Johan Remkes - inmiddels wel in plaats van gespreksleider stikstofcoördinator te noemen - hield bijgestaan door Berenschot deze week weer zitting voor het bedrijfsleven. Hij wilde ditmaal ook specifiek doorpraten over de marktperspectieven, waar de opgestapte landbouwminister Henk Staghouwer eigenlijk mee aan de slag had gemoeten. Remkes heeft haast, want op 5 oktober komt hij eindelijk met zijn bevindingen.
Een hele rij bedrijven en organisaties schoof deze week aanbij Remkes in het ministerie van LNV. Naast de levensmiddelenindustrie (FNLI) en de supermarkten (CBL minus Jumbo), waren daar ook Cosun, Vion en enkele zuivelbedrijven. Rond met name deze laatsten was er enige discussie. Vorige week vrijdag werden uitnodigingen verstuurd. De meeste zuivelbedrijven hielden vast aan eerdere afspraken en bleven weg, maar onder meer FrieslandCampina oordeelde na enig ge-heen-en-weer dat ze toch moest gaan. Zo kreeg Remkes het bedrijfsleven uiteindelijk toch om tafel, net als de eerst tegenstribbelende boeren.
Gezamenlijk stuk G9
Vanuit die laatste groep is de G8 (of tegenwoordig de G9, want nu ook inclusief de biologische sector) bezig geweest om een gezamenlijk stuk richting Remkes op te stellen. Henk Bleeker zou de penvoerder zijn. Daarover ontstond lopende de week toch weer discussie. Niet alle partijen wilden zich uiteindelijk binden aan de tekst en hun handtekening zetten. Daarbij was ook de tekst van het stuk volgens sommigen te slordig en/of niet concreet genoeg om namens de boeren de onderhandelingen mee in te gaan. Er zou bijvoorbeeld te gemakkelijk worden ingestemd met provinciale gebiedskaarten. Ook zou meer stelling moeten worden genomen tegen de Ecologische Autoriteit zoals die nu door Van der Wal is gepositioneerd.
Toch hopen veel boerenorganisaties dat de stikstofgesprekken die nu lopen – via Remkes en ook via andere kanalen – uiteindelijk leiden tot stappen richting een mogelijke overeenkomst over stikstof en alles wat daarbij hoort. Er is namelijk niet alleen contact met het kabinet en de politiek, maar er wordt ook gesondeerd bij organisaties als MOB, om te weten waar die eventueel mee kunnen leven.
Ondertussen blijft het kabinet officieel nog steeds vasthouden aan het tijdspad en de doelen voor 2030 en gaat minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal nog steeds verder met het uitrollen van haar eigen beleid. Deze week gaf ze ook eindelijk een reactie op het kritische en lang onder de tafel gehouden TNO-rapport over het stikstofbeleid. TNO vindt de geplande opkoop te duur en de modellen voor de emissie/depositieberekening te vaag. Op hoofdlijnen onderschrijft de minister de conclusies van TNO, maar waar het concreet wordt, bewaart ze afstand. Ze houdt haar handen vrij.
Het lijkt onderdeel van het onderhandelingstraject van Van der Wal en Rutte. Ze houden vast aan hun inzet, terwijl Johan Remkes de inzet van en de ruimte bij het bedrijfsleven en andere betrokkenen peilt. Enerzijds is dat helder, maar toch oogt het vreemd. Remkes is weliswaar aangesteld na een verzoek van de Tweede Kamer, maar is gecontracteerd door Van der Wal. Zij betaalt ook bureau Berenschot, dat Remkes bijstaat en zijn teksten opstelt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900780/remkes-lokt-partijen-uit-de-tent-kabinet-wacht-af]Remkes lokt partijen uit de tent, kabinet wacht af[/url]
Oplossing: zet in op volledige weidegang voor alle melkkoeien in Nederland. Besteed de miljoenen euro's aan het vergrote van de huiskavels. Weidende koeien zijn DE oplossing voor het stikstof probleem. Laat bedrijven groeien navenant de huiskavel grote! Zodoende kunnen er ook koeien nabij een natuurgebied lopen. Koeien horen bij de natuur.