De agrarische sector krimpt dit jaar, onder meer door de stikstofmaatregelen, naar verwachting ongeveer 1,5%. De door het kabinet beoogde krimp van de veestapel wordt pas voelbaar in 2024. Dat schrijft ING in een nieuwe sector outlook.
In de afgelopen twee coronajaren groeide de agrarische sector nog licht (0,1% in 2020 en 0,5% in 2021), maar voor dit jaar is krimp de verwachting. In het eerste kwartaal daalde het productievolume met bijna 2%, na ook in het vierde kwartaal van 2021 al te zijn gedaald, aldus ING. "Het perspectief voor de rest van het jaar is ongunstig. Het kabinet stuurt aan op inkrimping van de veestapel, waardoor er al enige tijd druk ligt op de productievolumes in de veehouderij. Daar zijn de hoge energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne bijgekomen, die de marges en het aanbod in glastuinbouw en veehouderij onder druk zetten. In de legpluimveehouderij zorgt bovendien de vogelgriep voor productie-uitval." ING verwacht een volumedaling in de agrarische sector van 1,5% dit jaar en verdere krimp de komende jaren.
Aantal stoppers mogelijk later en minder dan kabinet verwacht
"Als de vergoeding hoog genoeg is en de vrijwilligheid blijft, gaat er een opleving van het aantal stoppers komen. Maar mogelijk minder en later dan het kabinet verwacht", schrijft sectoreconoom Henk van den Brink in de update. "Door inspraakprocedures gaat de impact sowieso pas halverwege 2024 in de markt echt voelbaar zijn. Gebruik van de LBV-regeling voor varkens- en pluimveehouders is waarschijnlijk 100%, maar voor melkveehouders valt dat te betwijfelen. Hun toekomstperspectief lijkt beter dan dat in de intensieve veehouderij en bovendien maken de grond- en de fiscale component de regeling minder aantrekkelijk."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.