gaan van inmiddels fors verouderde data. Ook wil de kamer een boerderijenjacht door overheden en projectontwikkelaars voorkomen en daarom een schot zetten tussen de emissies van NH3 en NOx. De minister mag er nog een nachtje over slapen en is niet verplicht om gehoor te geven aan moties.
VVD-partij en fractie
In haar eigen VVD ligt zo'n schot, en meer nog het tornen aan de stikstofafspraken in het regeerakkoord, nog steeds gevoelig. Een meerderheid in de partij liet enkele maanden terug weten dat ze het oneens is met de koers van Rutte en Van der Wal. De partij wil ook de bouw en het grote bedrijfsleven bedienen. De felle reactie van Tweede Kamerlid Thom van Campen op een vermeende uitglijder van minister Adema in Friesland (Adema zou de stikstofdoelen niet heilig hebben verklaard), spreekt wat dat betreft boekdelen. Nadat Adema zijn woorden nader had toegelicht, bood Van Campen zijn excuses aan voor zijn reactie, maar duidelijk is dat de VVD-fractie niet zelden bijna even strak in het stikstofdossier zit als D66.
Al met al was het weer een week met veel discussie, maar opnieuw ook met weinig oplossingen of nieuwe perspectieven, afgezien van een Wagenings rapport over de kansen van innovatie. Maar dat moet ook maar worden opgepakt. Het uitslaande brandje in Overijssel is voorlopig bedwongen. Het wachten is op wat zich hierna aandient. Als minister Van der Wal niet wil bewegen, moet de ruimte misschien van haar collega Adema komen. Mogelijk weet hij met zijn 'Landbouwbrief' nieuwe openingen te bieden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901557/remkes-ii-besproken-veenbrand-woedt-voort]Remkes II besproken, veenbrand woedt voort[/url]