Shutterstock

Analyse Olie

Olieprijs snelt naar hoogste punt sinds eind maart

27 Mei 2022 - Wouter Baan

De oliemarkt blijft uiterst vatbaar voor prijsopdrijvende factoren. De prijs van een vat Brent-Olie trok deze week een sprintje en noteert intussen weer op het hoogste niveau sinds eind maart. Waar komt deze opleving vandaan?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zijn geluiden te horen dat Shanghai op het punt staat om de strenge lockdown na twee maanden weer op te heffen. Bij het schrappen van de coronamaatregelen nemen de verkeersactiviteiten in Chinese miljoenenstad logischerwijs weer toe, en daarmee stijgt ook de vraag naar olie. Ook in de Verenigde Staten en Europa zal de vraag naar olie toenemen, naarmate het toeristenseizoen dichterbij komt.

Olie in de lift
Deze vooruitzichten geven de olieprijs een boost, temeer nu corona geen beperkende factor meer is. In de VS is de vraag naar olie gedurende de zomermaanden 10% á 15% hoger, zeggen analisten. De prijs van een vat Brent-olie steeg zat vorige week al in de lift en die trend zette deze week door. Met een prijsstijging van ruim $5 tikte de slotkoers gisteren ruim $117 aan, het hoogste niveau sinds half maart.

Waar de vraag toeneemt, dalen de voorraden. Het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) meldde eind vorige week dat de commerciële olievoorraden met 1 miljoen vaten waren gedaald tot 419,8 miljoen. Dit is 14% onder het vijfjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

G7 voert druk op
Mogelijk komt er volgende week wat verlichting op de markt. Op donderdag 2 juni komt de Opec (inclusief Rusland) weer samen om de productievolumes onderling af te stemmen. De verwachting is dat dan besloten wordt om de dagelijkse productie in juli met 432.000 vaten te verhogen, zoals voor juni en mei eerder al werd besloten.

In aanloop naar de vergadering heeft de G7 het Opec-kartel opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen om de hoge energiekosten tegen te gaan. Daarmee wordt de druk opgevoerd, al is niet de verwachting dat de oliekraan daarmee wagenwijd opengaat. De Opec-landen hebben immers baat bij de hoge olieprijzen. Niet in de laatste plaats Rusland, om de oorlog in Oekraïne te financieren nu de economie daar waarschijnlijk een flinke knauw gaat krijgen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden