De Tweede Kamer heeft het minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) gisteren (donderdag 23 juni) niet moeilijk gemaakt in het debat over de stikstofplannen van het kabinet. De coalitie en de linkse partijen steunen haar.
Een aantal fracties, zoals van de BoerBurgerBeweging, SGP, JA21 en PVV was kritisch, maar de Kamer als geheel bracht de minister niet in de problemen. Hardere kritiek was er op de volgens een brede Kamermeerderheid te vage perspectiefplannen van landbouwminister Henk Staghouwer (CU).
Goede natuur, toch probleem met KDW
VVD-Tweede Kamerlid Thom van Campen beet niet door, maar sneed wel een juridisch interessant punt aan in de plannen van Van der Wal. Een aantal Kamerleden had juist daarvoor verwezen naar een recente technische briefing door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin had het PBL gezegd dat hoewel de kritische depositiewaarde voor stikstof (KDW), die het kabinet als maatgevend neemt, wel iets zegt over de belasting van een natuurgebied, de zogenoemde 'staat van instandhouding' van een gebied toch goed kan zijn en ook herstellend. Weinig aan de hand, zou je zeggen, ondanks dat de KDW fors wordt overschreden. Het is iets wat bijvoorbeeld de emeritus-hoogleraren Han Lindeboom en Johan Sanders van de D66-focusgroep Stikstof ook betogen. Minister Van der Wal erkende dit ook.
'Geen juridisch alternatief voor KDW'
Tegelijk zei ze, dat ze natuur toch blijft afrekenen op overschrijdingen van de KDW, omdat er volgens haar vanuit juridisch oogpunt geen alternatieven voor dit ijkpunt zijn (de KDW wordt weer gerelateerd aan bepaalde kritische soorten die in een bepaald gebied aanwezig zouden moeten zijn).
De minister verduidelijkte niet waarvoor de KDW precies zo onmisbaar is. De indruk bleef achter dat het begrip nodig is om een juridisch construct met bijbehorende rekenmethodiek overeind te houden.
PVV-Tweede Kamerlid Edgar Mulder wierp daarom de vraag op of het kabinet niet het risico loopt van een PAS-debacle nummer 2. Minister Van der Wal ontkende stellig dat dit zo is. Een aantal kleinere fracties viel Mulder bij. Een meerderheid in de Tweede Kamer nam genoegen met de beantwoording van de minister. In de zijlijn van deze discussie kwam naar voren dat recent voor zes PAS-melders het doek is gevallen, omdat de minister de belofte van steun niet kon invullen.
Onduidelijk hoe gebiedenkaart nog verandert
Veel kritiek vanuit de Kamer was er op het kaartje dat de minister tegelijk met haar plannen had gepresenteerd. Van der Wal zei in reactie daarop dat het kaartje vooral als indicatief moet worden gezien. Ze zei ook dat in het kaartje nog niet de opgaven voor water en klimaat zijn verwerkt. Daarmee bleef voor de Kamer wel onduidelijk in welke richting de gebiedenkaart nog kan veranderen. Onder meer de Stichting Agrifacts gaf aan dat het nu gepubliceerde kaartje te vergaand is, maar het zou na verwerking van alle opgaven ook nog verdergaander kunnen worden.
Van der Wal maakte in de loop van het debat duidelijk dat ook andere sectoren aan zet zijn om stikstof te reduceren, maar ze kwam niet met concrete opgaven of doelstellingen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10899213/stikstof-kamer-maakt-het-van-der-wal-niet-moeilijk]Stikstof: Kamer maakt het Van der Wal niet moeilijk[/url]