Agractie en Farmers Defence Force gaan allebei (nog) niet in op de uitnodiging van Johan Remkes om onder leiding van hem met kabinetsleden te spreken, iets waar LTO al ja tegen heeft gezegd. Beide organisaties zijn bijna zeker wel bij een afstemmingsoverleg woensdag met LTO, voorafgaand aan overleg daarvan met het kabinet op vrijdag.
Agractie heeft vandaag (maandag) een telefoongesprek gevoerd met Johan Remkes, nadat zaterdag opeens helder werd dat Kemp Remkes wel erkent als partij in een gesprek over stikstof. Kemp: "De heer Remkes heeft uitgelegd dat zijn rol niet de rol van een bemiddelaar zal zijn, maar als een onafhankelijk voorzitter/gespreksleider. De partijen hierin zijn gelijkwaardig, met een gelijkwaardige inbreng en positie", aldus Agractie in een persbericht.
Agractie overhandigt document
Via Remkes heeft Agractie een document aan het kabinet overhandigd waarin de actiegroep uiteenzet op welke punten hij stappen vanuit het kabinet verwacht. "We hebben afgesproken dat er binnen enkele dagen reactie vanuit premier Rutte of de heer Remkes komt op dit document, namelijk of het kabinet bereid is op deze cruciale punten tot een akkoord te komen. Aan de hand van deze reactie zullen wij afwegen of een inhoudelijk concreet gesprek om dit verder uit te werken zinvol is voor de boeren van Nederland in de huidige situatie." De inhoud van het document maakt Agractie niet kenbaar.
FDF laat weten nog geen besluit te hebben genomen of de actiegroep ingaat op de uitnodiging van Remkes.
Afstemming met LTO
LTO die vrijdag wel met het kabinet spreekt, heeft woensdag een afstemmingsoverleg met andere boerenorganisaties, maar kan nog niet zeggen wie precies aanschuift. In ieder geval is Farmers Defence Force (FDF), die het initiatief heeft genomen, erbij. Agractie wil aanschuiven, maar houdt nog een slag om de arm.
Brief Remkes aan veel partijen
Vorige week dinsdag (26 juli) stuurde Remkes een uitnodigingsbrief aan landbouw- en natuurorganisaties, partijen in de keten, zoals banken en voerfabrikanten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en overheden. LTO wilde in eerste instantie niet op de uitnodiging ingaan. Afgelopen donderdag werd LTO-voorzitter Sjaak van der Tak opgebeld door premier Mark Rutte die hem toezegde dat er 'zonder taboes kan worden gesproken'. Daarop besloot LTO op de uitnodiging aan te nemen.
Niet volgens afspraken Stroe
Er was vervolgens kritiek dat er niet met andere boerenorganisaties was afgestemd, terwijl tijdens het protest in Stroe wel was afgesproken samen op te trekken. Veel LTO-afdelingen herinnerden hun voorzitter hier de afgelopen dagen ook aan. Deze kritiek van allerlei kanten is waarschijnlijk één van de bespreekpunten voor woensdag, naast de eisenlijsten van de verschillende partijen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.