De prijzen van ruwe olie staan onder druk. Versomberende economische vooruitzichten zijn daarbij een belangrijke factor. Verschillende experts voorspellen dat de mineurstemming op de oliemarkt nog lang niet over is. Andere waarschuwen niet te veel in het huidige sentiment mee te gaan, want het aanbod is immers krap.
De koers van Brent-olie is deze week voor het eerst sinds begin april onder de $100 per vat gedoken. Begin deze week klom de olieprijs nog wat op na het dal van vorige week. Maandag 11 juli sloot Brent op $107,10 per vat. Een dag later zakte de notering naar $99,49 per vat. Die daling heeft verder in de week zelfs nog wat door gezet en donderdag sloot Brent olie op $99,10 per vat. Daarmee ligt de prijs overigens nog wel boven het niveau van vlak voor de Russische inval op Oekraïne.
Signalen dat de vraag naar olie af gaat nemen, wegen op de markt duidelijk zwaarder dan de problemen rondom het aanbod van olie. Onder handelaren en investeerders wordt met name het agressieve monetaire beleid met argusogen bekeken. Het verhogen van de rente om de inflatie te beteugelen, gaat hoogstwaarschijnlijk ten koste van de vraag naar olie. China maakte bekend nieuwe maatregelen te nemen tegen de verspreiding van corona. Dat wakkert de angst voor nieuwe lockdowns in het grootste olie importerende land aan. China heeft de laatste twee jaar al vaker laten zien dat de volksgezondheidsdoelen uiteindelijk boven de economie gaan.
Diplomatie
Ook het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Saoedi Arabië heeft volgens verschillende analisten een prijsdrukkend effect. Biden heeft de Opec al vaker verzocht de olieproductie op te voeren om de prijs weer wat in het gareel te krijgen. Hoewel de meeste experts niet verwachten dat Saoedi Arabië de oliekraan meteen open zet door het bezoek, kan het verbeteren van de betrekkingen er wel voor zorgen dat beide regeringen meer openstaan voor elkaars argumenten. Op termijn zou dat tot een beter afstemming van de olieproductie kunnen leiden.
De oliemarkt zit duidelijk in een neerwaartse spiraal de laatste weken. Volgens een groep analisten is die daling nog niet voorbij. De meest uitgesproken 'marktgoeroes' spreken al over een daling naar $60 per vat in de komende maanden. Deze experts kijken voornamelijk naar de vraagkant in de oliemarkt. Aan de andere kant is er ook een groep experts die waarschuwt dat de problemen met de productie nog lang niet over zijn. Veruit de meest Opec-landen zitten nu zo een beetje aan de maximale productie en hebben nauwelijks ruimte om op korte termijn de productie op te voeren. Rusland heeft nog wel flink wat reservecapaciteit, maar door de westerse sancties wordt de uitvoer van de olie uit dit land op de wereldmarkt beperkt.
Van de daling op de ruwe oliemarkt is in de dieselprijs nog niet veel te merken. Dinsdag 12 juli steeg de prijs nog naar €161,85 per 100 liter. Vandaag (vrijdag 15 juli) is de prijs gedaald naar €158,40 per 100 liter. Daarmee zitten we nog ruim boven het niveau van begin april, het niveau waarop de ruwe olie beweegt.