De derogatie wordt de komende jaren afgebouwd. Vanaf 2026 is de stikstofgebruiksnorm uit dierlijke mest 170 kilo per hectare. Dit jaar blijft de volledige derogatie nog verleend, behalve in 'door nutriënten verontreinigde gebieden'. Er komt van 2023 tot en met 2025 een tijdelijke tegemoetkoming voor de transitie van agrarische ondernemers die in 2021 een derogatievergunning hadden. Hiervoor stelt het kabinet maximaal €130 miljoen beschikbaar.
Dit schrijft landbouwminister Henk Staghouwer vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De stemming in het Nitraatcomité is volgende week donderdag. In 2025 wordt de laatste derogatie voor graasdiermest aan Nederland verleend. Vanaf 2026 is de stikstofgebruiksnorm uit dierlijke mest 170 kilo per hectare, net als in de rest van Europa. Zie hieronder het afbouwschema.
Er komen aanvullende voorwaarden. Zo moet Nederland vanaf 2023 verontreinigde gebieden aanwijzen in lijn met een Hofuitspraak over Duitsland. Ook worden de mestproductieplafonds bijgesteld in lijn met de verwachte resultaten van de maatregelen uit het 7e AP en het Addendum. Verder komt er een aanpassing van de regelgeving voor bufferstroken die in lijn is met het nieuwe GLB.
"De boodschap komt juist op het moment dat zij met hun bedrijven aan de vooravond staan van een ingrijpende, noodzakelijke verduurzamingstransitie op het gebied van stikstof, klimaat, waterkwaliteit en natuur", schrijft landbouwminister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer. "Hiervoor biedt het Rijk een integrale aanpak en kaders, via het NPLG, en ondersteuning. Hoewel de richting van de ontwikkelingen overeenkomsten kent, knelt de timing. Waar voor de realisatie van de doelen van het NPLG tot 2030 de tijd is, zorgt het afbouwpad van de derogatie er voor dat de circa 16.500 derogatiedeelnemers al veel sneller voor een extra opgave staan."
Behoud grasland waarborgen
Het kabinet wil stimuleren dat bedrijven de komende jaren een derogatievergunning blijven aanvragen, omdat hiervoor de verplichting geldt dat van het beschikbare areaal van deze bedrijven 80% grasland is. Het kabinet gaat onderzoeken op welke wijze in de periode tussen de afloop van de derogatie en de invoering van de wettelijke verplichting voor een aandeel permanent grasland in het kader van grondgebonden melkveehouderij, het behoud van grasland kan worden geborgd.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.