Rijksoverheid

Achtergrond Stikstof

Rapport Remkes: inkoppers en ook uitvoeringsvragen

5 Oktober 2022 - Klaas van der Horst - 7 reacties

Johan Remkes heeft met zijn rapport 'Wat kan wel' gelijk bij de presentatie al een paar inkoppers gescoord. Minister Christianne van der Wal van Stikstofbeleid zegde toe haar gewraakte kaartje in te trekken en de kersverse minister van LNV Piet Adema, lijkt wel oren te hebben naar de inrichting van een organisatie die kan schuiven met landbouwgrond en bedrijven.

Over het laatste moet het kabinet nog wel beslissen. Dat geldt ook in het algemeen voor de aanbevelingen in het nieuwe rapport van Remkes. Op 14 oktober stelt het kabinet een standpunt vast. Het staat niet bij voorbaat vast dat alle aanbevelingen dan worden aangenomen, want – zo stelde Remkes een beetje zuur vast – dat gebeurde ook niet met de aanbevelingen uit zijn eerdere rapport uit 2020. Was dat wel gebeurd, dan was de situatie minder uit de hand gelopen op gebied van stikstof dan nu het geval is, zo zei hij.

Maar ook Remkes zelf heeft bijgeleerd, schrijft hij. Hij is vooral onder de indruk gekomen van hoe diep de stikstofvoorstellen en kreten van de afgelopen jaren er hebben ingehakt bij veel boeren. Daarom sprak hij in het bijzonder ook D66 toe, die halvering van de veestapel volgens hem tot een soort geloofsuiting heeft verheven, en dat bij een partij die zegt niets te hebben met religieuze uitingen.

Belofte PAS-melders inlossen
Remkes gaf aan dat zijn rapport niet alleen bedoeld is om helderheid te brengen, maar ook om te werken aan herstel van vertrouwen. Daarom wil hij als een van de belangrijkste aanpassingen in het kabinetsbeleid een oplossing voor de problematiek van de PAS-melders en zogenoemde interimmers. Zij moeten met voorrang profiteren van de stikstofruimte die vrijkomt door opkoop of beëindiging van piekbelasters, vindt hij. Het gaat om de inlossing van een soort ereschuld. Eerdere kabinetten beloofden deze groep te helpen, maar deden het niet, constateert hij. Dat moet rechtgezet.
Dit levert bij de meeste boerenorganisaties lof op, maar dat Remkes daarvoor en ten behoeve van de bouwsector binnen een jaar maar liefst 600 piekbelasters wil wegnemen, dat is iets waar de meeste landbouworganisaties door overrompeld zijn. "Een duveltje uit een doosje", zo noemde LTO-directeur Hans van den Heuvel het. Remkes wil deze groep bedrijven binnen een jaar 'uit de lucht' halen, uiteindelijk zelfs via onteigening, al wilde Remkes dat woord niet uitspreken. Volgens hem zijn er eerst nog veel andere opties, zoals verplaatsing of omschakeling. In zijn visie kan de overheid daar zelfs financieel aan meewerken.

Remkes wil onteigening niet noemen
Ook al bracht Remkes het zo voorzichtig mogelijk, dwang bij beëindiging blijft voor veel boeren een onbespreekbaar iets. De Farmers Defense Force (FDF) noemde dat dus direct onacceptabel, maar ook LTO Nederland vraagt zich af of 600 piekbelasters weg in een jaar tijd wel haalbaar is, ook vanwege juridische problemen. Ook op andere gebieden zijn er uitvoeringsvragen. Remkes meent evenwel dat waar een wil is om een probleem op te lossen, dat probleem ook echt kan worden opgelost.

Zijn plan om het kaartje van Van der Wal te vervangen door een systeem met kleurzones – waarin meer of minder mag voor de landbouw – stuit op veel vragen en zorg. Remkes verzekert dat er wat hem betreft een goede toekomst blijft voor de landbouw in Nederland, ook voor de echte productielandbouw. Toch blijft er bij veel boerenorganisaties zorg of er wel echt genoeg pure landbouwgebieden overblijven, en of die gebieden niet van bovenaf worden aangewezen, maar in overleg met de boeren zelf.

