Stilstand is achteruitgang, ook in de agrifoodsector. Je moet voortdurend bezig zijn met vernieuwen, ook als het economisch tegenzit. Dat heeft de Nederlandse landbouw altijd als geen ander gedaan, wat haar ver gebracht heeft. Dat stelt Aalt Dijkhuizen, juryvoorzitter van de Agribusiness Award. De grootste bedreiging is volgens hem een weinig consistent overheidsbeleid.
Als voorzitter van de jury van de Agribusiness Award ziet Aalt Dijkhuizen, voormalig topman van kennisgigant Wageningen UR, ieder jaar een breed scala aan innovaties voorbijkomen. "Er gebeuren zoveel dingen op het gebied van innovatie in de agrifoodsector, dat is fantastisch om te zien", zegt Dijkhuizen. "Het is belangrijk om die innovaties voor het voetlicht te brengen, zodat ook andere bedrijven ervan kunnen leren en op kunnen voortborduren."
Stap voor stap de toekomst veroveren
Blijven innoveren is belangrijk, stelt Dijkhuizen, ook in economisch moeilijke tijden. Staat het inkomen onder druk? Kies er dan voor om wat minder risico te nemen of minder grote stappen te zetten. "Innovaties kunnen ook hele kleine stapjes zijn om je bedrijfsproces vooruit te brengen. Het hoeven niet altijd grote investeringen te zijn. Zet innoveren nooit stil. Juist als het moeilijk is, moet je weer stap voor stap de toekomst veroveren."
Volgens Dijkhuizen hoef je als agrarisch ondernemer niet te twijfelen of er wel toekomst is. "Eén ding is zeker, de vraag naar voedsel neemt wereldwijd toe. En die gaat nog decennialang toenemen. Er zijn niet zo veel producten waarvan de vraag gegarandeerd gaat toenemen. Er is dus markt. Om die markt als ondernemer in te vullen is niet makkelijk, maar de goede ondernemers kunnen het."
Consistent overheidsbeleid nodig
Economische redenen ziet de juryvoorzitter niet als bedreiging voor de innovatiekracht in de agribusiness. Integendeel: "In een sector waar heel veel geld wordt verdiend, gaat innovatie niet per definitie sneller. Het maakt ondernemers immers ook luier." Dijkhuizen maakt zich meer zorgen over het overheidsbeleid, zeker nu rond stikstof. "Om innovaties goed tot waarde te brengen en er voordeel uit te halen, heb je een langere tijdshorizon nodig. Onzekerheid geeft voor innovaties en investeren in het algemeen slechte omstandigheden. Er is duidelijk en consistent overheidsbeleid nodig om te innoveren. Daarbij moet de overheid ruimte geven aan de sector, want daar zit het ondernemerschap. Niet bij de overheid."
In dat licht lonkt voor sommige boeren het buitenland. "Je moet dan echter wel goed nadenken over waar en hoe", meent Dijkhuizen. "Je kunt je bedrijf wel naar het buitenland verplaatsen, maar goed ondernemerschap vraagt een heel (kennis)netwerk er omheen. In Nederland is dat bijna vanzelfsprekend, omdat we het jarenlang hebben opgebouwd. In andere landen is dat niet zo maar beschikbaar, en dat maakt boeren in het buitenland niet makkelijk."
Nederland biedt veel kansen
Bovendien is er ook geen enkele reden toe, vindt Dijkhuizen. "Vooral de hoogproductieve en intensieve veehouderij past heel goed in Nederland, want die vraagt de minste ruimte. In ons land met weinig beschikbare grond kun je die productie uitstekend kwijt. En door ons hoge kennisniveau zijn diergezondheid en dierenwelzijn van het hoogste niveau en zijn er relatief weinig grondstoffen nodig om het voedsel te produceren." Bovendien liggen er volgens Dijkhuizen op het vlak van zaken als genomics, informatietechnologie en precisielandbouw legio nieuwe mogelijkheden om nog schoner en efficiënter te produceren. "De 25% beste boeren hebben maar de helft van de footprint van de onderste 25%. Zo groot zijn de verschillen."
Juist daarom is het volgens Dijkhuizen belangrijk om te blijven innoveren. Met de Agribusiness Award wordt jaarlijks gezocht naar de meest veelbelovende innovatie in de agrarische sector. Dat kan innovatie op alle denkbare vlakken zijn, groot of klein en zowel op het gebied van producten als diensten. "Zo lang de boer er maar voordeel van heeft", zegt Dijkhuizen. "De agrarische sector in Nederland kenmerkt zich, doordat er overal innovaties plaatsvinden. De innovatiekracht is ontzettend groot, zeker als je dat internationaal vergelijkt."
Heb jij met jouw bedrijf een interessante innovatie voor de agrarische sector? Meld je dan nu aan voor de Agribusiness Award via boerenbusiness.nl/Award. Aanmelden kan nog tot en met 4 september.