NAJK

Interview NAJK

NAJK pleit in Brussel voor invoeren 'jonge boerentoets'

27 September 2022 - Linda van Eekeres - 3 reacties

Een dertigtal jonge Nederlandse en Vlaamse boeren voerden gisteren (maandag 26 september) met drie trekkers actie bij het Europees Parlement om te pleiten voor de invoering van een 'jonge boerentoets' op natuurbeleid. Boerenbusiness sprak met Peter Meedendorp, portefeuillehouder internationaal van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), die bij de actie was.

Wat hebben jullie in Brussel gedaan?
"We hebben in de middag bij het Europees Parlement gestaan; kaas, worst en koffie uitgedeeld en zijn in gesprek gegaan met Europarlementariërs en ambtenaren van de Europese Commissie die langskwamen. We hebben Vlaamse en Nederlandse Europarlementariërs - maar ook uit Kroatië en Oostenrijk - verteld over de 'young farmers test', onder andere Rob Roos (voorheen FvD nu JA21) en Bert-Jan Ruissen (SGP) en de Vlaamse Tom Vandenkendelaere."

Wat is die jonge boerentest?
"Een sociaaleconomische toets om te kijken wat beleid daadwerkelijk doet voor bedrijfsopvolgers. Dat je naast mooie natuurmaatregelen moet kijken wat de impact daarvan is op jonge boeren. Van de boeren is maar 15% onder de 35 en heel veel bedrijven hebben geen opvolger meer."

Bert-Jan Ruissen (rechts) was een van de Europarlementariërs die met de jonge boeren kwam praten. Foto: NAJK

Jullie waren samen met de Groene Kring, de Vlaamse evenknie van het NAJK. Op welke manier zijn jullie zorgen vergelijkbaar?
"Het perspectiefloze. Dat ze beter ergens anders hun geld kunnen verdienen, dat er een complete leegloop dreigt. Voor ons voelt het of we tussen hamer en aambeeld zitten. We willen graag verduurzamen, we willen boerderijen toekomstbestendig maken, maar zitten in de groep waar de klappen vallen qua kosten van klimaat- en milieumaatregelen. Waarom zou je dan niet wat anders gaan doen. Jonge boeren zijn vaak goed opgeleid en waarom zou je je nek uitsteken en vervolgens nog niks verdienen?!"

Geldt dat voor jou persoonlijk ook?
"Ik zie het thuis ook op ons akkerbouwbedrijf dat ik graag wil overnemen, maar dat vlakbij natuur zit. Nu ligt de focus op de veehouderij, maar de Europese Natuurherstelwet en het dossier van gewasbescherming gaat ook spelen. Dat zou voor ons kunnen betekenen dat we voor een gedeelte geen aardappelen meer kunnen telen. Dat werpt voor mij de vraag op: hoe rendabel is het nog? Die jonge ondernemers die nog willen, krijgen nog zoveel waterkwaliteit- en klimaatuitdagingen, terwijl er niet minder, maar meer jonge boeren nodig zijn."

Wat heeft de actie jullie gebracht?
"Ik vond het mooi om te zien dat van alle politieke kanten er Europarlementariërs zijn gekomen, van groene tot conservatieve. Wij zijn ook niet anti-milieu of -klimaat, we zijn de laatsten die tegen verduurzamen zijn. We hebben ons manifest gegeven en ze hebben het allemaal aangenomen en willen ook verdere gesprekken voeren. We gaan dat samen met de Groene Kring verder vormgeven."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
pokkel 27 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900818/najk-pleit-in-brussel-voor-invoeren-jonge-boerentoets]NAJK pleit in Brussel voor invoeren 'jonge boerentoets'[/url]
dat je in de toekomst niet rendabel aardappels kunt telen, is geen zorg. Dat kan namelijk nu ook niet.
Abonnee
Zeeuw 28 September 2022
Geweldig initiatief. Bestook de beleidsmakers met grote regelmaat met de problemen waarvoor zij jullie stellen. Het kan niet zo zijn(worden) dat jullie moeten wijken voor onuitvoerbare natuur eisen en vervolgens wordt ons voedsel geïmporteerd uit regio’s zonder deze eisen binnen cq buiten europa!
Abonnee
onderduiker 28 September 2022
Zeeuw schreef:
Geweldig initiatief. Bestook de beleidsmakers met grote regelmaat met de problemen waarvoor zij jullie stellen. Het kan niet zo zijn(worden) dat jullie moeten wijken voor onuitvoerbare natuur eisen en vervolgens wordt ons voedsel geïmporteerd uit regio’s zonder deze eisen binnen cq buiten europa!
En verder volgt het scenario gas uit Rusland
Maak jezelf afhankelijk van anderen, dan moet je straks dansen naar de pijpen van anderen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Analyse Melk

Ngo's voor krimp, maar jagen schaalvergroting aan

Achtergrond Stikstofstemming

Kissebissen en schuiven met bal over mestaanpak

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden