Een groep boeren bestaande uit leden van Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische boeren en Herenboeren Nederland heeft een 'Groenboerenplan' aangeboden aan ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
In het Groenboerenplan wordt gepleit voor een 'échte omslag van ons landbouw- en voedselsysteem'. Een groeiende groep boeren en tuinders werken volgens de ondertekenaars aan duurzame landbouwmethoden met meer nadruk op plantaardige voeding en afzet in korte ketens. Zij werken soms 'al decennia aan een landbouw die een bijdrage levert aan het welzijn van mensen vanuit een plattelandscultuur die mensen verbindt.'
Klimaat, bodem- en waterkwaliteit en biodiversiteit zijn allemaal onderwerpen die de landbouw in het hart raken, zo staat in het stuk. Daarom is er een grote urgentie om vanuit een vitale landbouwsector de productie van voldoende en gezond voedsel ook voor de volgende generaties veilig te stellen.
10 kernpunten
In het plan worden een aantal aanbevelingen genoemd. Het zijn oplossingsrichtingen op verschillende vlakken waarin de overheid mogelijk een sturende rol kan spelen. Zo pleiten de ondertekenende organisatie voor een eerlijke prijs voor producten waarbij met name wordt gehint op het heffen van belastingen op niet duurzaam geproduceerd voedsel. Ook zouden bronmaatregelen aan de basis moeten liggen voor het reduceren van de stikstofuitstoot in Nederland. Daarbij moet gedacht worden aan het verminderen van de veevoer- en kunstmest import, en minder aan nieuwe technologie die 'niet dienend is aan systeemoplossingen'.
Zo snel mogelijk perspectief
Ook vraagt de groep de overheid om zo snel mogelijk perspectief te geven aan boeren die niet of nauwelijks bijdragen aan de huidige problemen en juist inhoud geven aan het toekomstig perspectief op de landbouw. Zij moeten zo snel mogelijk te horen krijgen dat ze door kunnen met het bedrijf. Dat zou namelijk ook het juiste perspectief bieden aan boeren die de omslag nog moeten maken. De varkens- en pluimveehouderij zou juist flink ingekrompen kunnen worden. Wel blijft er ruimte voor deze sectoren waarbij dieren vooral vanuit reststromen gevoerd kunnen worden. Om de vraag naar duurzame landbouwproducten te stimuleren zou er bovendien meer voorlichting moeten komen over voedsel.
Volgens het Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische boeren en Herenboeren Nederland worden het plan en de aanbevelingen namens duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren aangeboden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899420/bioboeren-pleiten-voor-eacute-chte-omslag-landbouw]Bioboeren pleiten voor échte omslag landbouw[/url]
frog, kan jij produceren voor iemand die jou product niet kan betalen? Over idealistisch gesproken!
frog, hoe ga je dan aan je euro's komen? Werk jij voor niets?
"Herenboeren, is een clubje idealisten die door subsidie kunnen boeren op gratis land van andere. als die ons moeten reden worden we allemaal in loondienst van de staat"
Slecht huiswerk gedaan, 1 keer juist 2 keer mis. Ze zijn inderdaad idealistisch.
Het land kopen of pachten ze gewoon.
Dat doen ze niet met subsidie, maar de 200 leden leggen allemaal 2000 euro in voor het startkapitaal en betalen een jaarlijkse bijdrage voor producten, betalen op die manier de boer. De staat heeft daar niets mee te maken.
Subsidie voor onderzoek ed krijgen ze wel, maar hé, subsidie is in de landbouw nou ook weer geen heel raar woord......
Ruud hendriks: herenboeren leggen min 2000 euro in en betalen jaarlijks een contributie: over rendement op die 2000 euro word niet gerept, verder een maandelijkse contributie om de boel(r) draaiend te houden, krijg je dan wel een pakket voor wat oa door vrijwilligers geoogst is.
Stichting doen zit er ook bij, enig idee wat voor rendement die op hun inleg ontvangen??? Ik denk niets, dat is dus de subsidie, per ha best wat meer dan de gemiddelde nederlandse boer ontvangt.