Niet alleen de Stikstofwet moet grondig op de schop. Ook andere verstrekkende maatregelen zijn niet nodig om Nederland uit de stikstofcrisis te halen. Wel moet het kabinet gaan werken met een bandbreedte voor stikstofbelasting in plaats van met een starre rekenkundige parameter.
Dit zeggen de agrarische voorlieden en dossierkenners Jan Cees Vogelaar en John Spithoven in een verklaring na de Porthos-uitspraak van de Raad van State van vandaag 2 november. Hun visie staat haaks op de mening van MOB-voorzitter Johan Vollenbroek, die een zeer forse emissiereductie wil voor zowel industrie en luchtvaart als voor de landbouw die ook af wil van de Stikstofwet.
"Een critical load met een bandbreedte levert ruimte op voor een drempelwaarde voor de bouw, de PAS-knelgevallen en de meeste veehouderij-activiteiten'', stellen Vogelaar en Spithoven "En daar waar wetenschappelijk is vastgesteld dat depositie te relateren is aan een specifieke bron, kan maatwerk zorgen voor een oplossing in de vorm van bijvoorbeeld een bedrijfsverplaatsing."
Ze hebben daarnaast nog een advies: "Ga monitoren in de natuur middels gevalideerde depositiemetingen en bodemonderzoeken en dat alles gerelateerd aan de gunstige instandhoudingsdoelstellingen."
Onnodige schade
Vogelaar en Spithoven zijn het er mee eens dat het stikstofdossier de Nederlandse economie steeds meer schade toebrengt, maar volgens hen is dat onnodig. "Ook vandaag, in de uitspraak Porthos, blijkt weer dat een genegeerd advies van de Raad van State uit 2012 zorgt dat het stikstofdossier de Nederlandse veehouderij en economie dag in dag uit meer schade berokkent. Binnen het huidig wettelijk kader en met respect voor de adviezen uit 2012, ligt er een oplossing binnen handbereik."
Spithoven en Vogelaar wijzen er op dat in alle adviezen van de Raad van State wordt gehamerd op voorwaarden die nodig zijn voor een oplossing. Dit zijn: a: de instandhoudingsdoelstellingen moeten bewegen richting een gunstige staat. Dit staat in artikel 6.2 en 6.3 van de Habitatrichtlijn, b: het verslechteringsverbod moet worden gerespecteerd, evenals c: het voorzorgsbeginsel.
KDW van bandbreedte naar kunstmatige stip
De kritische depositie waarde (KDW) speelt volgens hen daarbij een cruciale rol. Internationaal zijn de 'critical loads' tot stand gekomen met een bandbreedte. In 2012 is deze KDW door Nederlandse 'deskundigen' in het Alterra rapport 2397 omgevormd tot een abstracte waarde. Daarmee verdween de bandbreedte en ook de ruimte voor een drempelwaarde. De deskundigen hadden hiermee voor ogen om ruimte te scheppen voor het politiek debat, maar de realiteit pakte anders uit.
TNO-rapport
Ook kennisinstituut TNO verwijst in een onderzoek van april dit jaar naar de ruimte voor een drempelwaarde tot maximaal 10 mol. Dit instituut refereert ook aan de bandbreedte in de KDW. Dit TNO-rapport werd eerst onder de tafel gehouden en werd pas openbaar na gerichte vragen hierover. Deze situatie overziend menen Vogelaar en Spithoven dat de huidige impasse in feite het gevolg is van een keuze die ook bij te stellen valt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901416/bandbreedte-voor-stikstof-kan-crisis-oplossen]'Bandbreedte voor stikstof kan crisis oplossen'[/url]