Rabobank kijkt met gemengde gevoelens terug op de jarenlange schaalvergroting die werd ingezet door de overheid. "Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen", laat de bank weten aan dagblad Trouw. "Onderaan de streep gaat het er nu om dat we de boeren helpen aan perspectief en de natuur beschermen. Rabobank zet alles op alles voor een realistische en goede oplossing en wil hier beslist een rol in nemen."
Het is niet de eerste keer dat Rabobank medeverantwoordelijkheid neemt voor schaalvergroting van de sector. "Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is", zei Bas Rüter, directeur Duurzaamheid vorig jaar in een aflevering van Zembla.
De politieke druk op Rabobank als grootste financier van de agrarische sector neemt echter toe. De Tweede Kamer heeft vorige maand tijdens het stikstofdebat de regering met een motie gevraagd te onderzoeken 'hoe banken en leveranciers en afnemers met langlopende contracten zijn te verplichten tot een bail-in die een substantieel aandeel in de transitiekosten draagt'. De Rabobank liet aan Nu.nl weten dat het kwijtschelden van schulden geen optie is, omdat toezichthouders van de Europese Centrale Bank (ECB) daar kritisch tegenover staan. Leningen kunnen alleen worden kwijtgescholden als er sprake is van achterstallige betalingen van rente en aflossingen en als bedrijven geen onderpand (zoals landerijen of machines) hebben. Dat komt bij agrarische bedrijven niet vaak voor.
Kritiek Wereldnatuurfonds op financieren innovaties
Het Wereldnatuurfonds (WWF) - een partner van Rabobank - stuurde deze week een brief aan de bank en aan FrieslandCampina. Daarin stelt het WWF dat 'innovaties' en nieuwe investeringen in 'nd of pipe'-oplossingen, zoals apparaten die claimen de ammoniakuitstoot te verminderen, niet zullen bijdragen aan de oplossing voor alle andere uitdagingen die nu even urgent en noodzakelijk zijn'. "Investeringen in dit soort oplossingen zullen verworden tot een stranded asset of erger nog, agrarische ondernemers op hoge kosten jagen terwijl hen slechts schijnzekerheid op korte termijn wordt geboden."
Het WWF doelt hierbij op de pilot van Rabobank met de Lely Sphere. De pilot houdt in dat Lely, FrieslandCampina en Rabobank samen het plaatsen van 96 Spheres financieel gaan ondersteunen. Lely doet dat door een korting, Rabobank geeft een rentekorting op de financiering en FrieslandCampina stelt €960.000 beschikbaar. De prijs van de Lely Sphere ligt rond de €150.000. De Lely Sphere kan volgens Lely (bewezen) de ammoniakuitstoot van een melkveebedrijf met 70% terugdringen. Landbouwminister Henk Staghouwer liet zich daar bij de opening van de Lely Campus tegenover de pers kritisch over uit: "De 70% stikstofreductie die Lely claimt, moet eerst nog echt bewezen worden en later ook juridisch houdbaar blijken te zijn. In het verleden hebben we bij stalsystemen gezien dat dit niet altijd het geval is."
FrieslandCampina voorstander van innovatieve oplossingen
FrieslandCampina liet deze maand in een brief aan de leden-melkveehouders weten de aanpak van het kabinet om stikstof te reduceren 'onrealistisch, onwenselijk en zeer teleurstellend' te vinden. "Wat we nu eerst nodig hebben zijn investeringen van de overheid in boeren die hun bedrijfsvoering verder willen verduurzamen. FrieslandCampina is voorstander van innovatieve oplossingen in plaats van alleen een aantrekkelijke opkoopregeling. Wij geloven dat dit een duurzamere en toekomstbestendigere oplossing is voor Nederland."
De zuivelcoöperatie praat momenteel niet met natuurclubs en andere organisaties. "Het is nu niet het moment om nieuwe maatschappelijke initiatieven aan te gaan of om nieuwe of vernieuwde afspraken te maken. Daarom heeft FrieslandCampina alle gesprekken met stakeholders hierover voor de rest van het jaar stopgezet. Al onze inzet is nu gericht op het in beweging krijgen van de overheid."
De kop boven het Trouw-artikel waaruit wordt geciteerd luidde: Rabobank betuigt spijt in stikstofcrisis. In een verklaring stelt een woordvoerder van de bank daarover: "Dit is niet gezegd, niet de strekking van onze boodschap aan Trouw, en voor de goede orde: het is evenmin het sentiment binnen de bank en haar beleidsmakers." Uit de vragen van Trouw en antwoorden die Rabobank meestuurt, blijkt dat de citaten uit de krant die in bovenstaand artikel staan, wel zo zijn opgeschreven.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899705/rabobank-met-kennis-van-nu-anders-handelen]Rabobank:'Met kennis van nu anders handelen'[/url]
ik zou niet weten wat ze verkeerd gedaan hebben
geld uitgeleend aan het ondernemers die volgens de toen geldende wetten hun bedrijf runden en/ of uitgebreid hebben