Stikstofminister Christinanne van der Wal vindt het een goed advies van Johan Remkes om het stikstofkaartje van tafel te halen. Dat heeft ze tijdens de persconferentie over het advies van Remkes gezegd. Remkes noemde dit op zijn beurt 'een heel belangrijk signaal'.
Van der Wal gaf aan dat ze al eerder 'haar excuses heeft aangeboden voor de effecten van het kaartje', toch trok ze het beruchte onduidelijke kaartje waarop ingekleurd was hoeveel stikstof waar moest worden gereduceerd, niet terug. Ze gaat 'samen met iedereen' kijken hoe ze het beleid in het vervolg gaat communiceren. Verder ging de minister nog niet inhoudelijk in op het rapport. 14 oktober komt het kabinet met de eerste reactie op hoofdlijnen.
Piet Adema, die sinds twee dagen minister van LNV is, kondigde aan dat hij op tournee gaat, 'het land in, naar de boeren toe'. Hij wil niet alleen samen aan de slag met de boeren, maar ook met de natuurorganisaties en de ketens. De landbouw heeft toekomst in Nederland, aldus Adema, maar daarvoor is ook 'duidelijkheid, rust en zekerheid' nodig.
Adema is blij dat het rapport er nu ligt. Hij vindt het mooi dat het rapport van Remkes niet voorbijgaat aan het geschonden vertrouwen waarvan de overheid medeveroorzaker van is geweest. "We zullen ons als overheid een spiegel moeten voorhouden." Ook de tegenstelling tussen stad en platteland wordt eerlijk benoemd, aldus Adema. Volgens de nieuwe minister bevat het rapport 'hele mooie bouwstenen om met sector, keten, maar ook met natuurorganisaties te werken aan een nieuwe toekomst'. Hoewel hij nog niet inhoudelijk reageert, zegt hij wel: "We staan voor grote beslissingen, die ook die pijn zullen doen."
Kabinetsaanpak had tandje beter gekund
Remkes had ook kritiek op het kabinet. Volgens hem heeft de aanpak tot veel onnodige emotie geleid. Hij noemt daarbij expliciet de kaart van Van der Wal. Ook was het volgens Remkes beter geweest als gelijk met de presentatie van de stikstofaanpak, het perspectief zou zijn gepresenteerd, omdat met de stikstofaanpak gelijktijdig ook perspectief weg wordt gehaald. "Terugkijkend had dat een tandje beter gekund."
Remkes gaf tijdens het vragenrondje van de persconferentie ook nog aan dat als 'er sprake moet zijn van een schuldmoment' dat we in de stikstofcrisis zijn beland, dat halverwege de jaren 90 moet zijn geweest ten tijde van de Habitatrichtlijn en de voordracht van de natuurgebieden. Volgens Remkes is het 'nuttig om de discussie te voeren of de opvattingen over natuur niet een te statisch karakter hebben'. In gebieden die destijds zijn aangewezen als Natura 2000 en als waardevolle natuur werden gezien, hebben zich misschien zo ontwikkeld dat je nu tot andere conclusies komt. Remkes kan zich niet voostellen dat ook andere landen daar geen behoefte aan hebben.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900955/van-der-wal-haalt-stikstofkaartje-van-tafel]Van der Wal haalt stikstofkaartje van tafel[/url]