Van confrontatie naar verzoening
Na de publicatie van het rapport Remkes nummer twee blijft het lobbyen voor meer ruimte doorgaan vanuit de landbouworganisaties. De meeste van deze organisaties zien positieve elementen in het rapport, maar niet genoeg. Toch voelen ze zich gesteund door de andere toon, zeker ten opzichte van de uitspraken van stikstofminister Van der Wal. Waar zij confronterend en onwrikbaar overkwam, is Remkes verzoenender en toegeeflijker.
Opvallend was ook dat hij het rapport na de presentatie aanduidde als een welkomstgeschenk aan landbouwminister Adema, mede vanwege het perspectief dat Remkes al probeert te scheppen. De ook aanwezige Van der Wal werd daarbij ongenoemd gelaten.
Vrucht van het rapport moet volgens Remkes niet alleen meer begrip en een bredere kijk dan alleen op stikstof zijn, maar ook een langjarig en stabieler beleid, liefst vastgelegd in een soort landbouwakkoord.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
theo 5 Oktober 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900967/rapport-remkes-inkoppers-en-ook-uitvoeringsvragen]Rapport Remkes: inkoppers en ook uitvoeringsvragen[/url]
Jesse Klaver: snel inkoppen nu voordat de boeren lezen wat erin staat.
Zie hieronder een link naar een geluidsopname van Jesse Klaver. Zie hier de achterbakse manier waarop men in den Haag regeert.
https://twitter.com/i/status/1577696356864499713.
Ontkennende VVD'er 6 Oktober 2022
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jesse_Klaver
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijeschoolonderwijs
https://youtu.be/2TxtSZXaWAI
Abonnee
Tijdbom 6 Oktober 2022
Heb het niet gelezen of gehoord ,maar al dat zo is vind ik dat hij daar zich bij het kabinet voor moet verantwoorden. Wat een slechte hond.
Abonnee
CM 6 Oktober 2022
Tijdbom schreef:
Heb het niet gelezen of gehoord ,maar al dat zo is vind ik dat hij daar zich bij het kabinet voor moet verantwoorden. Wat een slechte hond.
Klavertje is niet gebonden aan het kabinet en voert zijn eigen plan uit. Hij laat zich nu alleen duidelijk en daaruit blijkt dat hij blij is met rapport van Remkes. Dat zegt wel genoeg over dat rapport . Er wordt zand in de ogen gestrooid met opbeurende woorden over boeren en platteland maar strekking van het rapport is saneren.
Abonnee
Pier 6 Oktober 2022
We moeten gewoon keihard voor onze belangen blijven strijden,en niet te veel toegeven
Uit alle verhalen rond Remkes blijkt dat wij het gelijk hebben
Men weet echter niet hoe het moet als ze even hard moeten snoeien in alle andere sectoren want dan gaat de economie helemaal stuk
Abonnee
grojze haren 6 Oktober 2022
weken over gedaan niets nieuws
was een kerel geweest als hij gewoon gezegd had wet duigt niet weg ermee en natuur inrichten met planten die kunnen groeien in de huidige nederlandsche bodem
hoe simpel, maar we blijven stikstof benoemen anders kunnen we de boeren niet legaal weg.........
we moeten de stikstof ruimte bezitten die nu bij de boeren is , anders vallen we in ons eigen zwaard lees wet
Abonnee
onderduiker 6 Oktober 2022
zou het zeg zelf niet gedeeltelijk oplossen door energieprijzen?
Vandaag bericht over grote plantenkwekerij Plantise
Deze zorgt voor opkweek van plm 15% van planten voor de kassen oa tomaten, komkommer enz
Deze gaat sluiten vanwege energiekosten.
Misschien gaan er zo wel veel meer en kunnen er daar
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden