De elektriciteitsmarkt is een markt waarbij het weer een zeer grote rol speelt. Dat bleek ook de afgelopen week. De pieken en dalen in de stroomprijs lopen bijna synchroon met de zonne-uren en windkracht. De toegenomen elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen vraagt om aanpassingen van de infrastructuur. Daarover publiceerde de ACM een voorstel.
De elektriciteitsprijs liet flinke schommeling zien. Voor het weekend ging de prijs flink omlaag om vanaf zondag weer op te lopen. Zaterdag 28 mei zakte de elektriciteitsprijs op de Epex Spot naar het laagste punt deze maand op €66,80 per MWh. Die prijs is in een paar dagen meer dan verdrievoudigd om gisteren (maandag 30 mei) op €225,99 per MWh.
Het kabinet maakte afgelopen week bekend de salderingsregeling voor zonne-energie met twee jaar uit te stellen. Eigenaren van zonnepanelen op een kleinverbruikersaansluiting (tot drie keer 80 ampère) mogen daardoor tot 1 januari 2025 hun opgewekte energie wegstrepen tegen de verbruikte energie binnen één kalenderjaar. Daarna wordt de salderingsregeling versneld afgebouwd om de achterstand ten opzichte van de oorspronkelijke geplande overgangstermijn in te lopen.
Plannen voor zonnepanelen
Onder veehouders is de belangstelling voor de aanschaf van zonnepanelen toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête die door AgriDirect onder 2.500 veehouders. Uit het onderzoek blijkt dat 25,8% van de deelnemers binnen afzienbare tijd te willen investeren in zonnepanelen. Vorig jaar lag dat percentage nog op 10%. Ook windenergie staat in de belangstelling: 9% van de veehouders gaf aan plannen te hebben hierin te investeren.
De uitbreiding van duurzame energiebronnen zorgt voor problemen op het elektriciteitsnet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceerde 25 mei een besluit over het voorstel van Netbeheer Nederland om de regels te actualiseren op het gebied van transportschaarste en congestiemanagement. "Zeker in de huidige context van transportschaarste op het elektriciteitsnet is het van groot belang dat alle netbeheerders in samenwerking met producenten en afnemers ervoor zorgen dat de beschikbare transportcapaciteit optimaal wordt benut", schrijft de ACM. "Netbeheerders dienen flexibiliteit bij aangeslotenen in te kopen om op effectieve wijze voorziene congestie op te lossen. Ook maakt congestiemanagement het mogelijk dat meer partijen toegang kunnen krijgen tot het net."