Shutterstock

Analyse Olie

Spelers op de oliemarkt denken tegenstrijdig

12 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De spelers op de oliemarkt geven nogal tegenstrijdige signalen af. De Opec zinspeelt op een recessie en daardoor een afnemende vraag naar olie de komend maanden. Een andere invloedrijke partij, het IEA verwacht juist een toename in de vraag naar olie. Deze organisatie ziet olie als een relatief betaalbare energiedrager in de huidige markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oliemarkt heeft  moeite om richting te kiezen. Vorige week leek de weg naar beneden ingezet zakte de notering van Brent ruwe olie uiteindelijk naar $94,12 per vat. Gisteren (donderdag 11 augustus) was dat weer opgelopen en tikte Brent bijna de $100 aan, maar bleef uiteindelijk steken op $99,60 per vat.

De oliemarkt blijft daarmee een beetje in het luchtledige hangen. Enerzijds hebben de voorraadcijfers van de Energy Information Administration (EIA) diep indruk gemaakt op de markt. Dat heeft de wind uit de zeilen gehouden van de bulls in de markt. Anderzijds legt de OPEC+ de bears in de markt aan de ketting door te berichten dat de grenzen aan reservecapaciteit, voor wat betreft de olieproductie, in zicht zijn.

Tegengestelde visies
Over hoe de oliemarkt zich verder beweegt, lopen de visies van analisten nogal uiteen. Het International Energy Agency (IEA) verwacht dat de vraag naar olie de komende maanden verder aantrekt. Als oorzaak daarvoor noemt het IEA de zeer hoge gasprijzen. Waar mogelijk schakelen de grote gasverbruikers over naar goedkopere olie. De OPEC+ deelt die visie niet en maakte juist bekend dat de vraag naar olie afneemt door een minder snelle economische groei of zelfs krimp. Daar zit overigens mogelijk wel een stukje eigenbelang bij, zo waarschuwen sommige analisten. De OPEC+ roept nu al een paar maanden dat er niet veel meer extra olie kan worden opgepompt. Door de prognose over de ontwikkeling van de vraag naar olie wat aan de lage kant te houden, hoeven de leden van het kartel iet veel uit te breiden in productiecapaciteit. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Valt de vraag naar olie toch hoger uit, dan kan de prijs nog een stap omhoog maken. Klopt de prognose wel of valt de vraag zelfs iets lager uit, dan komen de landen niet in de verleiding meer olie op te pompen om de kasstroom op peil te houden.

De dieselprijs heeft duidelijk minder moeite met het kiezen van een richting. Maandag 8 augustus stond de dieselprijs €139 per 100 liter. Dat is de laagste prijs sinds begin maart toen de prijs met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne explodeerde. In een gestage beweging naar boven is de dieselprijs nu opgelopen naar €145 per 100 liter.

 {{dataviewSnapshot(40_1660319327)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden