Johan Remkes die namens het kabinet als gespreksleider moet fungeren, verstuurde dinsdag een uitnodigingbrief naar een groot aantal partijen. De afgelopen dagen laaiden de boerenprotesten weer op en waren er blokkades en vooral dumpacties op snelwegen. LTO liet gisteren weten toch met Remkes om de tafel te gaan, na een telefoontje van Rutte. Andere organisaties, en ook bestuurders binnen LTO, zijn daar niet blij mee. (Blog gesloten)
-15.12 uur Aanhouding voor dumpen afval op A18
De politie heeft gisteravond (28 juli) een 42-jarige man uit Oost-Gelre aangehouden die op heterdaad betrapt is bij het dumpen van afval op de A18. "Omstreeks 22.15 uur werd een groep van zo'n 30 trekkers waargenomen op de N18, rijdend in de richting van de A18. Ter plaatse troffen agenten aan het begin van de A18, ter hoogte van Westendorp, een blokkade aan, waarbij afval gedumpt was", aldus de politie in een persbericht. De man zit nog vast.
Rechercheonderzoek
De politie laat ook weten dat er een rechercheonderzoek is gestart naar wie er verantwoordelijk zijn voor het dumpen van afval op snelwegen in Noord-Nederland. "Dat heeft de afgelopen dagen op verschillende plaatsen tot zeer gevaarlijke situaties geleid." Op de A32 bij Meppel raakte een auto woensdagochtend total loss nadat deze op een stapel hooibalen met puin reed. Ook op de A7 ter hoogte van Midwolde en de A7 ter hoogte van afslag Frieschepalen waren er ongevallen door afvaldumpingen. Er is niemand ernstig gewond geraakt.
-9.34 uur Weinig verkeershinder vrijdagochtend
Op de A7 is de afrit en oprit Frieschepalen tussen Heerenveen en Groningen momenteel dicht vanwege boerenprotesten. Verder meldt de ANWB momenteel geen verkeersopstoppingen vanwege acties.
- 9.27 uur 29-7 Op 14 plekken acties vannacht
Vannacht zijn er op veertien plekken op en langs snelwegen boerenacties geweest, melden verschillende media. Er zijn wegen geblokkeerd, hooibalen in brand gestoken en afval achtergelaten.
- 22.45 Van de Tak benadrukt: 'Er zijn geen taboes'
LTO-voorman Sjaak van de Tak zegt dat hij de dringende oproep van premier Markt Rutte, om met het kabinet en stikstofbemiddelaar Johan Remkes aan tafel te gaan, niet kon weigeren. Dit omdat Rutte heeft toegezegd dat er geen taboes zijn, zo gaf Van de Tak vanavond aan bij Op1. "Het tijdspad, doelen en middelen moeten ter sprake kunnen komen. Als dit na het eerste verkennende gesprek niet blijkt, dan haak ik af." Ook geeft Van de Tak aan dat de befaamde stikstofkaart van tafel moet, net zoals de kritische depositiewaarde. Het verkennende gesprek vindt volgende week vrijdag 5 augustus plaats. Mogelijk ontvangen ook andere agrarische belangenbehartigers nog een formele uitnodiging.
- 20.15 uur Farmers Defence Force (FDF) zwaar teleurgesteld in LTO
FDF-voorman Mark van de Oever is zwaar teleurgesteld in LTO. Dit omdat de belangenbehartiger ingaat op de uitnodiging van premier Mark Rutte om met stikstofbemiddelaar Johan Remkes te gaan praten. "Dit hebben we niet met elkaar afgesproken tijdens het boerenprotest in juni, zo laat hij in een vlog weten. Van de Oever vindt dat LTO geen ruggengraat toont door de rijen richting het Kabinet niet gesloten te houden. Het sectorbelang is hier niet mee gediend, denkt hij.
- 16.21 uur LTO wil toch om de tafel na telefoontje Rutte
LTO gaat toch om de tafel met Remkes en het kabinet. Dat laat voorzitter Sjaak van der Tak weten. "Vandaag heeft minister-president Mark Rutte mij opgebeld. Dit naar aanleiding van de uitnodiging om onder leiding van de heer Remkes zonder taboes in gesprek te gaan. LTO is helder geweest: een gesprek heeft alleen zin als er zonder taboes kan worden gesproken. Premier Rutte heeft mij toegezegd dat er ook voor het kabinet géén taboes zijn."
