Johan Remkes, die door het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer is aangesteld als bemiddelaar tussen de overheid en boeren, heeft vandaag een uitnodigingsbrief gestuurd naar een groot aantal partijen. Hij benadrukt dat hij als gespreksleider optreedt en dat het een gesprek is tussen de genodigden en het kabinet. Namens het kabinet zullen steeds één of meerdere ministers deelnemen.
De uitnodigingsbrief is gestuurd aan landbouw- en natuurorganisaties, partijen in de keten, zoals banken en voerfabrikanten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en overheden. Ook is het de bedoeling om in gesprek te gaan met een aantal individuele agrarische ondernemers.
Tijdens het gesprek wil Remkes in ieder geval drie onderwerpen bespreken: Het verloop van het stikstofdossier en de communicatie door betrokkenen tot nu toe; de voornemens van het kabinet zoals verwoord in de recente kabinetsbrieven en de behoeften en verwachtingen over het verdere verloop van dit dossier.
Vertrouwen herstellen
"De dynamiek rond de voorgenomen stikstofmaatregelen is de afgelopen periode geëscaleerd. Dat betekent dat er zaken zijn misgegaan", aldus Remkes. "Daarom wil ik tijdens dit gesprek niet alleen spreken over de voorgenomen plannen, maar wil ik ook met u verkennen hoe het vertrouwen in de toekomst en in elkaar hersteld kan worden. Ik stel een open gesprek voor, waarin er geen taboes zijn."
Remkes heeft niet de illusie 'dat met enkele gesprekken de kou uit de lucht is en mensen het eens zijn over het pad voorwaarts'. Hij hoopt wel 'dat het lukt om weer iets van onderling vertrouwen op te bouwen en een basis te vinden om duurzaam met elkaar in dialoog te gaan, vanuit wederzijds respect en de gedeelde wil om oplossingen te vinden voor de problemen en uitdagingen waar dit land voor staat'.
De gesprekken vinden vanaf augustus plaats onder leiding van Remkes, in vertrouwelijkheid en in aanwezigheid van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer (ChristenUnie) en/of de minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal (VVD). Over locaties en data vindt in samenspraak met de uitgenodigde partijen nog nader overleg plaats. Eind augustus hoopt Remkes zijn ideeën te kunnen delen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899774/remkes-nodigt-bont-gezelschap-uit-voor-gesprek]Remkes nodigt bont gezelschap uit voor gesprek[/url]
Ben benieuwd welke slapjanussen met hem in gesprek willen gaan. Sowieso de Rabo, die kruipt nu al weg als een Judas.
Bijzonder, wat hier allemaal geroepen wordt. Ik snap echt niet waarom je niet in gesprek zou gaan met deze man, zolang je je eigen verhaal gewoon verteld, en duidelijk maakt dat je geen stap in zijn richting zet. Dat is nog altijd beter dan het van de zijlijn roepen en weten dat er niet naar je geluisterd wordt, en het uiteindelijk wel gedaan wordt door iemand van buiten de sector.
Daarnaast; veeboeren, wat bezielt jullie? Wees verdorie toch eens fantastisch blij dat de helft van je concurrentie UITGEKOCHT gaat worden. Voor hen, die willen stoppen, is het een WARME sanering, met een riante uitkoop regeling, en voor de gene die door willen/kunnen; de helft van je concurrentie is weg; wetende dat er niet minder geconsumeerd gaat worden, kan dit enkel positieve effecten hebben op de prijs van je product. En wat denk je van de kosten van de mest afzet? Sommige boeren betalen zich scheel aan mestafzet, dat is dan ook verleden tijd.
Wees verdorie blij dat de overheid zo bizar veel geld voor jullie over heeft! Het kan ook heel anders, kijk maar naar andere sectoren!
Dus jullie zeggen dat de hoeveelheid melk die in Nederland geproduceerd wordt niets te maken heeft met de prijs? Dat is nog zorgwekkender. Als akkerbouwer zou ik dolblij zijn als de helft van mijn concurrentie uitgekocht zou worden, er is gewoon van alles nog veel te veel, anders zou de prijs wel wat hoger zijn.
De uitkoopregeling is de marktwaarde + 30%, heb ik me laten vertellen. Correct me if i'm wrong, ik heb nergens feiten gelezen over bedragen.
Wat ik bedoel te zeggen; schreeuw nou niet zo hard dat alles onzin is; de sector is gewoon ziek, wat is nou het verdienmodel? Kijk eens verder. Al die veevoerbedrijven, die maken miljoenen en miljaren winst! Hoe kan dat dan???
Hoe komen we als sector aan een fatsoenlijk verdienmodel dan??
Ohh, dus het gaat te goed? En dan toch altijd maar blijven zeuren. Geen wonder dat 'de maatschappij' klaar is met boeren.