Daarmee wordt volgens Van der Tak aan de voorwaarden van LTO voldaan voor een eerste verkennend gesprek. Dat zal volgende week plaatsvinden. "Dan spreken we over doel, tijdspad en inhoudelijke aanpak. Na dit verkennend gesprek beraden we ons als LTO met bestuur en leden over eventuele voortzetting van gesprekken."
'Buitenwettelijke acties zorgt voor verlies draagvlak'
Van der Tak roept 'individuen die kiezen voor buitenwettelijke acties op daarvan af te zien'. "De druk van positieve acties helpt in gesprekken, buitenwettelijke acties zorgt alleen voor verlies van draagvlak en het telkens moeten verdedigen van de sector."
- 15.25 uur Staghouwer: 'Laten we elkaar weer vinden bij Remkes aan tafel'
Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) veroordeelt 'de radicale acties van een groep boeren op en rond snelwegen, het intimideren van bedrijven die opruimwerkzaamheden verrichten en politici bedreigen'. Dit schrijft hij op Twitter. "Daarnaast zorgen de acties van deze kleine groep boeren er ook voor dat er vanuit de samenleving steeds minder steun en begrip is", aldus de minister. Hij roept op om op de uitnodiging van Johan Remkes in te gaan: "Wat ons verder brengt is het in gesprek komen met elkaar, zo zijn we in dit land altijd verder gekomen. Ik weet dat er boeren zijn die dat graag willen. Die ruimte is er de komende weken bij Remkes aan tafel. Laten we elkaar daar weer vinden."
Ook minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) laat via Twitter weten 'graag in gesprek' te willen. Ook zegt de ze: "Ik roep iedereen met klem op om de rust te bewaren. Er is ruim de tijd om het gesprek met elkaar te voeren."
-13.40 uur Blokkade met trekkers op de A35
Tientallen boeren blokkeren de A35 met hun trekkers bij knooppunt Azelo nabij Almelo. Volgens Tubantia staan de boeren op de snelweg te barbecueën en zijn zij van plan tot zeker 20.00 uur te blijven.
- 11.05 uur Rutte: 'Levensgevaarlijke acties moeten stoppen'
"De protestacties van een kleine groep boeren op snelwegen van gisteren en vanochtend zijn onacceptabel", liet minister-president Mark Rutte vanochtend op Twitter weten. "Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten. Doe aangifte bij bedreiging." "Deze levensgevaarlijke acties moeten stoppen", aldus minister-president Mark Rutte over de recente dumpacties op snelwegen. "Er zijn genoeg andere mogelijkheden om binnen de wet je onvrede te uiten. De meeste boeren doen dat ook. De meest betrokken ministers en ikzelf staan in nauw contact. Alle steun voor Rijkswaterstaat en de politie, die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken." Op meerdere (snel)wegen zijn waarschijnlijk nog de hele dag opruimwerkzaamheden bezig van zaken die gedumpt zijn in kader van boerenprotesten, waaronder asbest.
- 10.30 uur A1 Hengelo - Apeldoorn tot 18.00 uur dicht
De A1 Hengelo richting Apeldoorn is donderdag waarschijnlijk tot circa 18.00 uur dicht, meldt de ANWB. Rijkswaterstaat is aan het opruimen en zolang blijft de weg afgesloten bij de afrit Voorst. Tussen Hoorn en Den Oever is de afrit Medemblik op de A7 dicht omdat daar asbest is gedumpt dat opgeruimd moet worden. Ook tussen Groningen en Heereveen is de A7 dicht. Van Zwolle naar Groningen is op de A28 één rijstrook open.
Op de A7 bij Midwolde in Groningen gebeurde vannacht een ongeluk doordat er onder meer autobanden op de weg lagen, meldt NOS. Bij het ongeluk waren meerdere auto's betrokken, maar niemand raakte gewond. Later in de nacht gebeurde ter hoogte van Frieschepalen ook een ongeval, aldus de omroep.
Justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) richtte zich woensdag op Twitter tot actievoerende boeren: "Je verliest niet alleen in rap tempo begrip voor je acties. Waar mogelijk spoort de politie je op. Een strafblad heeft gevolgen. Gebruik je verstand." Eline Vedder, melkveehouder en CDA-politica, roept haar collega's op te stoppen met gevaarlijke acties.
Op de A32 bij Meppel-Noord was gisteren al een ongeluk door een blokkade toen een auto de toerit naar de snelweg opreed en stuitte op balken en afval.
NOS meldde dat verschillende aannemers die door Rijkswaterstaat zijn ingeschakeld om blokkades van zand, mest en puin op te ruimen, dreigtelefoontjes hebben ontvangen.
De politie en Rijkswaterstaat deden woensdag een gezamenlijke oproep aan boeren die strobalen in brand steken of zaken als mest of afval dumpen om te stoppen met acties die onveilige situaties opleveren. Ook schrijven zij dat door de politie wordt onderzocht wie hiervoor verantwoordelijk zijn.
De oproep wordt gedaan door: Politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Veiligheidsregio IJsselland en Veiligheidsregio Twente. Zij schrijven in een gemeenschappelijke verklaring: "Wij begrijpen dat zij een signaal willen afgeven en respecteren dat zij uiting geven aan de zorgen die zij hebben. Dat recht hebben zij, net als ieder ander. Maar met het bewust in brand steken van strobalen, het dumpen van afval waaronder ook asbesthoudende materialen en het uitrijden van mest veroorzaken zij schade en onveilige (verkeers)situaties... Het kan ongelukken en brand veroorzaken en dat laatste kan vooral met deze droogte vergaande gevolgen hebben, ook belemmert het de hulpdiensten bij het uitvoeren van hun taak."
Op verschillende plekken van het land zijn de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet weer opgelaaid. De afgelopen tijd werd er dagelijks wel op kleine schaal, veelal publieksvriendelijk, actie gevoerd, maar de afgelopen dagen is ook op tientallen plekken hooi, mest en/of afval gestort. Ook hebben actievoerders brandgesticht en snelwegen afgesloten.
Er waren woensdag 27 juli om 16.15 uur nog steeds meerdere wegen en op- en afritten dicht vanwege de opruimwerkzaamheden na boerendemonstraties van vanmorgen. Op de A1 tussen Amersfoort en Hengelo en tussen Apeldoorn en Amersfoort, op de A28 tussen Zwolle en Groningen en op de N303 tussen Harderwijk en Barneveld.
Uitnodigingsbrief Remkes
De demonstraties laaien weer op, een dag nadat Johan Remkes een uitnodigingsbrief heeft gestuurd naar een groot aantal partijen voor gesprekken met hem en/of de ministers van LNV en voor Natuur en Stikstof.
LTO laat weten niet op de uitnodiging in te gaan 'tot het kabinet toezegt dat serieus gesproken kan worden over doel, tijdspad en invulling van maatregelen'. LTO vindt het verheugend dat 'hij onafhankelijk en zonder taboe het gesprek wil voeren'. Dat de gesprekken telkens met een of meerdere leden van het kabinet zijn, roept terughoudendheid op, vindt de organisatie. Dit omdat het kabinet zich volgens LTO bij herhaling onwillig heeft getoond om het te hebben over tijdspad, doelen en middelen (waaronder brede innovatie), het niet verankeren van de methodiek van kritische depositie waarde (KDW) in de wet en perspectief voor de landbouw. Ook Agractie en Farmers Defence Force (FDF) voelen onder de huidige voorwaarden weinig voor een gesprek.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899784/politie-en-rijkswaterstaat-stop-met-onveilige-acties]Politie en Rijkswaterstaat: 'Stop met onveilige acties'[/url]
toen de kogels om de oren van een 16 jarige jong vlogen is de overheid veel te ver gegaan
als ze het hard willen spelen dan moet het maar
Wat hier gebeurt, schuurt toch wel heel dicht tegen terrorisme. Het gaat toch heel wat verder dan actievoeren.